× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Adam Zbořil: „Je úplne jedno proti komu budeme hrať. Ak chceme postúpiť do ďalších kôl, musíme poraziť kohokoľvek!" (ROZHOVOR)


21.02.2019

Aktuálne najmladším a jediným zahraničným kapitánom spomedzi všetkých slovenských tipsportligových klubov je 23-ročný útočník tímu MHC Nové Zámky, Adam Zbořil. Rodák z Brna si vyskúšal hokej za hranicami už v mladom veku a na slovenských klziskách patrí medzi jedného z najlepších mladých hráčov a útočníkov celkovo. Center elitnej novozámockej formácie pôsobí na juhu Slovenska už v poradí druhú sezónu. O tom ako sa mu darí, čo mu dal zahraničný hokej, ale aj o tom, kto ho priviedol k hokeju nám prezradil v krátkom rozhovore!

 

Poďme sa na úvod ešte pozrieť do Vašej minulosti. Už v juniorských kategóriach ste okúsili všetky reprezentačné úrovne a dokonca ste sa pozreli aj do zámoria, či Fínska, kde ste boli bodovo veľmi produktívny. Čo Vám dal hokej v zahraničí? Dá sa to nejak porovnať s českým juniorským hokejom?

Hokej v zahraničí mi dal dosť veľa, najmä keď som videl ako veľmi všetci trénujú, čím som sa naučil pracovať a rozvíjať sa. Taktiež prístup trénerov a celkovo tých klubov k hráčom samotným je úplne iný než u nás doma. Porovnávať by som to však nechcel, je to naozaj ťažké.

 

Slovensko, konkrétne Nové Zámky sú vôbec Vašim prvým pôsobiskom na seniorskej úrovni. Môže byť Tipsport liga tým správnym odrazovým mostíkom v smere do budúcna?

Medzi seniormi som začal už vo Fínsku, v nižšej súťaži MESTIS, ktorá mi toho dala celkom dosť. Som strašne rád, za túto šancu, ktorú som tu, v Nových Zámkoch dostal. Myslím, že pre mladého hráča je to veľmi kvalitná liga, hoci je veľmi podceňovaná. Myslím, že pre mňa osobne to bolo dobré rozhodnutie prísť sem a zvykať si na seniorský hokej práve tu.

 

Ako ste sa aklimatizovali v Nových Zámkoch? Je to už Vaša v poradí druhá sezóna v tomto tíme. Čo bolo hlavným dôvodom prísť práve na Slovensko a čo Vás najviac utvrdilo v tom, zotrvať tu? Predsa len patríte medzi veľmi produktívnych hráčov, neprinieslo Vám to veľmi zaujímavé ponuky zo zahraničia?

Aklimatizoval som sa tu v pohode. Už minulú sezónu som bol v dobrej partii, takže to nebol žiaden problém. Prišiel som sem hlavne z toho dôvodu, aby som niekde hral najvyššiu a zároveň kvalitnú ligu. Čo sa týka budúcnosti, zatiaľ je všetko vo hviezdach a uvidíme čo bude po sezóne.

 

Aj napriek pomerne veľkému množstvu skúsených hráčov v tíme, či už sa jedná o Nováka, Ručkaya alebo Fábryho, ste kapitánom svojho tímu, čo z Vás robí vôbec najmladšieho kapitána v celej súťaži. Ako prišlo k tomuto kroku, že s Cčkom na hrudi budete práve Vy? Nemáte problém zakričať na spoluhráčov, ak to je potrebné?

Tréneri si ma pred sezónou zavolali a oznámili mi, že budem kapitánom. V tíme máme skúsených hráčov a nikto po sebe kričať nemusí. Od toho tu sú tréneri, aby nám pomohli alebo vysvetlili nejakú situáciu. Samozrejme sa snažím povzbudzovať tak, ako by to kapitán mal robiť.

 

Novozámčanom sa v tejto sezóne darí a dalo by sa povedať, že sú menším prekvapením tohoto ročníka. Všetko nasvedčuje aj tomu, že si udržíte 6. miesto v tabuľke, čo vám zaručí priamy postup do štvrťfinále. Ako vidíte vaše šance v play-off? Máte súpera, ktorého si v kabíne prajete?

Podľa mňa je úplne jedno proti komu budeme hrať. Ak chceme postúpiť do ďalších kôl, musíme poraziť kohokoľvek!

 

Ako hodnotíte spoluprácu s trénerom Jančuškom?

Pán tréner Jančuška je veľmi emotívnym človekom, ktorý chce vyhrávať. Spolupráca s ním je dobrá, pretože vyhrávať chceme aj my.

 

S kým v kabíne vychádzate najlepšie? Kto sa stará o dobrú atmosféru?

V kabíne nemám nikoho, s kým by som bol za zlé. Dobre sa vždy pobavím napríklad s Jurajom Juríkom alebo Andreasom Štrauchom, no ako hovorím, všetci chlapci sú fajn. V tíme máme pár zabávačov ako napríklad Martin Jakúbek alebo Tomáš Pospíšil. Na ich historkách sa vždy dobre zasmejem.

 

Spoločne s mladším bratom - Jakubom, ktorý sa v roku 2015 stal skvelou draftovou "trinástkou" sa obaja venujete hokeju. Kto vás k tomuto športu priviedol? Nesúperili ste s bratom od mala v tom, kto bude lepší? :)

K hokeju nás priviedol náš otec. Bolo super, že sme pri tomto športe vyrastali obaja a mohli sme jeden druhého podporovať. Nikdy sme spolu nesúperili, keďže on je obranca a ja som útočník. Naopak sa tešíme z úspechov toho druhého.

 

Adamovi Zbořilovi ešte raz veľmi pekne ďakujeme za to, že si na nás našiel čas a zodpovedal nám otázky. Vo zvyšku sezóny a najmä v play-off želáme veľa zdaru a hlavne nech sa drží zdravie!

PODOBNÉ ČLÁNKY