× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

5 dôvodov vypadnutia Detvy vo štvrťfinále


18.03.2019

Hokejisti Detvy ukončili svoju púť vo vyraďovacej časti našej najvyššej hokejovej súťaže v nedeľu večer, kedy prehrali na ľade Banskej Bystrice v piatom štvrťfinálovom zápase. Celkovo sa séria skončila výsledkom 4:1 (5:0; 2:4; 1:0 pp; 3:0; 4:0) pre Banskú Bystricu, Detvania však ani po vypadnutí nemusia mať hlavy v smútku.

Hoci mali ambície aj na ďalší postup, proti silnej Banskej Bystrici by to nebolo jednoduché pre žiadny klub. Je však isté, že v Detve budú s odstupom času s konečným ôsmym miestom spokojní, historický postup do play - off pred koncom základnej časti by tipoval len málokto. Hráči Detvy sa však zomkli a najmä v osemfinálovej sérii proti Novým Zámkom ukázali bojovnosť a väčšiu vôľu po víťazstve než ich súper. Z desiateho miesta po základnej časti tak postúpili do play - off, v ktorom sa v derby zápasoch stretli s neďalekou Banskou Bystricou. My sme sa v krátkosti pozreli na päť hlavných dôvodov vypadnutia Detvy vo štvrťfinále.

1. SKÚSENOSŤ S PLAY - OFF

Zatiaľ čo Banská Bystrica a jej hráči majú s play - off zápasmi bohaté skúsenosti, pre hráčov Detvy bola účasť v play - off novinkou. Hoci veľa hráčov v aktuálnom kádri Detvy samozrejme play - off už vo svojej kariére hralo, premiéra to bola pre Detvu ako celok. Nová skúsenosť a historicky postup, to je všetko čo Detve mohlo do určitej miery "zväzovať" ruky. Detvania ukázali že bojovať vedia, do zápasov boli navyše ochotní dať aj "srdce". Ukázalo sa to napríklad v druhom a treťom zápase. V druhom sa Detve podarilo zvíťaziť v Banskej Bystrici (4:2), v treťom sa bezgólový stav preniesol až do predĺženia, v ktorom domáci smolne inkasovali a prehrali 0:1. Vo zvyšných zápasoch sa však Detve nepodarilo streliť ani jeden gól a bez neho na úspech veľmi pomýšľať nemohli. I keď počas základnej časti dokázala Detva Baranov viac krát zdolať, vo štvrťfinále rozhodla práve skúsenosť, ktorá bola jasne na strane Banskej Bystrice.

2. VYUŽITIE PRESILOVÝCH HIER

Faktor presilových hier zdobil Banskú Bystricu počas celej základnej časti. Nie raz sme v našich prognózach pripomínali, že tím, ktorý chce byť proti Baranom úspešný, sa musí vyvarovať faulov a z nich plynúcich vylúčení. Tento fakt určite vedeli aj v Detve, no napriek tomu v celej sérii boli hráči Detvy vylúčení 32 krát. Barani využili 6 presilových hier, z 15 strelených gólov tak až 6 padlo v presilovkách. Naproti tomu, Detva dokázala využiť len jednu jedinú presilovú hru, hoci hráči Banskej Bystrice boli vylúčení dovedna 26 krát. Je to prirodzené, kvalitatívny a rýchlostný rozdiel medzi hráčmi Banskej Bystrice a Detvy "nútil" detvianskych hráčov k faulom, v oslabeniach Banskej Bystrice zase svoju rolu zahral brankár Williams a kvalitná defenzívna hra Baranov. Početnosť a využitie presilových hier tak boli ďalším dôvodom, prečo Detva v tejto sérii ťahala za kratší koniec.

3. OFENZÍVNA SILA

Porovnanie ofenzívnej sily je opäť jasne v prospech Banskej Bystrice. Stačí sa pozrieť na tabuľku po základnej časti, Barani v nej dokázali streliť 196 gólov, Detva 149. Taktika Detvy preto mohla vychádzať najmä zo zabezpečenej obrany, k čomu detvianski hráči a brankár mali predpoklady, s cieľom využívať brejky a presilové hry. Na to by však potrebovali slušnú streleckú efektivitu. Úspešnosť streľby na bránu v podaní Detvy však vo štvrťfinále bola len na úrovni 3,36 %, čo je jednoznačne najnižšie číslo z celej osmičky play - off mužstiev. Za týmto číslom stojí opäť najmä brankár Banskej Bystrice, na ktorom si útočníci Detvy častokrát "vylámali zuby". Na porovnanie, úspešnosť streľby Banskej Bystrice je na úrovni 7,58%.

