× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #11


20.02.2019

U nás v redakcii si už prakticky ani nevieme predstaviť tipsportligový týždeň, ktorý by nebol napokon zosumarizovaný do série článkov TRIEDA A BIEDA. Najväčšia zaujímavosti z tipsportligových klzísk, ktoré rozhodne stoja za zmienku sú tu opäť aj tento týždeň. Kto vynikal a s úsmevom na tvári ho môžeme zaradiť do časti TRIEDA? Kto naopak nezažil týždeň slávy a žiaľ ho musíme zaradiť do BIEDY? Dočítate sa v riadkoch nižšie!

 

TRIEDA

Poprad boj o umiestnenie nevzdáva

Najdôležitejším bodom pre všetky tipsportligové tímy je po konci základnej časti konečné umiestnenie, ktoré rozhoduje o množstve dôležitých faktorov. Okrem toho, že tímy môžu v prípade priaznivého umiestenia začať vyraďovacie boje na domácom štadióne, ide aj o to, akého súpera v play-off daný tím dostane. Ukážkovú bojovnosť  a výborné výkony nám v minulom týždni preukázali Kamzíci z Popradu. Tí z deviatich možných bodov získali osem a okrem toho, že Nitranom ukázali, že si štvrté miesto budú musieť ešte zaslúžiť, pokojne spať nenechajú ani Košičanov, na ktorých už strácajú iba jediný bod. Samozrejme, ak neberieme do úvahy tri mínusové body, ktoré budú tímu spod Tatier odpočítané po konci základnej časti, z dôvodu neoprávneného štartu Martina Belluša. Popradčania dokázali postupne poraziť Zvolen, Detvu a napokon DVTK, pri čom v každom zápase zvíťazili o jediný gól. Po troch minulotýždňových výhrach tak natiahli svoju víťaznú šnúru už na päť zápasov.

 

Faille liga

Excelentný, fenomenálny, geniálny. Aj týmito troma slovami by sme mohli opísať centra prvej banskobystrickej formácie, Érica Failleho. Sympatický Kanaďan získal v uplynulom týždni v troch stretnutiach až deväť bodov, čo činí priemer troch bodov na zápas a to už je čo povedať! Tento fakt sa rozhodne nevidí často, no najproduktívnejší hráč celej Tipsport ligy dokazuje, že chce búrať všetky možné rekordy. Ak do konca základnej časti zaznamená ešte štyri asistencie, prekoná legendárneho Žiga Pálffyho. Chvála každopádne patrí celému tímu Banskej Bystrice, ktorá pomalými krokmi kráča za víťazstvom v základnej časti. Aj v predchádzajúcich troch kolách zaznamenali Barani tri dôležité víťazstva. Na úvod týždňa porazili v domácom prostredí jednoznačne Košice, následne vo Zvolene odčinili prehru z Winter Classic, aby si na koniec týždňa "zgústli" na Detvancoch. Po 52 kolách sa tak tím spod Urpína nachádza na prvej priečke s náskokom piatich bodov pred druhým Zvolenom, respektíve siedmych pred tretími Oceliarmi z Košíc. Okrem Failleho musíme určite vyzdvihnúť aj centra druhej formácie, Brocka HIggsa, ktorý v uplynulom týždni zaznamenal tri góly a na ďalšie dva prihral svojim spoluhráčom. Extrémna vyrovnanosť Banskobystričanov je určite jedným z dôvodov, prečo budú Barani jedným z najhorúcejších adeptov na titul. Aj o chode klubu a o tom, ako udržať takéto veľké mená našej ligy v kádri, nám prezradil Július Koval.

 

Základom je defenzíva

Tuhý boj o konečné šieste miesto zaisťujúce priamy postup do štvrťfinále play-off ešte zvedú Nové Zámky a ľadoví medvedi z Miškovca. Čo zaujímavé však spája oba tieto tímy?! Skvelá defenzívna činnosť v minulom týždni! Je už dobre známe, že práve Nové Zámky a Miškovec majú jedných z najlepších gólmanov v celej lige. Či už sa jedná o dvojicu Andrej Košarišťan - Matej Kristín alebo o bravúrneho Adama Vaya, ktorý kraľuje brankárskym štatistikám a práve on má zásluhu na obrovskom progrese DVTK. V uplynulom týždni aj vďaka nim dokázali oba tímy inkasovať najmenej gólov spomedzi všetkých klubov. DVTK ťahali puk zo svojej siete štyrikrát, zatiaľ čo Nové Zámky inkasovali dokonca iba trikrát. Gólman Vay si v dueli proti Liptovskému Mikulášu zaistil už v poradí siedmy shutout v aktuálnom ročníku. Práve výborne fungujúce defenzívy by v play-off mohli byť účinné aj na silnejšie tímy a nie je vôbec vylúčené, že práve jeden z tejto dvojice môže byť v blížiacom sa play-off čiernym koňom. Veď práve Nové Zámky sú momentálne tímom, ktorý má po Zvolene druhú najlepšiu defenzívu celej ligy.

