× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Poprad dokázal vyrovnať sériu, Vošvrda burcuje do vojny


28.03.2019

Ďalšie veľkolepé divadlo, ďalšie nervydrásajúce stretnutie a tá povestná šťastena opäť stála na strane Kamzíkov. Poprad dnes totiž vyhral druhý krát doma a vyrovnal stav série s úradujúcim majstrom z Banskej Bystrice na 2:2. Séria sa tak presúva opäť pod Urpín, kde bude pokračovať svojim piatym dejistvom. K mikrofónu sme si dnes odchytili dokonca troch hráčov domáceho celku, a to Samuela Takáča, Jindřicha Abdula a Tomáša Vošvrdu, ktorí nám priblížili svoje dojmy zo zápasu.

Dnes sme boli svedkami zrejme najtesnejšieho a najvyrovanejšieho duelu v sérii. Zápas dospel až do samostatných nájazdov, kde za kratší koniec ťahali Barani a tak sa z víťazstva tešilo mužstvo spod Tatier. Víťazný nájazd pritom premenil český mladík Jindřich Abdul, ktorý sa po zápase netajil, že to nie je to jediné, čo má prichystané v talóne. "Ja som ihneď vedel, čo urobím. Gólman Bystrice ma zrejme mal prečítaného, vedel, že rád si to hádžem do backendu, no nakoniec som prečítal ja jeho. Tých variánt mám však viac, takže som si ho stiahol do forehandu a potom to už bolo jednoduché," priblížil svoje trestné strieľanie domáci Abdul. Za Bystričanov išli na samostatné nájazdy hráči ako Surový, Faille, Bartánus, no narazili na perfektne chytajúceho Tomáša Vošvrdu. "Bol to úplne vyrovnaný zápas, bolo to všetko o tom jednom góle. Následne sa zápas dostal až do nájazdov, kde perfektný výkon predviedol 'Vošvec', my sme dokázali streliť dva góly a tak sa šťastie priklonilo na našu stranu. My máme teraz psychickú výhodu a ideme si do Bystrice po tretí bod," dokončil Abdul.

Český krídelník však nebol jediným popradským hráčom, ktorý dokázal prekonať Stephona Williamsa. Veľmi dôležitú a cennú poistku dal v piatom nájazde Samuel Takáč, ktorý rozjasal popradských priaznivcov a strhol sériu do vyrovnaného stavu 2:2. "Zápas bol vyrovnaný, bol tvrdý, rýchly, rovnako, ako tie zápasy doteraz. Chvalabohu sa nám podarilo vyhrať, hoci sme si nič iné nepripúšťali. Sme teda spokojní, budeme sa tešiť do polnoci a zajtra je zasa nový deň. Budeme sa snažiť čo najrýchlejšie zregenerovať a ísť si po výhru do Banskej Bystrice."

Kamzíci však opäť raz ideálne nezachytili úvod, keď sa po strele švihom presadil hosťujúci Marshall. Nakoniec si však dokázali pripísať ďalší dôležitý bod do série, ktorý im zabezpečí minimálne ďalší domáci zápas: "Ten úvod je stále taký, že si musíme naňho dávať pozor, hrať úplne jednoducho hlavne z nášho pásma. Musíme sa snažiť prejsť cez stredné pásmo a útočnú modrú čiaru, no musíme sa vyvarovať zbytočným chybám. My sme však zbrane nezložili, ďalej sme hrali svoju hru a myslím, že nám to prinieslo úspech." Takáčov samostatný nájazd bol z kategórie technický, keď najprv naznačil strelu pred Williamsom, no potom si ho položil a zakončoval do odkrytej bystrickej bránky. "Ja už som dopredu vedel, čo urobím. Urobil som to už párkrát a doteraz mi to vychádzalo, takže som nemal dôvod to meniť a tak som šiel za tým, že dám ten gól."

Dnešný zápas bol veľmi dôležitý pre obe strany, keďže Barani mohli získať postupový mečbal, no z víťazstva sa nakoniec tešili domáci. "Bolo to veľmi dôležité a ako vravím, my sme si nepripúšťali, že by sme to neurvali v tých nájazdoch, takže preto sme tak boli nastavení a myslím, že sa nám to vrátilo. Na nájazdy ma určil tréner, posledný krát keď sme to cvičili, tak mi to tam padlo, tak mi veril, poslal ma tam a ja som mu tú dôveru splatil. V neposlednom rade netreba zabúdať na nášho brankára, ktorý vychytal štyri nájazdy, čo bolo základným kameňom nášho úspechu," doplnil Takáč.