4. KVALITA A VYROVNANOSŤ KÁDRA

V porovnaní kádra Banskej Bystrice a Detvy je jasné, že ten banskobystrický je kvalitatívne na oveľa väčšej úrovni, dôležitá je aj jeho šírka. Kým Detve vyhrávajú zápasy najmä prvé dve formácie, Barani majú káder vyrovnaný a v prípade herného výpadku prvého alebo druhého útoku, dokážu zápasy rozhodnúť aj zvyšné dve pätky. Navyše počet hráčov, ktorý by za normálnych okolností v prípade Banskej Bystrice stačil aj na päť formácii, uľahčuje do veľkej miery prácu trénerov. Ak je totiž aj dôležitý hráč Baranov zranený, alebo má aktuálny výpadok formy, je možné ho ľahko nahradiť. Tréneri tak môžu reagovať podľa vývoja zápasov a káder adekvátne obmeniť. Detva naopak nedisponuje tak širokým kádrom a v prípade výpadku viacerých kľúčových hráčov je náročné ich nahradiť kvalitatívne podobným hokejistom. Hoci sa takáto situácia počas play - off nestala, detvianski tréneri však v prípade nepriaznivého výsledku nemohli káder do ďalšieho zápasu výraznejšie doplniť a vytiahnuť hráča, ktorý by rozhodol zápas v ich prospech.

5. TOMÁŠ ZIGO

26 ročný rodák z Banskej Bystrice bol jednoznačne najlepším a najproduktívnejším hráčom celej série. V piatich zápasoch dokázal skórovať 5 - krát, k tomu si pripísal ešte dva body za asistencie. Spolu tak získal sedem kanadských bodov a zatienil aj svojich zámorských kolegov Faillého s Asselinom, ktorí boli jednoznačnými lídrami Banskej Bystrice v produktivite počas základnej časti. Nejde o prvú sezónu, v ktorej je počas play - off Zigo kľúčovým hráčom Baranov, naopak tento hráč sa javí ako ideálny hokejista pre play -off. Nie nadarmo hral v prvom útoku Baranov a za dôveru sa trénerovi odvďačil najlepším možným spôsobom. Dôvodom môže byť aj fakt, že detvianski hráči sa skôr zamerali na bránenie spomínanej zámorskej dvojice a Zigo tak dostal viac priestoru. Na opačnej strane však podobný líder chýbal, niečo podobné sa očakávalo od hráčov ako Ščurko alebo Puliš. Druhého menovaného však trápili zranenia a na prvý zápas ani nenastúpil, Ščurko bol síce najlepším strelcom Detvy, podarilo sa mu však vsietiť iba dva góly. Lídrom produktivity tak bol s tromi asistenciami, možno trochu prekvapivo, Michal Murček. Absencia podobného lídra je preto posledným dôvodom vypadnutia Detvy v tohtoročnom play - off.

Za zmienku stojí ešte jeden negatívny fakt tejto série. Hoci sme si už na slabé návštevy štadióna pod Poľanou do určitej miery zvykli, asi každý zrejme očakával, že o zápasy play - off a historicky prvé štvrťfinále najvyššej súťaže bude v Detve a okolí patričný záujem. Stalo sa tak iba v treťom zápase, ktorý videlo dovedna 1212 divákov. Vo štvrtom zápase série si však na štadión našlo cestu iba 926 divákov, návšteva pod 1000 divákov tak určite nie je niečo, čím by sa dalo chváliť. Svoje zrejme zohral fakt, že štvrtý zápas bol vysielaný v televizii, no na druhej strane blízkosť Detvy od Banskej Bystrice predpokladala väčší záujem aj zo strany banskobystrických fanúšikov, bez ohľadu na atraktivitu zápasu.

PODOBNÉ ČLÁNKY