× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Radovan Puliš: „Keby som v tom čase nehral v Kanade, asi dnes už nehrám hokej." (ROZHOVOR)


25.02.2019

Detve sa v tejto sezóne podarilo v základnej časti umiestniť lepšie, ako tomu bolo minulý rok, na čom majú výraznú zásluhu aj predsezónne posily. Aj napriek tomu, že na programe je ešte jedno kolo, tím spod Poľany už má miestenku v predkole play-off istú. Najproduktívnejším hráčom Podpoľancov je v aktuálnej sezóne šikovný krídelník a reprezentačný útočník, Radovan Puliš. Ten si na nás našiel čas a prezradil nám naozaj množstvo zaujímavostí nie len z aktuálnej sezóny. Rozhovor s útočníkom HC 07 Detva stojí rozhodne za to!

 

V Tipsport lige patríte medzi pomerne skúseného hráča a práve v slovenskej najvyššej súťaži ste strávili väčšinovú časť svojej kariéry. Tento ročník je pre vás však špecifický v tom, že vôbec po prvýkrát ste si obliekli dres iného klubu, ako Zvolena. Ako sa teda zrodil príchod do Detvy?

Áno, je to zvláštny pocit, keďže som nikdy nemal v pláne na Slovensku nastúpiť za iné mužstvo ako Zvolen. Je to však šport a v tom je možné všetko. Na druhú stranu, myslím si, že pôsobenie v Detve mi veľmi pomohlo, pretože minulú sezónu som takmer celú vynechal kvôli zraneniu. Po Zlíne som volil možnosť príchodu do Detvy hlavne z toho dôvodu, že mi bolo garantované, že tu budem vyťažený na maximum, čo sa aj deje a som za to veľmi vďačný. V hre boli aj iné ponuky, no môj otec mi radil práve Detvu a som rád, že som ho vypočul.

 

Ešte keď ste s profesionálnym hokejom začínali, okúsili ste aj zámorie, konkrétne súťaž QMJHL. V tom čase v rovnakej súťaži pôsobili aj terajšie hviezdy NHL, ako napríklad Huberdeau, Couturier, Palát, či Pageau, no veľmi produktívnym bol aj Guillaume Asselin, ktorý momentálne pôsobí v Banskej Bystrici. Čo Vám dal zámorský hokej? Ako to hodnotíte s odstupom času?

Zaujímavá otázka... Popravde, keby som v tom čase nehral v Kanade, asi dnes už nehrám hokej. V tom čase som mal veľmi ťažké zranenie, kvôli ktorému som neodohral takmer celé tri sezóny. Bol som v tréningovom procese, ale vždy keď som mal nastúpiť, tak sa mi zlomenina obnovila, tým pádom som nemohol pol roka opäť nič robiť, keďže ani na Slovensku, ani v Kanade mi to v tom čase nechcel nikto operovať, pretože všetci lekári verili, že sa to zahojí bez operačného zákroku a taktiež sa nikto nechcel pustiť do tak náročnej operácie. Tak som to skúšal dookola dve sezóny, no pri treťom obnovení zranenia bola operácia nutná, ak som chcel ešte s hokejom pokračovať. V tom čase pri mne stal práve klub Acadie-Bathurst Titan, ktorý boli ochotný na mňa čakať aj napriek tomu, že ma prakticky až na pár zápasov nikdy nevideli hrať, čo mi dávalo veľkú chuť vrátiť sa. Spomínam si, že keď sme hrali zápas vonku, v prvom striedaní som dostal nahrávku a následne hit. Vedel som, že je to opäť zlomené a ešte z kabíny som volal rodičom, že končím s hokejom, že tá bolesť je tak neznesiteľná, že už nemám chuť hrať hokej. Vtedy sme si s rodičmi v telefóne aj poplakali, ale hneď na druhý deň mi manažér a tréner povedali, že so mnou rátajú aj v následujúcej sezóne. Odletel som domov, na Slovensko a začali sme riešiť operáciu. V smere či ešte budem môcť hrať hokej alebo budem celý život krívať to bolo 50 na 50. Vďaka Bohu som tu a robím to, čo ma baví. V tomto smere mi Kanada veľmi pomohla a zmenilo mi to pohľad na svet a aj hokej samotný. Čo sa týka týchto mien, áno sú to top hokejisti, ktorí už v tom veku boli veľmi produktívny. Najviac si však pamätám asi Erica Failleho. Bývali sme dom vedľa seba a celé tie roky v Kanade ma vozil na tréningy.

 

V aktuálnej sezóne pôsobíte v drese Detvy, kde ste najproduktívnejším hráčom tímu a miestenku v predkole play-off už máte istú. Podarilo sa tímu naplniť predsezónne ciele? S akými ambíciami nastúpite do predkola play-off?

Určite áno. Pre nás bolo dôležité vyhnúť sa baráži a to sa podarilo, čiže si myslím, že v tomto smere sme splnili čo sme chceli. Samozrejme teraz chceme ísť ďalej cez predkolo, tak verím, že sa nám to podarí.

 

Trošku nadviažem na predošlú otázku. Čo ste si sľubovali od pôsobenia v Detve Vy? S akými cieľmi ste pod Poľanu prichádzali? Po základnej časti ste na tom v individuálnych štatistikách veľmi dobre, hodnotíte teda základnú časť z individuálneho hľadiska ako vydarenú?

Určite áno. Cez leto som na sebe tvrdo makal u Romana Švantnera a to sa odzrkadlilo aj na ľade. Už v Zlíne som sa cítil výborne a bol som aj trošku prekvapený, že sme sa napokon nedohodli na zmluve. V kontakte som bol aj s trénerom Turekom a aj s pánom Ľuptákom. Bolo na výber z viacerých možností, no nakoniec som sa rozhodol pre Detvu aj z toho dôvodu, že tréner Turek ma viedol vo Zvolene keď som bol najlepším strelcom súťaže. Vedel som, že mi bude veriť a dá mi dostatočnú porciu času na ľade, ktorú som práve teraz aj potreboval. Čo sa týka osobných štatistík, som spokojný.

 

V aktuálnej sezóne ste boli povolaný aj do reprezentácie, kde ste sa rozhodne nestratili, práve naopak, patrili ste medzi veľmi výrazných hráčov. Pomýšľate aj nad finálnou nomináciou na domáce Majstrovstvá sveta? Myslíte si, že hráč má šancu sa dostať do reprezentácie aj v prípade, keď s tímom nezaznamená výraznejší úspech?

Ďakujem veľmi pekne, že si to myslíte (úsmev). Som veľmi rád, že som dostal šancu a že sa mi na turnajoch darilo. Budem robiť všetko preto, aby som sa dostal na Majstrovstvá. Je to samozrejme sen každého hráča a aj ja som odhodlaný urobiť maximum... Určite majú šancu aj hráči, ktorí nehrajú finále vo svojich ligách. Pán tréner Ramsay vie presne koho hľadá a čo musí daný hráč plniť. Nemyslím si, že pokiaľ hráč robí to čo má, tak sa tréner pozerá na to, kde hrá. Šancu má každý jeden.

 

Ako ste zapadli do kádra Detvy? S kým si najviac rozumiete a kto sa stará o zábavu v kabíne?

Myslím, že dobre. Chalani sú tu super. Sú skromní a na nič sa tu nikto nehrá, čo mám rád. Kolektív je ozaj super a každý je zábavní. Rozumiem si so všetkými.

 

Čo následujúca sezóna? Chceli by ste v prípade možnosti opäť okúsiť aj zahraničný hokej?

Ťažko povedať. Ešte neskončila táto, no už teraz som mal ponuky zo zahraničia a boli veľmi zaujímavé. Avšak keďže sme neboli zachránený, nemohol som odísť. Uvidíme čo prinesie záver sezóny a od toho sa bude všetko odvíjať.

 

Máte v kabíne súpera, ktorého si v predkole play-off alebo v prípade postupu do play-off prajete? Proti ktorému tímu sa Vám osobne hrá dobre, proti ktorému naopak nenastupujete veľmi rád?

Podľa môjho názoru si veľmi nenavyberáte. Keď chcete postúpiť ďalej, musíte vyhrať vždy štyri zápasy v sérii, takže je asi jedno, koho dostanete. Poraziť musíte všetkých (úsmev). Mne osobne sa hrá najlepšie s mužstvami, ktoré bojujú o prvé priečky.

 

Na záver menšia "zákernosť" :) . Sledujete náš portál timeoutsk.sk? Aký máte názor na tento projekt o Tipsport lige?

Priznám sa, že som to začal sledovať len mesiac, dva dozadu. Keďže nemá ani Facebook a Instagram používam iba sem tam, tak som o vás nevedel. Potom mi vás však spomenul spoluhráč, tak som si vás pozrel a je vidno, že to čo robíte, robíte preto, že vás to baví. Sú tam veľmi zaujímavé články. Verím, že vás bude sledovať čím ďalej, tým viac čitateľov a priaznivcov hokeja.

 

Radovanovi Pulišovi veľmi pekne ďakujeme za profesionálny prístup, sympatické odpovede a za to, že si na nás našiel čas. Vo vyraďovacích bojoch želáme veľa šťastia. Veríme, že sa vo finálnej nominácii na domáce Majstrovstvá sveta dostane aj on, držíme palce!

PODOBNÉ ČLÁNKY