× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Preview MEGA ŠLÁGRA SEZÓNY: HC 05 Banská Bystrica vs HKM ZVOLEN (Kaufland Winter Classic Games 2019)


02.02.2019

Zápas tejto sezóny je na spadnutie! Zápas pod holým nebom, v ktorom sa stretnú aktuálne najväčší rivali a zároveň prvé dva tímy tabuľky. Takto by sa v skratke dalo opísať nedeľné stretnutie, ku ktorému dôjde v rámci Kaufland Winter Classic Games 2019. Aj keď pre mnohých bola Banská Bystrica ako dejisko tohto podujatia nepochopiteľným krokom, deň pred zápasom konštatujeme, že tento zápas sa jednoznačne zapíše do dejín. A preto si zaslúži samostatnú a detailnejšiu prognózu. Až 7500 prítomných divákov bude svedkom zápasu, v ktorom pôjde naozaj o veľa. Oba celky dominujú v nejednej štatistiky, čo sľubuje atmosféru, aká na hokejovom zápase ešte zrejme nebola!

 

H2H

Začneme bilanciou vzájomných zápasov z tejto sezóny. Oba celky sa proti sebe stretli zatiaľ trikrát a štatistika je pomerne vyrovnaná. V riadnom hracom čase Zvolen doma zvíťazil najprv 4:1 (7.kolo), aby Banská Bystrica vrátila úder v 18.kole, kedy na domácom ľade vyhrala 3:2. V poslednom vzájomnom zápase, hranom vo Zvolene, bol po 60 minútach nerozhodný stav. Zápas dospel až do samostatných nájazdov, ktoré sú vždy trochu lotéria a šťastena sa teda v 29. kole priklonila na stranu Baranov. Vzájomné zápasy oboch celkov sú vo všeobecnosti väčšinou dosť vyrovnané a zvykom býva, že tieto zápasy nemajú favorita. Inak tomu nebude ani v blížiacom sa stretnutí.

 

FORMA

V posledných piatich zápasoch vydolovali viac bodov len Nové Zámky (13), zatiaľ čo Banská Bystrica i Zvolen získali zhodne po 11 bodov. Hostia však vykazujú lepšie čísla ako v ofenzíve, tak aj v defenzíve. Pri pohľade na formu z ostatných desiatich zápasov je Zvolen dominantný, po menšej kríze z decembra prišiel naozaj úspešný mesiac január. Veľkú zásluhu na výsledkoch mal hlavne Tomáš Tomek, ktorý sa dostal do úctyhodnej formy a je veľký predpoklad, že sa postaví medzi tri žrde aj v blížiacom sa zápase.

Banskobystričania v ostatných desiatich zápasoch zažili možno nečakané prehry na ľade Nových Zámkov, či Liptovského Mikuláša, body stratili aj v domácom meraní síl proti DVTK. Tím spod Urpína sa však vie oveľa viac "vyhecovať" práve v náročných stretnutiach a v posledných dueloch porazili postupne Duklu Trenčín, Poprad a vo včerajšom vypätom zápase aj Nitru.

 

ŠTATISTIKY A ZAUJÍMAVOSTI

Ako už bolo spomenuté v úvode, pôjde o zápas prvých dvoch tímov tabuľky a pohľad do našej infografiky je viac než veľavravný. Ťažko by sme v histórii hľadali vzájomný duel, do ktorého oba celky vstupovali s takto vyrovnanými štatistikami...

Oba tímy dominujú aj v štatistike využitia presilových hier. Faktor, ktorý je často rozhodujúci a o ktorom sa presvedčil nejeden tím zo zvyšku pelotónu tipsportligových vôd. Banská Bystrica je v tejto štatistike na prvom mieste s percentuálnou úspešnosťou využitia 23,58%. V početnej výhode strelili celkovo 50 zo 168 gólov. Hráči HKM sa pohybujú na úrovni 22,45% a tak isto dokázali streliť 50 presilovkových gólov!

Aj v individuálnych štatistikách dominujú hráči oboch celkov, nie je žiadnym tajomstvom, že v boji o prvenstvo v tabuľke produktivity sú v tesnom závese za prvým Ladislavom Nagyom práve Éric Faille a Michal Chovan. V prvej desiatke kanadského bodovania by sme našli ešte HiggsaAsselina a Špirka. Najproduktívnejším obrancom ligy je aktuálne Benjamin Marshall (45 bodov), na druhej priečke je Davis Vandane (33 bodov).

Medzi najlepšími centrami v štatistike percentuálnej úspešnosti na vhadzovaniach sú Matej ČešíkÉric Faille alebo Milan Kytnár.

Veľmi zaujímavé sú štatistiky úspešnosti streľby. V nich sa nad dlhodobým priemerom pohybujú Higgs (21,1%), Kytnár (20,3%), či Asselin (18,8%). Všetci hráči patria v tejto štatistike medzi tých najlepších v Tipsport Lige. Len pre porovnanie, v aktuálnej sezóne NHL má napr. Alexander Ovečkin úspešnosť streľby na úrovni 18,9%, John Tavares je na úrovni 16,9% a hviezdny Connor McDavid je aktuálne na hranici 18,1%.

 

KĽÚČ K ÚSPECHU

Ťažko v tejto chvíli predpokladať, do akej miery sa hráči oboch celkov nechajú strhnúť atmosférou zápasu pod holým nebom a atmosférou z tribún. V zápase, v ktorom pôjde o veľa môže prevládať nervozita, ale aj prísne dodržovanie taktických pokynov a maximálna sústredenosť a disciplinovanosť. Predpokladá sa, že v zápase nepadne veľa gólov a bude to pripomínať skôr play-off zápas, v ktorom oba tímy budú najmä pozorne brániť.

Banská Bystrica sa môže presadiť hlavne vďaka štyrom mimoriadne silným a vyrovnaným formáciam. Kto videl súpisku Baranov v poslednom ligovom zápase proti Nitre, videl silu kádra a najmä skutočnosť, že aj keď sa gólovo nepresadí prvý (kanadský) útok, sú pripravení zaskočiť ich aj domáci hráči. Mať v "checking lines" hráčov ako Lamper, Surový, Šoltés, Zigo, Matoušek je na slovenské pomery luxus, do stretnutia proti Nitre ešte nezasiahol Lunter a zo zranenia sa stále zotavuje Andrej Šťastný. Svoj deň však bude musieť mať ktorýkoľvek z trojice brankárov, ktorý do stretnutia nastúpi.

Naopak hostia zo Zvolena, ako už bolo spomenuté, zrejme vsadia na Tomáša Tomeka a práve on môže byť kľúčom k úspechu. Nie že by boli jeho výkony prekvapením, veď ide o brankára, ktorý potvrdzuje svoje kvality v Tipsport Lige už niekoľko sezón. Jeho aktuálna forma je však vskutku fantastická a pokiaľ budú hráči pred ním pozorne brániť, je predpoklad, že Zvolen len ťažko inkasuje viac ako dva góly.

Okrem toho, aj Bryndziari majú enormnú silu v ofenzíve, najmä v prvých troch útokoch. Absentuje kvalita na pozícii centrov, čo sa vedenie HKM snažilo urputne riešiť pred koncom prestupovej uzávierky, napokon však kvalitného centra nezískali a to môže trénerovi Podkonickému spôsobovať mierne vrásky na čele.

Náš pohľad na to, ako by mohli zapadnúť do tímov posily z ostatných dvoch týždňov si môžete prečítať v tomto článku od kolegu z redakcie.

 

POČASIE

Netradičný údaj v hokejovej prognóze, no pre vývoj zápasu možno mimoriadne dôležitý. Aj napriek tomu, že oba tímy budú mať prakticky rovnaké podmienky, nemusia sa s nimi zhodne "popasovať". Aktuálne je predpoveď mierne nepriaznivá, v čase zápasu sa očakáva približne 6 stupňov a dažďové prehánky.

Veľkým testom pre podmienky bude dnešný Súboj legiend. Na strednom Slovensku sú aktuálne poveternostné podmienky, ktoré znamenajú pre organizátorov mierne komplikácie. Richard Lintner sa počas prvej tlačovej konferencie vyjadril, že práve dážď a teplota okolo 10 stupňov môžu byť menším problémom.

Počasie však býva nevyspytateľné a preto neostáva zrejme nič iné, len veriť, že diváci prítomní na futbalovom štadióne v Banskej Bystrici nezmoknú a budú si môcť tento hokejový sviatok naplno užiť. A tip na výsledok? Ten si pre tento krát netrúfneme odhadovať, no remíza prípadne iná dramatická zápletka by takémuto zápasu svedčala...

PODOBNÉ ČLÁNKY