× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Róbert Lantoši: "Ako tím sa zlepšujeme a máme aj na vyššie priečky." (ROZHOVOR)


02.12.2018

Medzi najväčšie opory Nitry v tejto sezóne patrí stále len 23-ročný Róbert Lantoši. Niekoľko sezón sa hokejovo zdokonaloval vo Švédsku, aby sa pred minulou sezónou vrátil na Slovensko, kde dostal šancu okúsiť seniorský hokej. Po pôsobení v Nových Zámkoch sa presunul do Nitry a momentálne tam nastupuje v prvej útočnej formácii. Hráč, ktorý má svojej zbierke bronzovú medailu z reprezentácie do 20 rokov, nám poskytol rozhovor, v ktorom bola reč o rôznych témach. Na záver sme pre vás pripravili menšiu anketu.

 

Vráťme sa ešte k tvojim sezónam stráveným vo Švédsku. Čo ti tieto roky na severe Európy dali?

Dalo mi to veľmi veľa, či po stránke hokejovej a takisto aj mimo hokeja. Po hokejovej stránke to bude určite korčuľovanie, snažil som sa na ňom pracovať čo najviac a samozrejme som sa venoval taktiež defenzíve. Mimo ľadu som sa naučil samostatnosti a taktiež nový jazyk.

 

V Tipsport Lige pôsobíš už druhý rok, cítiš na sebe, že si za ten čas herne povyrástol? Myslím si, že áno. Prvý rok bol náročný. Tento rok sa cítim oveľa lepšie a snažím sa podávať čo najlepšie výkony.

 

Čo pre teba znamenala možnosť zahrať si v seniorskej reprezentácii na Nemeckom pohári a ako hodnotíš trénera Craiga Ramsayho?

Je to pre mňa veľká česť a taktiež motivácia na sebe aj naďalej pracovať, aby som tam zotrval čo najdlhšie. Tréner Ramsay je prirodzená autorita, každý má voči nemu veľký rešpekt a snažím sa nasávať každé jedno slovo čo povie.

 

Veríš, že by si si mohol zahrať aj na domácich MS? Za predpokladu, že sa ti aj naďalej bude dariť a ostaneš zdravý.

Snažím sa nepozerať až tak dopredu. Mám pred sebou ďalší turnaj (Švajčiarsky Pohár, pozn. red.), na ktorom sa budem snažiť podať čo najlepšie výkony a vybojovať si tak miestenku na ďalší turnaj.

 

Nitre sa aktuálne veľmi darí, v čom vidíš rozdiel oproti úvodu sezóny?

Ako tímu nám to ide celkovo lepšie a hrám po boku hráčov, ktorí sú elitou našej ligy, za čo som vďačný a užívam si to najviac ako viem. Takisto turnaj v Nemecku, mne osobne, veľmi pomohol.

 

Cítite v kabíne, že s nedávnymi posilami môžete pomýšľať na vyššie priečky?

Momentálne ťaháme sériu siedmich víťazných zápasov, čo vypovedá o našom zlepšenom hernom prejave. Pokiaľ budeme plniť to, čo máme a pridáme niečo navyše, tak si myslím, že určite áno.

 

S kým zo spoluhráčov si najviac rozumieš mimo ľadu a ako zvykneš tráviť voľný čas?

Nebudem konkretizovať, sme super partia chalanov a viacerí chodíme na spoločné obedy alebo večere a takisto s pár chalanmi máme určité predzápasové rituály, ktoré sa snažíme dodržiavať.

 

Zatiaľ kráčaš v šľapajách tvojho spoluhráča z reprezentácie do 20 rokov, Mateja Pauloviča. Obaja ste prešli cez Nové Zámky do Nitry, jemu sa tiež pod Zoborom darilo, podobne ako teraz tebe. Chcel by si ho napodobniť a vybojovať si zmluvu niekde v zahraničí? V akej lige by si si rád v budúcnosti zahral?

Bol by som veľmi rád keby sa mi podarilo aspoň trošku z toho, čo sa podarilo Maťovi. Nad inými, zahraničnámi ligami som ešte nejak podrobne nepremýšľal. Uvidím. Ak sa mi nejaké zaujímavé možnosti naskytnú, tak potom sa podľa toho aj rozhodnem.

 

Čo by si poradil mladým hráčom, dajme tomu okolo 17-18-19 rokov, aby sa aj im podarilo presadiť v Tipsport Lige?

To, čo im prízvukuje aj každý mládežnícky tréner - tvrdo makať a nevzdať to pretože každý z nás má svoju cestu napísanú inak. A samozrejme užívať si hokej čo najviac ako to len ide.

PODOBNÉ ČLÁNKY