× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Dôvody vypadnutia HKM Zvolen v semifinále


08.04.2019

Siedmy zápas semifinále medzi Zvolenom a Nitrou, ako aj celá semifinálová séria je za nami, preto sme sa rozhodli pozrieť na možné dôvody vypadnutia tímu HKM Zvolen v tohtoročnej edícii play - off Tipsportligy.

Nájsť konkrétne dôvody vypadnutia Rytierov nie je jednoduché, v globále neboli horším tímom, dokonca veľa štatistických ukazovateľov je na ich strane, či už ide o vyhrané buly (60,12%), využívanie presiloviek (18,18%), početnosť streľby (251 striel) a podobne. V tejto sérii však nerozhodovalo to kto hrá krajší alebo lepší hokej, ako sme už spomínali aj tu. V prvom rade rozhodla bojovnosť, obetavosť a viac "srdca" v hre. Aspekty, ktoré tak často prízvukoval aj tréner Andrej Podkonický, najmä po prehratých zápasoch Zvolena. Nie je na mieste tvrdiť, že by nejaký hráč Zvolena hral vyslovene zle, alebo pod svoje možnosti. Avšak zomknutie, bojovnosť a tímový duch Nitry, negoval väčšinu zo snahy zvolenských hokejistov a spôsobil to, že ani tí najlepší hráči Zvolena sa nedokázali presadiť. Zvolen bojoval, dával do zápasov srdce, no nie v takej miere ako to robila Nitra, a to stačilo len na tri víťazstvá v sérii.

Ďalším faktom, ktorý je zrejme hlavným dôvodom vypadnutia Zvolenčanov, je efektivita zakončenia – ak sa pozrieme na počet striel v siedmom semifinálovom zápase, zistíme, že efektivita zvolenských hráčov bola len na úrovni 2,17%. V tomto zápase pri tom vyslali na Šimbocha 46 striel, no za jeho chrbtom skončila len jedna jediná. Veľké množstvo striel, a to nie len v poslednom zápase, dokázali brániaci Nitrania zblokovať, na ďalšie zase nitrianski brankári „videli“. Obaja gólmani Corgoňov totiž pred play – off nepatrili k brankárom s najväčšou percentuálnou úspešnosťou vrámci súťaže, no i tak dokázali zvolenských útočníkov vychytať. Svoje určite zahrala aj ich psychická odolnosť, naopak u Zvolenčanov mohla frustrácia z nepremenených šancí v zápase narastať s počtom neúspešných striel. Celkové štatistiky semifinále play - off hovoria, že Zvolen vyslal na bránku Nitry dovedna 251 striel, ich strelecká efektivita však bola len na úrovni 5,98%, čo je v porovnaní s 10,34% úspešnosti streľby Nitry, veľmi málo.

Okrem toho v semifinále rozhodovali iba maličkosti. Môžeme len polemizovať o tom, prečo Zvolen nezvládol prvý zápas v sérii. Mohlo ísť o podcenenie súpera, o trochu dlhší herný výpadok, prípadne fakt, že Zvolen nedokázal hrať svoju hru celých 60 minút. Vybral si totiž slabšiu päťminútovku, počas ktorej Nitra strelením 3 gólov rozhodla o osude zápasu. Taktiež slabšia divácka návštevnosť v tomto zápase mohla dopomôcť k tomu, že Zvolen sa nedokázal "nakopnúť" hneď, a zápas zdramatizoval až v 55. minúte, čo však už bolo neskoro. Chýbajúcu koncentráciu počas celého zápasu preto môžeme považovať za ďalší faktor, ktorý vypadnutie Zvolena do určitej miery ovplyvnil. Tento faktor totiž nehral rolu len v jednom zápase.

Zvolen však nehral zle, a v prípade, ak by narazil na menej odhodlaného a zomknutého súpera, zrejme by do finále postúpil. Hokejový osud je však nevyspytateľný, a niekedy prináša aj takéto príbehy. S odstupom času však budú vo Zvolene určite spokojní aj s tretím miestom. Medailu totiž získali po šiestich sezónach, pričom v celkovej histórii najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku ide len o druhú bronzovú medailu tohto klubu.

PODOBNÉ ČLÁNKY