× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Stanislav Škorvánek: „Séria sa zlomila v treťom zápase, ktorý sme prehrali v predĺžení.“


01.04.2019

Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie klubu MsHK DOXXbet Žilina. Tipsport ligu totiž opúšťa po osemnástich rokoch pôsobenia, dôsledkom nevydarenej sérii proti Michalovciam. Ide o prvý prípad, kedy niekdajší majster zostúpil do nižšej súťaže. O budúcnosti klubu pod Dubňom a tiež zhodnotení celej sezóny, sme sa porozprávali so športovým manažérom a trénerom „A“ tímu MsHK DOXXbet Žilina, s Ing. Stanislavom Škorvánekom.

Na začiatok sa porozprávame o aktuálnej sezóne. Ako hodnotíte účinkovanie MsHK DOXXbet Žilina počas základnej časti sezóny zo športového hľadiska?

Moje hodnotenie sezóny sa môže týkať iba priebehu súťaže od môjho nástupu k mužstvu, čiže od 12.12. 2019. Najväčším mínusom boli nevyrovnane výkony a bodové straty s našimi konkurentmi v boji o vyhnutie sa poslednej priečke. Taktiež straty niekoľkých víťazných zápasov v posledných minútach zapríčinili že sme skončili na poslednej priečke. Takto samozrejme hodnotíme základnú časť súťaže ako neúspešnú.

Žilina bola v minulosti známa vysokou diváckou návštevnosťou. Čím si vysvetľujete, že záujem o hokej v meste postupne klesal?

Vysoká divácka návštevnosť je v Žiline viazaná na výsledky. Či to bol postup do extraligy, majstrovská sezóna alebo semifinále play-off. Inak je návštevnosť na nízkej úrovni. Príčiny sú viaceré. Divák sa nestotožnil s identitou klubu, veľká fluktuácia hráčov, minimum domácich odchovancov a ďalšie.

Napriek nižšiemu diváckemu záujmu, bola Žilina doma nebezpečná a dokázala prekvapiť nejedného favorita. Horšie to však bolo na súperových klziskách, kde klub z 28 zápasov dokázal vyhrať len štyri krát. Čo bolo príčinou neefektívnosti bodovať „vonku“?

Opakujem, že môžem hodnotiť iba obdobie od polovice decembra. Zápasy vonku sme stratili v mnohých prípadoch zlou koncentráciou, bohužiaľ aj skúsených hráčov v záveroch stretnutí. Tiež sa prejavila neskúsenosť v našich obranných radoch.

Myslíte si, že Tipsport lige prospelo účinkovanie dvoch maďarských tímov? A uvítali by ste prípadne ďalšie rozširovanie klubov spoza hraníc ?

Keď sa na to pozriem globálne, tak nie som zástanca účasti zahraničných tímov v našej najvyššej súťaži, už len preto, že pre ne neplatia rovnaké podmienky ako pre slovenské kluby. Čiže nie som ani zástanca ďalšieho rozširovania o zahraničné kluby.

Aká bola v kabíne atmosféra, keď už bolo jasné, že sa baráži nevyhnete?

Atmosféra bola primeraná stavu v akom sa mužstvo nachádzalo. My tréneri sme sa snažili pracovať s hráčmi na odstránení nedostatkov v našej hre.

Pre každého hráča musí byť psychicky náročné hrať baráž o udržanie. Ako ste svojich zverencov pripravovali, hlavne po mentálnej stránke, na sériu s víťazom prvej ligy?

Samozrejme, že baráž je veľmi náročná z psychického hľadiska. Je na každom hráčovi ako sa s týmto tlakom vyrovná. Pracovali sme hráčmi na úrovni individuálnych a skupinových pohovorov , kde sme rozoberali možné eventuality vývoja stretnutí v baráži.

Proti Michalovciam ste boli napriek nevydarenej sezóne favoritom. Ako si vysvetľujete neúspech v sérii? Čo rozhodlo v prospech súpera z východu?

Sériu sa zlomila v treťom zápase, ktorý sme prehrali v predĺžení. Celkovo, ale musíme konštatovať, že sme v hlavne v zápasoch vonku nepodali také výkony, aké sme očakávali. Naopak Michalovce odohrali veľmi kvalitné zápasy a myslím, že v niektorých momentoch dali do hry viac chcenia. A táto skutočnosť ma najviac mrzí.

Žilina opúšťa najvyššiu súťaž po 18-tich rokoch. Nedávno zasadlo aj predstavenstvo MsHK. Aké najbližšie kroky klub podnikne? Plánujú sa aj personálne zmeny?

Momentálne vyhodnocujeme sezónu a čo sa týka tej ďalšej v hre je viacero alternatív. Hovoriť o nich je momentálne predčasné.

Pomaly sa začne aj príprava na novú sezónu. S akým cieľom ide MsHK DOXXbet Žilina do prvej ligy? Ako veľmi sa zmení rozpočet klubu, oproti poslednej sezóne? A ako plánujete znova zatraktívniť divácky záujem v meste?

Toto všetko bude jasné, keď sa ukáže akým spôsobom a s akým vlastníkom pôjde klub do ďalšej sezóny.

Posledná otázka sa zameriava ešte na aktuálnu sezónu. Momentálne je v plnom prúde semifinále ligy. Ktorý tím sa podľa Vás stane najnovším držiteľom Pohára Vladimíra Dzurilu?

Myslím, že to bude Banská Bystrica.

AUTOR: Matúš Kubala GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY