× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Michalovce žijú svoj malý hokejový sen!


28.03.2019

Tohtoročná baráž o extraligu bola výnimočná aj tím, že zožala pozornosť veľkého množstva fanúšikov slovenského ľadového hokeja. Atraktívny systém na štyri víťazné zápasy a extrémne vyrovnaní súperi sa postarali o ozaj parádnu dávku hokeja. Počas celej série riešili priaznivci Tipsport ligy zaujímavú otázku, či sa konečne dokáže tím z nižšej ligy prebojovať do extraligy priamo cez baráž. DOKÁZAL!

Sedemzápasová bitka o najvyššiu súťaž, ktorá miestami dokazovala tie najvyššie parametre síce ešte pred jej začiatkom mala za favorita Žilinu, no výborne pripravený tím Michaloviec už od prvého zápasu ukázal, že to nebude také jednoduché. Skvelý tím Ingemy napokon boj o najvyššiu súťaž zvládol a v novej sezóne tak uvidíme v Tipsport lige nový celok!

Poďme si však celú púť Michalovčanov priblížiť! Ako to všetko začalo, aké boli ciele a čo mohlo o postupe rozhodnúť? Nechýbajú ani reakcie a odpovede dvoch samotných hráčov Michaloviec. Postarali sa o ne jedni z najproduktívnejších hráčov ligy a najdôležitejších hráčov tímu z východu Slovenska, MÁRIO RÓTH a JAKUB LINET!

ZÁKLADNÁ ČASŤ

Tak, ako všetky ostatné mužstvá, aj Michalovce si pred sezónou stanovili cieľ, ktorý by radi splnili. Tak ako poznamenal Jakub Linet, ciele boli najvyššie: „Už od začiatku sezóny sme sa netajili tým, že po úspešnej minulej sezóne by sme chceli obhájiť titul a pobiť sa o extraligu. Tento rok bolo play-off oproti minulej sezóne náročnejšie. Ako sme videli, naše domáce prostredie vo finále rozhodlo, keď sme o víťazstve s Martinom rozhodli až v siedmom zápase. Myslím si, že tento rok sme boli doma veľmi silný a aj preto sme v domácom prostredí prehrali minimum zápasov."

Keby sme sa pozreli na hráčov, ktorí v aktuálnej sezóne obliekli dres Líšiek, našli by sme mnoho známych mien! Hlavný tréner, pán Miroslav Chudý spoločné s manažmentom poskladali veľmi kvalitný a konkurencieschopný káder, budiaci pozornosť. Na lavičke k tomu boli skúsenosti, veď Miroslav Chudý trénoval medzi elitou aj Zvolen, Detvu, Nové Zámky a výraznú stopu zanechal aj v Banskej Bystrici, kde bol predchodcom Vladimíra Országha.

Medzi troma žrďami by sme našli Adama Trenčana, v defenzíve dopĺňali skúsených hráčov ako Daniel Hančák a Marek Kolba mladé talenty, či už Martin Bdžoch alebo Oliver Košecký. Nezaostával ani útok, v ktorom bolo taktiež viacero hráčov, so skúsenosťami so zahraničím alebo najvyššou súťažou. Ako skvelá voľba sa odzrkadlilo aj angažovanie zahraničných hráčov. Rusi Igor Safaraleyev a Vladislav Boiko spoločne s Ukrajincom, Vladyslavom Gavriom pravidelne bodovali a ich príchod sa ukázal ako výhodný.

Medzi najproduktívnejších hráčov patril aj mladý útočník, Mário Róth. Ten bol na východe Slovenska veľmi obľúbený a radil sa medzi najlepších hráčov celej súťaže. Slová Jakuba Lineta o ambíciách iba potvrdil: „Vyhrali sme základnú časť, čím sme v podstate splnili taký náš prvý cieľ, ktorý sme si do sezóny dali. Vedeli sme, že keď vyhráme základnú časť, budeme mať výhodu domáceho prostredia hlavne v tých prípadných siedmych zápasoch play-off, čo je pri ambíciách ísť čo najďalej veľká výhoda. Cieľ, na ktorom sme od prvého tréningu pracovali a ktorý sme si do tejto sezóny stanovili bolo dostať sa to Tipsport ligy. Podriadili sme tomu všetko a som veľmi rád, že sa nám to aj podarilo!"

Dvadsať štyri ročný rodák z Banskej Bystrice si počas priebehu celého ročníka držal aj skvelý priemer v počte bodov na zápas dokazoval, že má na to stať sa aj najproduktívnejším hráčom celej ligy: „Som veľmi vďačný, za šancu, ktorú mi Michalovce s trénerom Chudým túto sezónu dali. Naozaj som dostal obrovský priestor na ľade, čo každému hráčovi veľmi pomôže, či už po psychickej alebo fyzickej stránke. Snažil som sa im za to čo najlepšie odvďačiť a teší ma, ako sa mi túto sezónu darilo. Mal som aj také myšlienky, že by bolo veľmi pekné vyhrať produktivitu celej ligy. Avšak v januári som šiel na dva týždne hosťovať do Banskej Bystrice, keď mali zranených hráčov. Tam som pár zápasov vynechal, možno by som mal dnes viac bodov. Určite som veľmi spokojný so sezónou, ktorá dopadla nad moje očakávania. Kolektív bol super, na tom aby sme si sadli herne a hlavne aj ľudsky si vedenie aj tréner pred sezónou dali záležať. Počas celej sezóny sme ťahali za jeden povraz a v tých najťažších chvíľach sme sa vedeli zomknúť ešte viac! To bolo veľmi dôležité hlavne v tých siedmych zápasoch, či už vo finále alebo v baráži!"

