× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #8 (+VIDEO+ANKETA)


11.12.2018

Pred nami je ďalšia reprezentačná prestávka. Slovenská reprezentácia sa aj so zastúpením viacerých tipsportligistov predstaví na turnaji vo Švajčiarsku, kde odohrá tradičný Švajčiarsky pohár. Od ligového hokeja si tak fanúšikovia Tipsport ligy na chvíľku oddýchnu. My v redakcii sa ešte na malý moment vrátime k uplynulému týždňu a pozrieme sa na to najzaujímavejšie, čo sa na ľade aj mimo neho udialo. Obľúbená TRIEDA A BIEDA s poradovým číslom #8 od redakcie timeoutsk.sk je na svete!

 

TRIEDA

Nové Zámky v útulku

Rovnako ako Košice pred dvoma týždňami, tak aj Nové Zámky v tom predošlom mysleli aj na zvieratá a podobne ako Oceliari, aj oni sa rozhodli navštíviť psí útulok. Na sviatok sv. Mikuláša sa viacero hráčov tamojšieho MHC rozhodlo podporiť útulok „ČIERNOUŠKO“, ktorý okrem návštevy podporilo aj krmivom, oblečením a rôznymi potrebnými pomôckami. O všetkom informovali Novozámčania na svojom oficiálnom webe. Je veľmi milé a aj nás veľmi teší, že kluby myslia aj na takéto veci a neváhajú podporovať množstvo akcií aj mimo ľadu. Práve takýmito skutkami si získavajú viacero priaznivcov, ktorí sledujú dianie v klube. Toto rozhodnutie samozrejme kvitujeme, čo potvrdzujeme aj umiestnením do časti TRIEDA.

 

Majstri obratov

Úradujúci majster z Banskej Bystrice síce nezačal sezónu najlepšie, čo vyústilo k mnohým špekuláciám ohľadom problémov tohto klubu, no približne v polovici sezóny je situácia úplne iná a Barani podávajú výkony, na aké sme u nich zvyknutí. Práve tomuto problému sme sa ešte dávnejšie venovali v osobitnom článku, kde sme však vytušili, že je len otázka času, kedy sa Barani rozbehnú. Svoje kvality nám dokazujú aj v posledných zápasoch, kedy sa zdá, že si veľmi obľúbili výsledok 3:2. Okrem smrtiacich presiloviek nám však Bystričania dokazujú, že sa nevzdávajú za žiadneho stavu a otočiť zápas z nepriaznivého stavu nemajú problém prakticky proti komukoľvek. V uplynulom týždni síce podľahli DVTK na ich ľade 1:0, čím skončila dlhá séria výhier, no dokázali otočiť ďalšie zápasy. S Nitrou síce prehrávali už 0:2, no dokázali vyrovnať, aby v predĺžení následne rozhodol Éric Faille. V zápase s Detvou už v polovici zápasu taktiež prehrávali o dva góly, ale opäť ukázali svoje majstrovstvo a v tretej tretine Podpoľancov rozobrali. Výsledkom 5:2 dokázali svoju skvelú formu a vynikajúce útočné kvality.

 

S pukom na hokejkách to ide ľahšie

Ostávame v Banskej Bystrici. Tentoraz bude reč o útočníkovi Baranov, Éricovi Faillem. Ten okrem rozhodovania zápasov a výbornej produktivity zaujal aj niečím iným. Za spomenutie určite stojí úspešnosť tohto centra na buly. V zápasoch proti Detve a Miškovcu sa na vhadzovaniach prezentoval skvelou úspešnosťou na úrovni 85,71% respektíve 75%, čím výrazne pomohol svojmu klubu. Po vyhratých vhadzovaniach tak Banskobystričania ušetrili mnoho síl, keďže nemuseli forčekovať a strácať cenný čas získavaním puku zo súperových hokejok. Faille je súčasťou presilovkovej formácie, kde zohráva práve táto štatistika dôležitú rolu a je jednou z hlavných príčin toho, že Banská Bystrica je vo využívaní presiloviek najlepším tímom v našej súťaži. Éric Faille je pre HC´05 mimoriadne dôležitým hráčom a manažment tohto klubu po skvelej minulej sezóne dokázal, že si v tíme dokáže udržať aj takéto opory, čo je vzhľadom k tomu, aké zámorské hviezdy už Banská Bystrica európskemu hokeju ponúkla ozaj obdivuhodné.

 

BIEDA

Najnižšia návšteva znovu prekonaná

Liptovský Mikuláš má od začiatku aktuálneho ročníka svoj domovský stánok v rekonštrukcii, a tak hrá prevažnú časť domácich zápasov v Spišskej Novej Vsi, prípadne požiada zväz o odohranie zápasu na ľade súpera. Štadión na východe, v Spišskej však nie je stále k dispozícií a v takýchto prípadoch odohrajú Liptáci „domáci“ zápas v Žiline. Tieto zápasy však rozhodne nerobia našej najvyššej súťaži v zahraničí dobrú vizitku. Nejde o výsledky týchto zápasov, pretože kvalitatívne sa od ostatných až tak nelíšia, ich návštevnosť je však veľmi nízka a zahanbujúca. Po tom, čo v zápase 24. kola sledovalo zápas medzi Liptovským Mikulášom a Zvolenom len 61 divákov, v Žiline padla ďalšia veľmi chudobná návšteva. Zápas medzi Liptákmi a Novozámčanmi sledovalo iba 54 divákov, čim bol prekonaný rekord najnižšej návštevnosti. Naskytá sa tak otázka, je Žilina to správne miesto na domáce zápasy pre Liptákov? Nie je tajomstvom, že Žilinu tento rok nepodporuje množstvo fanúšikov, a tak nezáujem podporiť iný tipsportligový tím nie je žiadnym prekvapením.

 

Početná výhoda – nevýhoda

Tímu DVTK Jegesmedvék Miškovec aj napriek svojej „nemohúcnosti“ využívať presilové hry, podáva stabilné výkony a s porovnaním začiatku sezóny zaznamenal výrazný herný progres, čo sa odzrkadlilo aj v tabuľke. Z ľadových medveďov sa stal veľmi nepríjemný súper, ktorý dokáže potrápiť kohokoľvek v lige a výrazne sa vyšvihli aj jednotlivci v produktivite. Je tak veľmi zaujímavé, že napriek faktu, že presilové hry nie sú silnou doménou tohto tímu sa Miškovec postupne stáva adeptom na play-off. V uplynulom týždni mali hráči maďarského vicemajstra k dispozícií osem presilových hier, no ani jednu nedokázali pretaviť v gól. Zaujímavosťou je, že zo všetkých tímov z Tipsport ligy patrí Miškovec k tým, ktoré mali možnosť hrať v početnej výhode skoro najmenej krát. Nováčik našej ligy musí na „powerplay“ rozhodne popracovať, inak by sa mu to mohlo časom obrátiť chrbtom a nevyužité presilovky môžu v niektorých zápasoch ešte veľmi mrzieť. Stopka pre Bajteka?

Určite vám neunikla informácia o desaťzápasovom treste pre útočníka Nových Zámkov, Filipa Bajteka. Ten v zápase 29. kola na ľade DVTK fyzicky aj slovne napadol postranného rozhodcu, za čo si vyslúžil od disciplinárnej komisie SZĽH tento, dalo by sa povedať, exemplárny trest. Celý incident si môžete prezrieť na nasledujúcom videu:

 

 

V zápise zo stretnutia sa uvádza nasledovné: "Z obrazových záznamov vyplynulo, že hráč úmyselne lakťom zasiahol čiarového rozhodcu do oblasti hrudníka. Zo strany hráča išlo o cielené a vedomé konanie, pričom úder bol vedený miernou až strednou intenzitou. Konanie hráča bolo preto potrebné vyhodnotiť ako fyzické napádanie, pretože išlo o kontrolované a vedomé konanie s intenzitou úderu."

Samozrejme, Filip Bajtek uviedol, že konal impulzívne pod tlakom zápasových emócií a svoj čin oľutoval. Lenže z videa je vidieť, že nešlo o žiadnu vyhrotenú situáciu, alebo výrazne pochybenie postranného rozhodcu. Takéto situácie preto naozaj odsudzujeme. Biedou teda okrem samotného napadnutia ostáva aj fakt, že Bajtek tak oslabil svoj tím na náročnej ceste udržania sa v prvej šestke, vrámci ktorej sa Nové Zámky postupne prepadávajú a reálne im hrozí, že ich predskočí aj Dukla Trenčín s najhoršou ofenzívou v lige.

Celá situácia nás mrzí o to viac, že ešte nedávno naši fanúšikovia rozhodli o tom, že Filip Bajtek spolu s Andreasom Štrauchom tvorí najúdernejšiu útočnú dvojicu v lige. Filip Bajtek sa nám dokonca prostredníctvom Instagramu poďakoval a zastávame názor, že hráči by mali ísť pozitívnym príkladom pre (nie len športovú) verejnosť. Veríme, že podobné incidenty z našej ligy nadobro vymiznú, lenže tu sa "natíska" otázka, či je dištanc v podobe desaťzápasovej stopky adekvátny trest.

PODOBNÉ ČLÁNKY