Oba celky majú teraz dvojdňovú pauzu, pričom po jej skončení ich čaká dôležitý zápas o to, kto bude mať prvý postupový mečbal. "Očakávam ešte náročnejší zápas, ako tomu bolo doteraz. Rýchly zápas, s množstvom súbojov a ako hovorím, ideme si po výhru do Banskej Bystrice. V tomto zápase sme si nejaký tlak vôbec neuvedomovali, išli sme si za tou výhrou, v hlavách sme mali jednoznačný cieľ. Tam si myslím nervy neboli, síce sa už trošku dostavila únava, no to sme si vyhodili z hlavy a urobili sme všetko preto, aby sme vyhrali." Súboj sa teda presúva do Banskej Bystrice, kde na oba celky čaká veľmi ťažký súboj, no popradský útočník za žiadnu cenu nechcel prezradiť recept na úspech. "Recept na úspech neprezradím, no určite pôjdeme za tým, aby sme vyhrali a či už to bude kontrami, alebo poctivou defenzívnou hrou, to už sa necháme prekvapiť," dodal krídelník druhého útoku Kamzíkov.

V play-off častokrát rozhodujú o výsledku práve výkony brankárov a na strane Popradu stojí famózny Tomáš Vošvrda. Ten za vyše 130 minút inkasoval od útočníkov Bystrice iba jeden jediný gól a je právom požadovaný za základný kameň úspechu Podtatrancov. "Všetky zápasy v tejto sérii sú dramatické. O tom je play-off a špeciálne semifinále, pretože vždy tam je to napätie. My sme opäť išli cez bolesť, zvládli sme to a je to doma." Banskobystričania pred zápasom avizovali, že veľmi chcú otvoriť skóre, čo sa im aj podarilo, keď strelou zápästím nedal Vošvrdovi šancu Marshall. "Sme tak psychicky odolné mužstvo, že presne vieme, čo chceme. Ani si nepamätám, ktorá pasáž bola najnáročnejšia. Samozrejme, oni majú ofenzívnu silu, my máme ofenzívnu silu. Nie je náhoda, že práve tieto dva tímy sa takto stretli a je tu toľko šancí na oboch stranách. My však ideme ďalej za svojim cieľom," predostrel zápas zo svojho pohľadu hrdina Popradčanov, Tomáš Vošvrda.

Banská Bystrica je známa svojou ofenzívnou silou a neuveriteľnou mentalitou kádra. Poprad však bojuje, hrá nesmierne obetavo, čím si postupne získava sympatie fanúšikov po celom Slovensku. "My môžeme byť úspešní iba vtedy, keď ideme cez bolesť. Ten hokej proste bolí a keď sa chcete obetovať, tak to proste bolí. Ale taká tá bolesť, teraz myslím tie zblokované strely, keď sa niekto obetuje za ten mančaft, tak to prebolí za pár minút, alebo za niekoľko hodín. Keď však niečo odfláknete a potom stratíte ten zápas, tak si myslím, že to bolí dlhší čas. Ak pôjdeme na maximum, tak môžeme byť úspešní," dodal skúsený český gólman.

V sérii zatiaľ platí pravidlo: Môj dom, môj hrad. Banská Bystrica bola doma dvakrát úspešná, teraz sa misky váh priklonili na stranu Kamzíkov. Veľkou mierou k tomu dopomohol práve Vošvrda, ktorý v prvom zápase zatiahol roletu a dnes dokonca vychytal všetky samostatné nájazdy Baranov. "Pred zápasom sa sa díval na nejaké videá. V zápase som sa však pozrel, kto ide na ľad, kto sa chystá na ten nájazd, či to je pravák, alebo ľavák. Ja som veril, viem koho máme v tíme a veril som, že ich v tých nájazdoch prestrieľame. Som rád, že sa to chalanom podarilo."

Trestné strieľania sú vždy určitá dávka lotérie a v dnešnom zápase to nebolo inak. Dôležitá je aj samotná príprava, aby hráč vedel, do akého blafáku má ísť a naopak pre brankára, aby vedel, aký blafák sa súperov hráč snaží urobiť. "Samozrejme, v dnešnej dobe máme videá, oni sa určite pripravovali na mňa, my sme sa pozerali na Williamsa a dnes nám to skrátka vyšlo." Séria teraz pokračuje v Bystrici a lepšie naladení pôjdu pod Urpín určite Popradčania. "Teraz si to dáme na dva víťazné zápasy. Táto miniséria totiž skončila 2:2 a teraz ideme do druhej polovice a dáme si to na dva víťazné. Máme teraz dva dni voľno, dáme sa dokopy, zahojíme rany, oddýchneme si a pôjdeme opäť do vojny."

V poradí piaty zápas bude istotne kľúčový, keďže jede z tímov získa vytúžený semifinálový mečbal. Český gólman v službách Popradu však neočakáva prechádzku ružovou záhradou. "Hovoril som to už včera, najdôležitejšie zápasy sú jedna, tri, päť a sedem. Tie sú stále zlomové, teraz je to dva:dva a piaty je ďalší zlom, takže musíme sa na to nachystať a ideme to tam ubojovať. Popradský fanúšik sa v Bystrici môže tešiť na vojnu. Poznám týchto chlapcov, viem, čoho sme schopní a bude sa opakovať, ale ideme do vojny aj cez bolesť. A v tomto sme silnejší, ench sme doma, alebo nie," uzavrel český internacionál.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY