× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

4 dôvody vypadnutia Popradu v semifinále


03.04.2019

Prvý finalista tohtoročnej edície Kaufland Play-off je už známy a je ním obhajca titulu z Banskej Bystrice! Dvojnásobní majstri z ostatných dvoch sezón si na ceste za prípadným zlatým hattrickom poradili v semifinále s húževnatými Kamzíkmi z Popradu. Séria to rozhodne nebola ľahká a ľahké nebolo ani analyzovať vypadnutie Popradu.

Aj preto sme si tentokrát, trochu neobvykle, pripravili "len" štyri možné príčiny konca sezóny pre Poprad. Hľadanie tej piatej príčiny by bolo viacmenej nasilu a hráči Popradu si za svoje výkony v tejto sezóne rozhodne zaslúžia absolutórium. Síce z toho nie je zisk cenného kovu, no pohľad na plné tribúny a elektrizujúcu rozlúčku fanúšikov s hráčmi môže byť niekedy s odstupom času krajšia emócia.

Postup Baranov sa nerodil ľahko, po štvrtom zápase bol stav série vyrovnaný 2:2 a platilo známe pravidlo "môj dom, môj hrad". Pravidlo, ktoré prestalo platiť po rozhodujúcom, šiestom zápase. Aké sú teda štyri príčiny konca popradskej sezóny?

1. Žalostná efektivita v presilových hrách

Žiadne veľké prekvapenie, podobnú rétoriku sme často mohli počuť aj z pozápasových vyjadrení trénera Popradu, Romana Stantiena. Ten si bol vedomý, že herná činnosť, ktorá často rozhoduje zápasy, nebola zrovna devízou jeho hráčov. Aj neklamná štatistika hovorí jasne - len jedna využitá početná výhoda zo sedemnástich, ktoré mali Kamzíci počas šiestich zápasov k dispozícii. V celkovom súčte to činí úspešnosť 5,88%, pri čom celkový čas strávený v početnej výhode bol niečo cez 32 minút! Najvážnejšie na celej veci je, že realizačnému tímu sa tieto komplikácie nepodarilo odstrániť počas celej sezóny.

2. Nedostatok síl?

Play-off je obdobie, kedy hráči musia siahnuť na dno síl. A v tejto sérii to platilo dvojnásobne. Najmä v domácich zápasoch, ktoré Poprad vyhral, hráči zo seba vydali určite viac ako 100%. Presne toľko isto vydali zo seba aj v sérii proti Košiciam, ktorá rozhodla o tom, že sezónu môžu v Poprade hodnotiť aj napriek vypadnutiu v semifinále ako úspešnú. Nedostatok síl sa prejavil najmä v piatom a šiestom zápase, kedy Poprad váhou nedostatočnej šírky kádra nedokázal vzdorovať hráčom Banskej Bystrice. Tým po sérii s Detvou predsa len ostalo o čosi viac síl...

3. Zlomový zápas číslo 5

Nejeden hokejista by vám potvrdil, že ak je po štyroch stretnutiach stav série vyrovnaný, práve piaty zápas je jeden z najkľúčovejších. Práve piaty zápas rozhoduje totiž o tom, kto získa na svoju stranu pomyselný "mečbal" a najmä obrovskú psychickú výhodu. Sú to zápasy o prvom góle, to sa podarilo už v siedmej minúte domácim Baranom a tí sa rázom ocitli na koni. Poprad sa síce nevzdával ale skúsené mužstvo, ktoré pozná recept na úspech si vedenie postrážilo a podobný osud nastal aj v šiestom zápase.

4. Nedôrazná obrana

Ak sú hráči Banskej Bystrice v niečom obzvlášť nepríjemní, tak je to fyzická hra a dôraz v predbránkovom priestore. V piatom zápase z tesnej blízkosti bránkoviska otváral skóre Selleck, ktorého si nepostrážil Karalahti, podobným nedôrazom sa prezentoval napríklad aj Salija, keď Higgs na niekoľkokrát dotlačil puk za bezmocného Vošvrdu. Podobných prípadov bolo viacero, no na obranu brániacich hráčov treba dodať, že je vskutku extrémne náročné brániť rýchlych a dobre stavaných útočníkov.

Sezóna však bola zakončená so cťou, fanúšikovia spod Tatier nemôžu hráčom nič vyčítať, miestami to vyzeralo, že hráči Bystrice po dlhej dobe nájdu premožiteľa v sérii hranej na štyri víťazné zápasy. Navyše, mesto začalo výdatne žiť hokejom, o čom svedčia tri vypredané stretnutia, to posledné sa vypredalo približne za hodinku. Vedenie HK Poprad tak dostáva čoraz väčšiu odmenu za poctivú prácu a za koncepciu, ktorá tak prináša svoje ovocie. Navyše, ak sa dokážu poučiť, je dosť možné, že Poprad bude stabilným účastníkom semifinálových sérii.

PODOBNÉ ČLÁNKY