× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

5 dôvodov vypadnutia Dukly Trenčín vo štvrťfinále


21.03.2019

Štvrťfinálové série sú za nami! Žiaľ, so sezónou sa lúči po Detve a MAC Budapešť aj dvojica HK Dukla Trenčín - HC Košice. No a práve v tomto článku si rozoberieme 5, veríme, že možných príčin vypadnutia vlaňajšieho finalistu Kaufland Play-off.

V rozhovore, ktorý sme vám včera priniesli, samotný kapitán Dukly skonštatoval, že sezóna to nebola ľahká. Na Duklu Trenčín sa v play-off dovalili zranenia aj tresty a trénerom neostávalo nič iné, ako za jazdy meniť formácie a skúšať dovtedy možno nevyskúšané.

Dukla sezónu zakončila so cťou, rozhodne však mali v sérii na viac. Miestami to vyzeralo, že postupový mečbal pripadne práve im. Všetko mali vo svojich rukách, no hneď niekoľko faktorov mohlo ovplyvniť samotný záver série a predčasný koniec nádejí pre trenčiansku Duklu.

1. Skvele načasovaná forma Šimbocha

Dvadsaťsedemročný gólman vo farbách Nitry načasoval svoju formu najlepšie, ako sa dalo. Paradoxne, akoby sa mu spočiatku nedôverovalo, v prvých troch stretnutiach štartoval v bráne Hanuljak. Po nádielke v treťom zápase prišla rada na Šimbocha a tomu sa podaril doslova husársky kúsok. Od zápasu číslo štyri štartoval dokopy v troch stretnutiach, v ktorých však inkasoval iba jeden jediný gól z hokejky Bartoviča. Celkovo na neho hráči Dukly vyslali 105 striel, čo z toho robí veľmi úctyhodnú bilanciu! Ako prekážku na ceste k úspechu ho označil aj Branko Radivojevič.

2. Trápenie v presilových hrách

Tu sa asi nedá namietať, tento fakt konštatoval nejeden fanúšik Dukly a to najmä pri sledovaní mnohých nevyužitých presiloviek. Zbraň, ktorá rozhoduje zápasy bola eliminovaná šikovno brániacimi hráčmi Nitry. Vo vlastnom oslabení fantasticky a obetavo bránili mladí útočníci ako Buček, Lantoši či Rapáč, pri čom skvele dopomáhal aj Bortňák či Šiška so Slovákom. Navyše, štatistika hovorí jasne, z 38 ponúknutých presiloviek využila Dukla len tri, čo činí úspešnosť 7,89%. Chýbal rozdielový hráč, ktorý by vedel poslať nečakanú prihrávku. A chýbal aj Starosta, ktorý pre trest v sérii predčasne dohral.

3. Zápasy číslo 2 a 5

Zlom potenciálne mohol nastať už v druhom zápase. Dukla mala výborne rozohratú sériu, získala extrémne cenné víťazstvo už v prvom zápase. Trenčanov bol plný ľad a výhra bola zaslúžená. Na tento výkon sa im však nepodarilo nadviazať, ba práve naopak, Dukla zmenila štýl a v zápase zdalo sa akoby viac poľovali po hráčoch Nitry. Nebolo tam to 100% sústredenie na strieľanie gólov a to sa im vypomstilo. Nitra ťahala za kratšie aj dve tretiny tretieho zápasu, vďaka čomu sa zrodilo druhé a posledné víťazstvo v sérii. Po ňom prišla séria troch prehier, všetko pri tom bolo otvorené ešte v piatom zápase na ľade Nitry. Trenčín vstúpil do stretnutia s veľkým sebavedomím, lenže domáca Nitra sa prezentovala veľmi pozornou hrou. Najmä po piatom zápase však nebolo možné hráčom Dukly niečo vyčítať. Svojou bojovnosťou si naďalej získavali srdcia fanúšikov.

4. Nedostatok rozdielových hráčov

Zatiaľ čo Buček zakončil sériu s piatimi gólmi a Rapáč s tromi, najlepším strelcom Dukly boli dvojgóloví Bartovič a obranca Krejčí. Ten bol mimochodom jedným z mála obrancov, ktorý reálne dokázal ohroziť svojou strelou brankárov Nitry. V zlomových momentoch série chýbal gólový strelec, ktorý by to dokázal vziať na seba. Taký, ktorému stačí ku gólu aj málo, aj stotina, na presne mierené zakončenie. Práve takí hráči však boli aj zranení, mnohí z nich po zákrokoch na hrane pravidiel. Ak si ešte spomenieme na minulý rok, takými hráčmi boli napríklad Bezúch, Marcel Hossa, či dokonca Radek Dlouhý. K nim sa pridali tradičné opory, ktorým tento rok akoby zvlhol pušný prach. Chýbala tomu gólovosť v dôležitých zápasoch, pri tom skúsených hráčov v drese Dukly bolo viacero.

5. Zákulisné "hry" a odvedenie pozornosti

Séria bola vypätá na ľade, aj mimo neho a tento fakt netreba viac detailne rozpisovať. Hráči viackrát po zápasoch priznali, že niečo sa k nim dostane, niečo sa snaží udržať mimo nich. Pravdupovediac, ako to naozaj je v hlavách hráčov vedia len oni sami a psychika zohráva v ťažkých konfrontáciach veľkú rolu. Oba tímy sa dopustili vecí, ktoré možno k play-off patria, ale najmä mimo ľadu to zašlo priďaleko, možno aj zbytočne. „Už to nebolo o hokeji, ale aj o kadejakých iných veciach. Jedny žalujú na druhých a tí potom zas naopak. Problém je však niekde inde. Je dosť veľký, ale to už je na inú debatu...,“ zaznelo z úst kapitána Radivojeviča po rozhodujúcom šiestom stretnutí. Pravdou však ostáva, že pokiaľ sa Trenčania venovali hokeju, tak im to išlo a živili nádeje na postup ďalej. Pekným gestom bolo, že fanúšikovia si hráčov po záverečnom hvizde zastali a prišlo k veľkej ďakovačke. Sezóna bola zakončená so cťou.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fanúšikovia Dukly Trenčín si posledné minúty v sezóne nenechali skaziť 👏📱👋 #avsetcipijuuu #timeoutsk #tipsportliga #kauflandplayoff2019

Príspevok, ktorý zdieľa WEB ZAMERANÝ NA TIPSPORT LIGU (@timeoutsk.sk),

Veľkým pozitívom napriek vypadnutiu ostáva sympatická návštevnosť v domácich zápasoch, mať dva dni po sebé vypredané je veľmi pekným odrazom diváckej podpory hráčov Dukly. Neoficiálne informácie hovoria aj o tom, že na zápase bolo o pár stoviek divákov viac, než je celková kapacita. Podpora z tribún bola fantastická, o to viac musia byť hráči teraz sklamaní. Vedeli, že majú silnú podporu a to ich hnalo vpred aj keď to nie vždy išlo. Dukla má napriek tomu obrovskú podporu fanúšikov a to úplne zaslúžene.

autor: Denis grafika: Kristína

PODOBNÉ ČLÁNKY