PLAY-OFF

Do vyraďovacích bojov vstupovali Michalovčania z prvého miesta tabuľky, čo im zaistilo výhodu domáceho prostredia vo väčšine zápasov. Po ovládnutí základnej časti, kde Dukla získala 117 bodov, teda skončila s náskokom 22 bodov pred druhým Martinom. Pred play-off tak boli Michalovce najväčším ašpirantom na zisk titulu, no podobne na tom bol aj neskorší neúspešný finalista, HK Martin. Karty mohli zamiešať aj Dubnica, či Topoľčany a akýmsi čiernym koňom play-off sa mohlo stáť Humenné.

V play-off sa Michalovciam vo štvrťfinále postavila Spišská Nová Ves, v semifinálovej sérii si Líšky zmerali sily s Topoľčanmi, aby vo finále narazili na hokejistov Martina. „Myslím si, že každá séria bola ťažká, aj keď sme cez štvrťfinále postúpili v najkratšom možnom čase, boli to ťažké zápasy. Semifinále sme hrali s Topoľčanmi, kde zápasy rozhodovali jeden, dva góly. Finále, to už boli zápasy na veľmi dobrej úrovni a o to viac nás tešilo víťazstvo. Samozrejme, potom prišli oslavy. Titul človek nevyhráva každý rok a patrí sa ho aj osláviť. Trvalo to však krátko, pretože o tri dni sme už mali prvé zápasy baráže." poznamenal na otázku či bolo play-off jednoduché, útočník Jakub Linet.

O obrovskej vyrovnanosti druhej najvyššej slovenskej súťaže sa rozrozprával aj Mário Róth: „Play-off sme začali proti Spišskej Novej Vsi, ktorá bola tiež nepríjemným súperom, hlavne prvý zápas u nás doma potrápili veľmi sympatickým výkonom. Pre nás bolo dôležité vstúpiť do série víťazstvom, čo sa nám aj podarilo a následne sme zvládli aj ďalšie dva zápasy a postúpili sme do semifinále. Tam sme sa stretli so silnými Topoľčanmi a veľa ľudí túto sériu označovalo ako predčasné finále. Bola to veľmi ťažká séria, aj keď sa to možno podľa počtu zápasov nezdá. Topoľčany mali silné mužstvo, ktoré pomýšľalo na tie najvyššie ciele tak, ako aj my.". Už pred play-off a možno aj pred začiatkom celej ligy predpokladalo veľké percento fanúšikov za najväčších favoritov na titul práve Michalovce a Martin. V konečnom dôsledku sa vo finále play-off 1. ligy stretli práve tieto dve mužstvá: „Som veľmi rád, že sme semifinále takto zvládli a vyhrali sme 4:1 na zápasy. Finále s Martinom bolo naozaj veľmi vyrovnané, čo sa dalo aj čakať, keďže sa stretli dve najlepšie mužstvá základnej časti. Bola to bitka na sedem zápasov a sme veľmi radi, že sme to zvládli lepšie a získali titul. Hneď po zápase začali oslavy, aj keď sme mali každý jeden v hlave, že sezóna ešte nekončí a čaká nás ten najdôležitejší krok a to baráž. Dá sa povedať, že sme to oslávili tak trošku kratšie, ako sme si možno predstavovali."

BARÁŽ

Ziskom majstrovského titulu ukončili Michalovce svoju púť v prvej lige. V tej chvíli ešte nevedeli, že do tejto súťaže sa minimálne na rok nevrátia. Súperom michalovskej Dukly boli v baráži Vlci zo Žiliny. Mohli by sme povedať, že s trošku menšou nervozitou vstupovali do tejto série Michalovce. Tie nemali čo stratiť, naopak Žilina musela, inak sa porúča nižšie.

Až do zápasu s poradovým číslom sedem platilo "Môj dom, môj hrad". V rozhodujúcom dueli sa tak museli Michalovce postarať o prerušenie tohoto nepísaného pravidla, ak chceli postúpiť o triedu vyššie. To sa im napokon po víťazstve 2:1 aj podarilo a oslavy mohli opäť začať, respektíve pokračovať.

