× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza štvrťfinále: HC 05 Banská Bystrica vs. HC 07 Detva


07.03.2019

Už túto sobotu to vypukne! Dlho očakávané štvrťfinále našej najvyššej hokejovej súťaže už klope na dvere a my vám prinášame prognózy jednotlivých dvojíc. Dnes sa zameriame na súboje úradujúceho dvojnásobného majstra a obhajcu titulu, HC 05 iClinic Banská Bystrica a čerstvého premožiteľa Nových Zámkov, tím HC 07 Detva.

 

Možno len málokto po základnej časti očakával, že dôjde k stretu týchto dvoch, dalo by sa povedať, spriaznených celkov. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že páni Koval a Ľupták majú výborné vzťahy, podobne je tomu aj medzi tábormi fanúšikov oboch celkov. Zaujímavým úkazom však bude, ak sa aj v tejto sérii na stranu fanúšikov Detvy postaví Ultras Iskra, ktorého členovia sa neslávne preslávili počas vlaňajšieho finále a v sektore fanúšikov Banskej Bystrice nie sú vítanými. Viac o dobrých vzťahoch Ultras ISKRA a "Chimenkovcami" z Detvy sa dočítate TU.

Hráči Detvy však prekvapili azda celé Slovensko a v maličkom meste pod Poľanou tak prepukol ošiaľ. V sérii predkola proti Novým Zámkom ukázali, že bojovnosť a srdce vedia byť viac, než kvalitatívne silné mená súpera. Bude preto viac než zaujímavé sledovať túto sériu a jej vývoj.

Zverenci Josefa Tureka mali túto sezónu druhú najhoršiu obranu, inkasovali až 198 gólov. Miernym prekvapením bolo, že do predkola proti Novým Zámkom vytiahol realizačný tím Detvy z úzadia brankára Petríka. Ten sa však prezentoval veľmi solídnymi výkonmi. Detva sa však môže opierať najmä o veľmi silnú obrannú dvojičku Betker-Martin Chovan, v útoku "smrdí" nebezepčenstvom každé striedanie prvého útoku v čele s Pulišom a Ščurkom. Na mužstve spod Poľany je vidieť v porovnaní s vlaňajškom veľký progres. Ku cti Podpoľancom slúži fakt, že sa neboja dať priestor v obrane čerstvému dospelákovi Andrejovi Golianovi, mimochodom rodákovi z Banskej Bystrice.

Vzájomné zápasy z tejto sezóny robia túto sériu takisto zaujímavou. Nie je žiadnym tajomstvom, že hráči Banskej Bystrice akoby mali v základnej časti menší problém s motiváciou proti tímom z druhej polovice tabuľky. Možno aj to bol jeden z dôvodov, pre ktoré hráči Detvy dokázali ukoristiť cenné víťazstvá, a to hneď v prvých dvoch z piatich vzájomných zápasov.

 

Vzájomné zápasy v základnej časti: 2:3pp (d), 1:2 (v), 5:2 (d), 4:1 (v), 7:3 (d)

O Banskej Bystrici sa asi netreba detailnejšie rozpisovať, každý si je vedomý ich sily. Fanúšikmi zo Slovenska milovaný-nenávidený tím má všetky karty vo svojich rukách, po rokoch sa im podarilo obsadiť po základnej časti prvú priečku, čo im dáva výhodu domáceho prostredia v prípadnom siedmom zápase každej série, do ktorej nastúpia. Mužstvo pod vedením trénera Cemana získalo v základnej časti 115 bodov a okrem výbornej obrany sa mohli spoliehať najmä na legionárské esá v útoku. Hneď traja hráči (Faille, Asselin, Higgs) sa umiestnili v TOP10 produktivity. Už štandardne má realizačný tím k dispozícii päť formácii, ktoré sú maximálne konkurencieschopné, pri čom takmer každá z nich je schopná produkovať góly.

Jednoznačne najzásadnejší faktor, ktorý bude ovplyvňovať túto sériu, bude disciplinovanosť Podpoľancov, respektíve využívanie presilových hier Baranov. Štatistiky totiž hovoria úplne jasne. Mužstvo spod Urpína v priemere využije jednu zo štyroch presilových hier. V predkole play-off hráči Detvy poskytli Novým Zámkom v štyroch zápasoch až 22 početných výhod! Ten, kto sledoval zápasy predkola, videl časté, zbytočné fauly Detvy a na tento fakt neraz upozorňovali redaktori RTVS, ale aj tréner Turek.

Lenže práve hokej, ktorý Barani forsírujú, je pre súperov veľmi nepríjemný. Neraz je faul jediná možnosť ako stopnúť silových aj korčuliarsky mimoriadne nadaných hráčov v drese tímu spod Urpína. Zaujímavá je aj bilancia dvojminútových trestov v základnej časti, oba celky si do štatistík "zapísali" zhodne 291 menších trestov, čo z nich robí v tomto smere najvylučovanejšie tímy.

Nemenej dôležitým faktorom bude aj to, ako tieto dva tímy odštartujú túto sériu a aký bude jej stav po úvodných dvoch zápasoch. Ak by totiž Bystričania išli do Detvy za stavu 2:0 a dokázali triumfovať aj v treťom zápase, o postupujúcom bude zrejme rozhodnuté. Ak by sa však Detve podarilo uchmatnúť pod Urpínom aspoň jedno víťazstvo, bolo by dosť možno "zarobené" na mierne dramatickú sériu.

 

Suma sumárum, ak si postavíme na pomyselné váhy ofenzívnu silu Baranov a nie príliš vyrovnanú obranu Detvy, vychádza nám z toho, že favorit série je viac než jasný. Eufória a sebavedomie, ktoré vládne pod Poľanou síce dokáže popohnať hráčov Detvy k výborným výkonom, no každý, kto sleduje v ostatných sezónach Banskú Bystricu vie, že vo vyraďovacej časti prepnú na vyšší level a začnú hrať vskutku nepríjemný hokej, na ktorý nenašli už dve sezóny recept ani naozaj kvalitné tímy z čela tabuľky. Aj preto sa prikláňame k tomu, že do semifinále sa dostane tím HC 05 Banská Bystrica.

PODOBNÉ ČLÁNKY