× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Juraj Šimboch: "Siahli sme si hlboko na dno svojich síl, no to nás urobí ešte silnejšími!"


08.04.2019

Nitra v sérii so Zvolenom odpovedala na poslednú otázku týkajúcu sa finále tohtoročnej edície Kaufland Play off. Corgoni sa v ňom pobijú s majstrovskými Baranmi a táto séria opäť sľubuje bojovný, kvalitný a dynamický hokej od oboch aktérov. Po sérii so Zvolenom sme si k pomyselnému mikrofónu zavolali strážcu svätyne Nitranov, Juraja Šimbocha, ktorý nám v krátkosti priblížil svoje bezprostredné pocity po postupe do finále.

Ako sa cítiš po postupe do finále? Aké pocity v Tebe prevládali po finálovom hvizde?

Pocity boli výborné. Priznám sa, prvé mi napadlo to, že sme vyhrali ďalší normálny zápas, no až neskôr, keď na mňa naskákali chalani a potom v kabíne a na ceste domov som si uvedomil, kam sme sa to prebojovali. Som šťastný, že sme ukončili ťažkú sériu so Zvolenom a sme vo finále.

Ako prebiehali oslavy postupu do finále? Videli sme, že ste značnú časť strávili aj s Vašimi skvelými fanúšikmi, no ako to celé prebiehalo? Išiel si po zápase hneď zrelaxovať domov, alebo ste si vyrazili niekde ako tím?

Zakričali sme si v kabíne, no ja oslavy prežívam skôr vnútorne. A áno, fanúšikovia nás ešte 20 minút po zápase čakali na tribúnach na štadióne, vrátili sme sa za nimi a užívali sme si postup spolu s nimi na ľade. Bolo to neuveriteľné a hlavne sme mali ešte čerstvý zážitok z nepodareného šiesteho zápasu doma, keď nám spievali chorály, akoby sme vyhrali. Taktiež po návrate domov nás okolo jedenástej večer čakalo plné parkovisko pred zimákom a vítali nás. Boli to neuveriteľné pocity a vtedy nám to pomaly začalo dochádzať, čo sa nám podarilo vybojovať.

Bola to veľmi náročná séria, rovnako ako proti Trenčínu. Tam si sa tiež dostal do bránky na posledné 3 zápasy, ktoré rozhodli o postupe a aj v tom siedmom proti Zvolenu si dostal šancu. Ako si zvládal ten tlak, že ťarcha celého tímu leží aj na tvojich pleciach?

Áno, prešli sme si veľmi ťažkými sériami a obe sme dokázali zvládnuť. To hovorí o nesmiernej sile tímu. S Trenčínom to boli vyhraté posledné tri, so Zvolenom prvý a posledný zápas. Mal som šťastie, že som mohol byť pri tých rozhodujúcich zápasoch na ľade a užiť si oslavy priamo z bránky. Ťarchu si človek nemôže pripúšťať, potom by robil chyby a tie by nás stáli víťazstvo.

Vráťme sa teraz úplne na začiatok play-off. Na konci základnej časti Ti prišla veľká konkurencia do bránky v podobe Miroslava Hanuljaka. Bol si to však ty, ktorý najprv vychytal rozhodujúce tri zápasi proti Trenčínu s neuveriteľnou úspešnosťou cez 99% a potom aj ten siedmy proti Zvolenu. Prospela ti táto konkurencia?

Trošku by som upravil tento pohľad na situáciu. S Hanym neberieme jeden druhého ako konkurenciu, ale ako parťákov, ktorí si poradia, pomôžu zvládnuť toto play off spoločne a aspoň ak môžem hovoriť za seba, naučiť sa a odkukať dobré veci od toho druhého.

Nitra hrala proti Zvolenu veľmi obetavo a pre postup do finále musela siahnuť až na dno svojich síl. Myslíš si, že to bude vo finále na Banskú Bystricu stačiť? Predsalen Vám tých síl ubudlo a Barani mali podstatne jednoduchšiu cestu do toho finále.

Je pravda, že sme si siahli veľmi hlboko, no ukázala sa sila a vôla tímu. Osobne si myslím, že sme v sebe našli aj to, o čom sme nevedeli, že v nás je a to nás urobí ešte silnejšími smerom do finále.

V tíme máte veľa mladých progresívnych hráčov na čele s Robom Lantošim, Samom Bučekom či Jurajom Šiškom. V čom Ty vidíš to, že túto sezónu sa tak utrhli z reťaze? Je to o trénerovi, ktorý ich vie správne namotivovať, alebo o kolektíve, alebo v čom vidíš taký prudký nárast ich formy?

Áno, urobili nesmierny pokrok. Vždy je to ale o celom tíme, máme v ňom aj iné mená, ktoré síce nemajú také štatistiky, no urobia pre tím nesmierne veľa neviditeľnej práce. Toto je určite motorom aj pre týchto mladých chalanov, ktorí majú talentu na rozdávanie, stávajú sa zodpovednejšími voči svojmu progresu, chcú to tímu vrátiť a preto sa chcú zlepšovať. Toto je môj pohľad na vec, takto to mám totiž aj ja a verím, že aj u nich je to rovnaké.

Ako sa ako tím namotivujete na zápasy proti Baranom? Vo všeobecnosti Vám to proti nim v poslednom čase nejde, sú papierovými favoritmi a určite ušetrili viac síl. Ako sa na nich pripravíte?

Určite si oddýchneme, doliečime šrámy a začína sa nová súťaž. Čo bolo bolo, my sme tu teraz silnejší a s čistou hlavou začíname od nuly.

Máte úžasných fanúšikov, ktorí tvoria podstatnú časť aj našich fanúšikov a aj toto je cesta k tomu, aby si im niečo odkázal, respektíve ich namotivoval k tomu, aby Vás prišli podporiť na zimák. Máš na záver niečo, čo by si im chcel smerom k finále povedať?

Fanúšikovia sa za nás postavili. Vidia, koľko úsilia a srdiečka sme do oboch sérii dali. Sme v tom spolu, vyhrávame a prehrávame spolu, aspoň takto to na mňa v tomto play off pôsobí. Prišli dokonca s heslom na toto play off, ktoré znie: "Len tím vyhráva trofeje." Sú v tom spolu s nami, sme jeden tím!

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Mário Moravský FOTO: Patrik Ľupták

PODOBNÉ ČLÁNKY