× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Eliezer Sherbatov: „Mojim hlavným cieľom je nechať na ľade srdce zakaždým, keď na neho vkročím, aby ho fanúšikovia počuli biť.“ (ROZHOVOR)


07.03.2019

Štvrťfinálové zápasy play-off Tipsport ligy sa nám začínajú už tento víkend. Na programe je množstvo zaujímavých duelov, medzi nimi aj východniarske derby medzi odvekými rivalmi z Košíc a Popradu. Pred uzávierkou prestupového obdobia bol na trhu najaktívnejší manažment Košíc. Ten, okrem iného priviedol do metropoly východného Slovenska aj fanúšikom dobre známe meno, Eliezer Sherbatov. Vzrastom nízky, ale srdcom veľký útočník si našiel čas a pred najdôležitejšou časťou sezóny nám poskytol krátky, veľmi zaujímavý rozhovor. Viac v riadkoch nižšie!

 

Začnime hneď aktuálnou sezónou. Ak nerátame Košice, odohrali ste toho ozaj málo. Vedeli by ste opísať, kde bol problém?

Najdôležitejšie pre mňa bolo to, aby som hrával čo najviac. Problémom bolo, že Slovan počas leta držal práva na mňa a na svoj kontrakt som musel čakať až do novembra, no nikdy som ho nedostal. V tom momente som chcel niekde hrať, takže som sa dohodol na kontrakte s tímom Kurbads, aby som im pomohol v semifinále Kontinentálneho pohára. Neskôr som vzal ďalší kontrakt s tímom Arlan Kokshetau vo finále Kontinentálneho pohára. Čakal som na to, kým ma Slovan uvoľní zo zmluvy, aby som mohol podpísať inde a dokončiť sezónu. Našťastie v tom čase prišla zmluva od Košíc, kde som podpísal.

 

Ako sa zrodil Váš príchod do Košíc? Váhali ste nad touto ponukou?

Neváhal som ani jedinú sekundu. Chcel som sa vrátiť na Slovensko a Košice boli perfektnou voľbou.

 

Určite ste zaznamenali, že Váš bývalý zamestnávateľ, Slovan Bratislava bol v minulosti jedným z najväčších rivalov Košíc. Počuli ste niekedy o tejto rivalite a aké máte spomienky na Slovan?

Už skôr som niečo vedel o tejto rivalite. Videl som pár videí z play-off zápasov Košíc a Bratislavy. Bolo to šialené! Ako by niekto nemohol milovať rivalitu medzi východom a západom, špeciálne v hokejovom zápase, kde sa hrá tvrdo, je kopa bitiek a 11 000 skandujúcich fanúšikov. Slovensko je nádherná krajina, takže mám veľmi dobré spomienky na Bratislavu.

 

Na východe Slovenska sa Vám darí, držíte si priemer pol bodu na zápas a rýchlo ste sa stali aj obľúbencom fanúšikov. Čo očakávate od pôsobenia v Košiciach? Rád by ste na Slovensku zotrvali aj v budúcnosti?

Keď som diskutoval tvárou v tvár so športovým riaditeľom HC Košice, Pavlom Zubekom, pochopil som jeho zmýšľanie, že ma chce priviesť do tímu a do mesta. A práve preto som tu!

 

Sme pár dní pred play-off. Aké ciele si kladiete ako tím a čím by ste rád prispeli individuálne?

Chcem byť prospešný. Naozaj sa nestarám o individuálne štatistiky. Nikdy som nebral zmluvu ako samozrejmosť. Mojim hlavným cieľom je nechať na ľade srdce zakaždým, keď na neho vkročím, aby ho fanúšikovia počuli biť. Ak skórujem alebo asistujem, je to okej. Ale ak urobím „špinavú robotu“ a pomôžem mojím spoluhráčom skórovať a kvôli tomu vyhráme zápas, vtedy som šťastnejší oveľa viac. Neviem sa dočkať zápasov play-off prvýkrát na Slovensku. Je to pre mňa dôležitý moment. Tento rok sa pobijeme o zlato, nič iné!

 

Poznali ste pred príchodom do Tipsport ligy niekoho zo spoluhráčov alebo protihráčov? Ako ste zapadli do kabíny?

Zopár chlapcov so mnou hralo za Slovan minulé sezóny. Z Košíc som nepoznal nikoho, ale poznám bývalých hráčov HC Košice, ktorí v tomto meste žijú a sú mojimi veľmi dobrými priateľmi – Alexander Valentín a Jaroslav Kmit. Úprimne, aj kvôli tomuto bola radosť prísť sem.

 

Pochádzate z hokejovo pomerne neatraktívneho štátu, Izraelu. Nemali ste ako mladší problém dostať sa k tomuto športu a presadiť sa až na profesionálnu úroveň? Čo bol pre Vás zlom?

Môj otec bol vždy veľký fanúšik hokeja. Myslím si, že stať sa hokejistom bol môj osud a vôbec by som to nezmenil. Všetko je raz prvýkrát a som vďačný, že ja môžem byť prvý z Izraela.

 

Tvoja mama je známou trénerkou power-skatingu. Tento atribút na ľade určite potvrdzuješ aj ty. Zatrénoval si si pod jej vedením už aj so známymi tvárami z NHL?

Moja mama je jednou z tých, na ktorých som veľmi hrdý, pretože už v detstve ma každé leto učila ako korčuľovať a trénovala ma. Je úžasná! Nepoznám žiadneho trénera, ktorý by pracoval tak tvrdo. Nikdy nezíde z ľadu dovtedy, kým sa hráč nenaučí správnu techniku. Ešte ako malých trénovala mnoho profesionálov ako Simon Despres, Anthony Duclair, Lars Eller, Michael Chaput a mnoho ďalších, ktorí to dotiahli do NHL alebo sa tam ešte eventuálne môžu dostať. Je najlepšia!

 

Čo prostredie? Ako sa ti páčia Košice? Vyhliadol si si už aj obľúbené miesto alebo podnik?

Naozaj si užívam pôsobenie v Košiciach. Rád skúšam nové reštaurácie v meste. Neďaleko krásneho starého mesta je Izraelská reštaurácia, takže si môžem dopriať moje“ Falafels“ s mojim Hummusom. (smiech)

 

Záverečná otázka. S kým v kabíne si najviac rozumieš? Kto sa stará o zábavu?

Každý v tíme je úžasný. Je tu skvelý kolektív a veľa pozitivizmu, čo je v tíme dôležité.

 

My Eliezerovi veľmi pekne ďakujeme za profesionálny prístup, ochotu, za to, že si na nás našiel čas a zodpovedal nám naše otázky. V play-off a pri pôsobení na Slovensku želáme veľa zdaru a pevné zdravie!

PODOBNÉ ČLÁNKY