Zaujímavosťou bolo, že o oba presné zásahy sa v rozhodujúcom zápase postaral odchovanec žilinského hokeja, Jakub Linet: „V siedmom zápase sme ukázali, že sa chceme naozaj pobiť o extraligu a myslím, že sme podali perfektný, tímový výkon, podporený vynikajúcimi fanúšikmi. Je pravda, že tie góly vyšli na mňa, za čo som samozrejme rád, ale v takýchto zápasoch je jedno, kto ich strelí. My sme odviedli kus práce a bojovali sme všetci ako tím. Možno ma trošku mrzí, ako hokej v Žiline skončil, ale možno práve naopak mu to pomôže začať odznova ako napríklad v Martine, kde ľudia opäť začali chodiť na hokej a tím dáva šancu vlastným odchovancom."

Podľa slov Lineta a aj Rótha cítiť, že tím držal spolu, kompaktný bol aj na ľade a chlapci bojovali jeden za druhého. Obrovské chcenie sa odzrkadlilo v postup a Michalovce si tak po prvýkrát v histórii klubu zahrajú najvyššiu súťaž. Uvedomujú si už hráči, čo sa im vlastne podarilo? „Ja osobne si postupne uvedomujem, čo sa nám podarilo pre mesto Michalovce vybojovať. Určite to nebolo jednoduché, veď za posledné roky sa podarilo postúpiť priamo cez baráž iba pár mužstvám. Bola to dlhá a veľmi náročná sezóna, ale je radosť vidieť ľudí, ktorí sú šťastní a hrdí na to, čo sa nám podarilo. Samozrejme oslavy budú, to patrí k takýmto veciam, oslávime či už my s chlapcami alebo s fanúšikmi." zhodnotil sezónu a play-off Jakub Linet.

Veľmi podobne to vidí aj Mário Róth: „V prvej chvíli a možno ešte ani teraz si to, čo sme dosiahli tak neuvedomujeme. Myslím si, že takéto veľké úspechy si človek uvedomí až s odstupom času a vtedy to najviac ocení. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Historicky prvýkrát sa bude hrať v Michalovciach najvyššia súťaž, čo je naozaj úžasné. Sú to neopísateľné a veľmi krásne pocity prepísať históriu a veľmi sa z toho teším. Takýto úspech sa podarí naozaj možno raz za život, takže to oslávime, bujaré oslavy k tomu patria. Verím, že také tu aj budú, na ktoré nikdy nezabudneme a poriadne si to všetci užijeme!". V Michalovciach si jednoducho postup veľmi cenia a tento postup berú zaslúžene ako historický úspech v rámci hokeja v tomto meste.

ŠIESTY HRÁČ

Je priam až neskutočné, ako podporovali priaznivci michalovskej Dukly svojich hráčov na ceste za Tipsport ligou. Už počas sezóny chodili priaznivci podporovať Duklu vo veľmi veľkom počte a čísla návštevnosti sa v play-off znásobili. To že veľkú zásluhu na postupe majú aj fanúšikovia potvrdil Mário Róth: „Všetkým fanúšikom musím veľmi poďakovať za každého jedného hráča. Počas celej sezóny boli naozaj úžasní, povzbudzovali nás od prvého, do posledného zápasu a aj vďaka ním sme to spoločne zvládli. Sme radi, že stali pri nás počas celej sezóny. Boli perfektní a o play-off a baráži, to ani nehovorím. To, čo dokázali na poslednom zápase v Žiline si určite každý jeden hráč bude pamätať navždy a vždy sa k tomu určite rád vráti a zaspomína si na to. Určite na tom majú obrovskú zásluhu aj oni, veď hokej a každý šport sa hrá pre ľudí a my sme veľmi vďační, že tento úspech sme dosiahli spoločne. Patrí im za to veľká vďaka!"

Problém slabej návštevnosti bol v Žiline celosezónnym problémom. Žiaľ, hokej v tomto mesto bol z dôvodu viacerých skutočností o niečo menej lákavým. Michalovce zas v play-off vypredávali domovský stánok. Tím podporovali fanúšikovia aj na výjazdoch a je neskutočné, akú domácu atmosféru vytvorili pre svojich hráčov v poslednom dueli. „Fanúšikovia v Michalovciach sú vynikajúci! Celú sezónu stáli za nami a podporovali nás, čo sme samozrejme vnímali aj my. Myslím si, že majú obrovskú zásluhu na tom, že sme sa dostali takto ďaleko a patrí im za to veľká vďaka," dodala hviezda siedmeho barážového duelu, Jakub Linet.

Michalovce tak v novej sezóne doplnia východniarsku enklávu v najvyššej súťaži a tešiť sa tak môžeme na ďalšie veľmi zaujímavé derby o východ. Celkovo bude zaujímavé sledovať počínanie Dukly v najvyššej súťaži. Najvyššia hokejová súťaž bude už tretím športom v elitnej lige v tomto meste, čo je na mesto s približne 40000 obyvateľmi slušné! Na Zemplíne sa hrá aj Fortuna liga, v ktorej pôsobí tamojší MFK Zemplín. Dlhodobo sa na najvyšších priečkach ocitá aj najúspešnejší slovenský ženský hádzanársky tím, IUVENTA Michalovce. Naskytá sa tak otázka, zvládne mesto udržať všetky tri tieto športy na najvyššej úrovni?

PODOBNÉ ČLÁNKY