× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza štvrťfinále: HC Košice vs. HK Poprad


10.03.2019

V prípade tejto série to osud asi nemohol zariadiť lepšie, veď takéto derby dvoch celkov z východného Slovenska bude so sebou niesť poriadnu dávku emócií a rivality. Jedno je však isté, ktokoľvek po tejto sérii ukončí sezónu, ostane veľmi sklamaný.

Oba celky totiž majú za sebou základnú časť, v ktorej nazbierali vyše 100 bodov, čo však paradoxne stačilo na umiestnenie "až" na štvrtej, respektíve piatej priečke. Tento fakt mohol byť miernym sklamaním najmä vzhľadom na to, že oba tímy bojovali dlhý čas o umiestnenie v prvej trojke.

Nedá sa však povedať, že by tieto kluby urobili niečo zle. Možno tomu chýbala len o kúsok väčšia konzistencia výkonov, lenže výpadkom formy sa neubránil ani jeden elitný tím a dokonca ani tie, ktoré skončili v prvej trojke. Košičanom určite nezahralo do kariet zranenie ich lídra, Ladislava Nagya, ktorý tak absentoval v závere základnej časti. Práve tento nestarnúci veterán získal korunu kráľa strelcov, keď dokázal zaknihovať neuveriteľných 34 gólov v 48 zápasoch, čo činí priemer 0,71 gólu na zápas.

Najväčšie meno košickej kabíny je už však 100% pripravené na túto derby sériu. Zaujímavá bude jednoznačne aj po diváckej stránke, lenže otázne ostáva, či bude domáce prostredie znamenať výhodu. V základnej časti sme sa totiž mohli badať zvláštny "trend" vo vzájomných zápasoch, čo sme už pred pár dňami spomínali v samostatnom článku.

Ani sami hráči nevedeli v čom tkvie tajomstvo toho, že zvíťaziť sa podarilo vždy hosťujúcemu tímu. Play-off býva v tomto smere ešte nevyspytateľnejšie a v prípade série medzi Košicami a Popradom dosť pravdepodobne pôjde o asi najvyrovnanejšiu sériu.

Oba celky jednoznačne zdobí hĺbka a kvalita všetkých formácii. Každá zo štyroch formácii oboch celkov je schopná udrieť a bude zaujímavé sledovať ako jednotlivé realizačné tímy napokon vyskladajú jednotlivé útoky a ako budú proti sebe nasadzované.

Štatistiky až tak veľa toho v tomto prípade nenapovedia, najväčší rozdiel v základnej časti bol vo využívaní presilových hier. V nich bol Poprad prakticky celú sezónu dosť neefektívny, 31 gólov v presilových hrách je najmenej spomedzi všetkých tímov. Ak teda na niečom mohli Kamzíci medzičasom popracovať, určite to bola táto herná činnosť.

Naopak, Košičania patrili v početných výhodách k tým najlepším tímom v súťaži, takže ak sa karta neobráti, môže byť práve toto jeden z rozhodujúcich faktorov. Vysoko nadpriemerné čísla vykazujú Oceliari dokonca v početnej výhode o dvoch hráčov, kedy dokázali využiť až 47,37% takýchto presiloviek.

Veľmi dôležitým faktorom rozhodne bude aj forma brankárov. Duo popradských brankárov Vošvrda-Nechvátal patrilo počas základnej časti k tomu najlepšiemu medzi tromi žrďami, no kvalitnú prácu odvádzal aj Habal so Škorvánkom. Pred prestupovou uzávierkou ich doplnil ešte skúsený Ján Laco, takže realizačný tím Oceliarov bude mať čo robiť, aby vybral toho správneho strážcu svätyne. Fanúšikovia však akosi neboli úplne vždy spokojní s výkonmi Habala, ten však vykazuje veľmi slušné štatistiky.

Ako už býva zvykom, série ako bude aj táto, rozhodujú v drvivej miere maličkosti, trestať sa bude každé zaváhanie a možno aj väčšina previnení voči pravidlám. Dominovať by mali zabezpečené defenzívy a individuálne schopnosti jednotlivcov. Zrejme budeme svedkami toho, ako na hviezdnych hráčov budeme vidieť možno aj osobné bránenie s cieľom minimalizovať šance na zakončenie z gólových pozícii. Oba celky budú pod veľkým tlakom, nakoľko posledné dve sezóny vypadli vždy už pred bránami semifinále. Kamzíci majú v tomto smere ešte hrozivejšiu bilanciu, keď z posledných 13 play-off zápasov vyhrali len jeden jediný a to bolo ešte v sezóne 2015/2016, v sérii proti Zvolenu.

Aj vzhľadom na vzájomné zápasy zo základnej časti nie je možné dopredu predpovedať scenár, podľa ktorého by mala táto séria ísť. Veľa však napovedia už úvodné dve stretnutia v košickej Steel Arene, pretože vstup do tejto série môže zabezpečiť jednému z celkov veľkú psychickú výhodu. Práve psychika je faktor, ktorý vo vypätej vyraďovacej časti hrá obrovskú rolu. A ak ide o takéto derby, platí to dvojnásobne.

PODOBNÉ ČLÁNKY