 

BIEDA

Zvolenské trápenie

Nie príliš ideálny týždeň zažili hokejisti Zvolena, ktorí v uplynulom týždni nedokázali získať plný počet bodov ani v jednom z troch stretnutí, avšak o druhú priečku tabuľky neprišli aj napriek tomu. Treba uznať, že Zvolenčania mali v minulom týždni pomerne náročný program, avšak tím bojujúci o celkové víťazstvo by mal rozhodne zvládať náročné zápasy o niečo lepšie. Rytieri sa vo všetkých troch zápasoch "zmohli" iba na dva góly a inkasovali ich spolu až desať. Bryndziarov sklamali aj pre nich už nešťastné samostatné nájazdy v zápase proti Trenčínu. Zvolenčanom navyše nevychádzali ani presilovky. V troch zápasoch ich mali k dispozícii spolu až trinásť, no využiť sa im podarilo len dve z nich, čo je na druhý najlepší tím v tomto smere rozhodne bieda. Na druhej strane je však lepšie, že pomyselnú "krízu" zažíva Zvolen ešte pred play-off. Nemôže ho to však stáť priaznivejšie umiestnenie po základnej časti?

 

Takmer nulová efektivita

Liptovský Mikuláš sa momentálne nachádza na predposlednej priečke tabuľky, čo pre tento tím vlastne znamená, že si ešte môže zahrať predkolo play-off, ale pokojne môže padnúť na samotné dno a zabojovať o udržanie v najvyššej súťaži v baráži, kde sa stretne s víťazom prvej ligy. Ťažko odhadnúť, ako to v posledných kolách základnej časti dopadne, avšak faktor, ktorý musia hokejisti z Liptova zlepšiť je rozhodne efektivita. Skórovať v troch zápasoch iba dvakrát je veľmi málo. Paradoxom je fakt, že v zápase proti Novozámčanom stačil jediný gól Liptákom na zisk troch extrémne dôležitých bodov. Tento gól Sukeľa stál rozhodne za to a sám strelec ho označil ako najkrajší v jeho kariére. Ak sa pozrieme do tabuľky počtu strelených gólov, Liptovský Mikuláš sa nachádza na poslednom mieste, keďže sieť súpera rozvlnil iba 123-krát. Keď si to porovnáme s najlepším tímom v tomto smere, teda s Nitrou, tá dokázala skórovať 206-krát, čo je o 83 gólov menej a to je už priepastný rozdiel. Ak chcú Liptáci pomýšľať nad úspechom, musia vo svojich radoch nájsť strelca.

 

Nelichotivá návštevnosť

Posledným bodom, ktorý sme sa rozhodli spomenúť v časti bieda, je nie príliš vysoká návštevnosť na domácich zápasoch niektorých z tipsportligových tímov. Ak si vezmeme, že play-off je prakticky za rohom, kluby práve teraz potrebujú podporu zo strany fanúšikov. Ak sme sa pozreli do minulého týždňa, "vypichnúť" by sme vedeli napríklad tieto návštevy - zápas medzi Liptovským Mikulášom a DVTK sledovalo 965 divákov, zápas medzi Novými Zámkami a Detvou iba 863 divákov, na zápas Žiliny s MACom sa prišlo pozrieť 581 divákov, na zápase Detvy s Popradom bolo iba 435 divákov, duel medzi Liptovským Mikulášom a Novými Zámkami sledovalo 435 divákov a do Budapešte sa prišlo pozrieť na Nitru 530 divákov. Táto návštevnosť rozhodne nie je žiadna sláva a fanúšikovia by mali svoje tímy podporovať v prvom rade zo sedadiel na zimnom štadióne. Komplexne tak tieto návštevy spôsobujú nízku priemernú návštevnosť zápasov Tipsport ligy, čo vo finálnom dôsledku budí nezáujem o našu najvyššiu súťaž. Aby sme len "nekritizovali", vyzdvihnúť musíme napríklad návštevu v zápase Košíc s Trenčínom a Zvolena s Banskou Bystricou. Tieto zápasy sledovalo takmer 5000, respektíve 4000 divákov, čo je veľmi pekná vizitka. Dočkáme sa v play-off vypredaných zimákov?

PODOBNÉ ČLÁNKY