× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Play-off hokej sa na krásu nehrá, cesta do finále je o iných aspektoch


06.04.2019

Semifinálové série Kaufland Play-off sú za nami a opäť sme sa na vlastnej koži mohli presvedčiť o tom, aká tenká vie byť hranica medzi úspechom a neúspechom. Aj o tom, že nie vždy zvíťazí hokejovejší tím a že k postupu do finále je potrebná, samozrejme okrem iných aspektov, aj dávka šťastia.

Šťastie však praje pripraveným. Presne tak by sa dal zadefinovať včerajší prvý gól Nitry, ktorý padol po tyčke pri strele Koríma a následnej dorážke Kerbashiana. Kanadský hráč ešte sekundu-dve pred gólom bojoval v rohu ihriska, odkiaľ sa však okamžite a inštinktívne presunul pred bránu, kde sa k nemu odrazil puk po spomínanej tyčke a otvoril tak skóre stretnutia.

O pár minút na to aj s dávkou šťastia rozvlnil sieť Korím a hostia išli do dvojgólového vedenia. Zvolen však nepanikáril a kvalitnou hrou si dokázal vypracovať množstvo šancí. Hráčov HKM zdobila v celom siedmom zápase bojovnosť aj hokejovosť, šťastie sa však nie a nie prikloniť na ich stranu.

Play-off je však často o tom prvom góle. Nepopierateľný aspekt podporený štatistikou. Zhruba 8 z 10 stretnutí vyhrá tím, ktorý dokáže otvoriť skóre a obzvlášť v ťažkých a vyrovnaných bojoch, akým bol aj včerajší siedmy zápas.

Play-off je často aj o taktike. Otvorene to priznal po zápase aj Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry, ktorý sa vyjadril jasne: "My sme si nemohli dovoliť hrať na zvolenskom ľade nejakú otvorenú partiu, Zvolen má totiž veľmi kvalitných hráčov. Sústredili sme sa preto na bránenie a vyrážali sme do rýchlych protiútokov." A mal pravdu, ak by totiž Nitra chcela hrať ofenzívnu hru, bola by s veľkou pravdepodobnosťou potrestaná a zápas by tak nedoviedli do víťazného konca.

A v neposlednom rade, play-off je aj o efektivite. "Prehrali sme si to sami, boli sme veľmi málo efektívni," zaznelo z úst Andreja Podkonického. Veľké množstvo striel nemusí vždy stačiť.

Šťastie je možné mať v určitých momentoch, ale určite nie v celej sérii. Práve o tom je play-off formát, v ktorom sa hrá na štyri víťazné stretnutia. Práve tento formát zaručuje, že postupuje lepší z dvojice tímov. Vyhrať totiž štyri stretnutia zo siedmich nie je žiadna náhoda. Najmä ak sa na to pozrieme optikou, že nemusí postúpiť ten hokejovejší tím. Nitra je vo finále zaslúžene, Zvolen si však zaslúži veľký obdiv. Za svoju kvalitu, bojovnosť, obetavosť a nezlomnú vieru urobiť pre postup do finále všetko, čo bolo v ich silách...

autor: Michael Džurdženík foto: Patrik Ľupták

PODOBNÉ ČLÁNKY