× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza finále: HC 05 Banská Bystrica vs. HK Nitra


09.04.2019

Finále už nezadržateľne klope na dvere a schyľuje sa nám k ďalšiemu naozaj famóznemu divadlu. Súčasný ročník - základná časť + play off - ponúkol vyrovnaný boj o každý bod a o každý centimeter ľadu. Iné to nebude zrejme ani vo veľkolepom finále, kde si zmerajú sily dva najúspešnejšie kluby posledných rokov. Budú to opäť Barani, kto sa bude tešiť z celkového triumfu? Alebo rozhodne bojovnosť a to pomyselné srdiečko na strane Corgoňov? To sa veľmi radi necháme prekvapiť. Cesta k záverečnému hvizdu je však ešte v nedohľadne, no my si súboj týchto dvoch hokejových "Titánov" rozoberieme v nasledujúcich riadkoch!

Súboje medzi Banskou Bystricou a Nitrou patria medzi najatraktívnejšie v lige, a to nie len v jej základnej časti, ale aj v play off. Nemožno sa čudovať, títo dvaja súperi sa po prvýkrát stretli vo štvrťfinále v sezóne 2009/2010, a od vtedy sa medzi nimi vytvorila veľmi silná rivalita. Po kratšej odmlke sa tieto dve mužstvá stretli zase v semifinále v sezóne 2013/2014, a odvtedy na seba v play off narazili každú sezónu, dokopy šesťkrát. Bilancia víťazstiev v sérii je vyrovnaná, tri krát sériu úspešne zvládli Corgoni, rovnako tak aj Barani. Aj z hľadiska vzájomných finálových účastí je to medzi týmito klubmi vyrovnané, doposiaľ sa stretli dva krát a pohár nad hlavu zodvihlo vždy iné mužstvo. V aktuálnej sezóne teda pôjde o tretí stret Nitry a Banskej Bystrice vo finále a siedmy v play off. V posledných sezónach sa viac darí Baranom, v sezóne 2016/2017 a 2017/2018 dokázala Nitra zvíťaziť v play off nad týmto súperom len raz.

O tom svedčí aj aktuálna, pre Nitru nelichotivá séria 14 víťazstiev Banskej Bystrice nad Nitrou v rade. Hoci Corgoni v základnej časti tohto ročníka od úspechu nemali ďaleko, doviesť zápas do víťazného konca sa im nepodarilo. Nitra naposledy zvíťazila nad Banskou Bystricou 8. septembra 2017, 3:2 po predĺžení. Na toto sa však Barani spoliehať nemôžu. Príklad nemusia hľadať ďaleko, v ich semifinálovej sérii bola séria víťazstiev na strane Popradu, no do finále napokon postúpili práve stredoslováci. I keď môže ísť o menšiu psychickú výhodu Banskej Bystrice, dôležitú rolu zahrá aj aktuálne psychické rozpoloženie jedného či druhého mužstva.

Nitra si v semifinále dokázala vytvoriť až 10,34 % úspešnosť streľby a taktiež 94,4 % úspešnosť zásahov brankárov, čo ju v týchto ukazovateľoch zaradilo medzi najlepšiu zo semifinálovej štvorice. Úspešnosť brankára Banskej Bystrice sa príliš neodlišuje - 93,58 %, strelecká úspešnosť Baranov je však len na úrovni 6,09%, čo je menej ako dosiahol ich menej úspešný semifinálový súper z Popradu. Bystrica však kraľuje v hre v oslabení, kde v semifinále dosahovala úspešnosť 94,12 %. V rámci celej sezóny je Banská Bystrica dlhodobo aj lídrom vo využívaní presiloviek (23,74 %) a v úspešnosti na vhadzovaniach (55,37%), no v semifinále vedela presilové hry využívať "iba" na približne 16%.

Ťahúňmi na strane Bystrice budú opäť zámorskí hráči. Éric Faille, Guilleume Asselin a Brock Higgs sú v doterajšom priebehu súťaže v absolútnej hernej pohode, čo sa odzrkadľuje na ich výkonoch aj v play off. Prvý a posledný menovaní boli hlavnými strojcami úspechu série proti Kamzíkom, kde dokázali bodovať v tých najdôležitejších chvíľach a poslali svoje mužstvo do zaslúženého finále. Asselin je zatiaľ výkonmi trocha v úzadí, no keďže sa jedná o hráča typu "zabijak", môže vystúpiť kedykoľvek a "popraviť" svojho najbližšieho súpera. V bránke Baranov sa opäť zrejme predstaví Stephon Williams, ktorý v rozhodujúcom zápase pod Tatrami vychytal čisté konto a naďalej potvrdzuje, že právom je jednotka v bráne Majstra.

Nitra na druhú stranu pred začiatkom sezóny stavila na mladú krv v podobe Samuela Bučeka a Róberta Lantošiho, ktorí im to oplácajú v takmer každom zápase. Ešte len 20-ročný supertalent Nitry, Samuel Buček, sa stal v základnej časti druhým najlepších strelcom súťaže, pričom svoju skvelú formu si preniesol aj do play off, kde má zatiaľ skvelú bilanciu 8 gólov a 4 asistencie! Nitra je však vo veľkej miere postavená najmä na súdržnosti partie a na skvelej zohratosti jednotlivých formácií, takže vybrať jednoznačných ťahúňov s výnimkou spomínaného Bučeka by bolo veľmi neobjektívne. Svätyňu Corgoňov bude hájiť duo Miroslav Hanuljak a Juraj Šimboch, ktoré je špecifické v tom, že ak sa jednému z nich nedarí, dokáže ho v pohode nahradiť ten druhý. O kvalite týchto gólmanov hovoria ich čísla, keďže Juraj Šimboch sa dostal do bránky na posledné tri zápasy proti Trenčínu, kde sa blysol úspešnosťou zákrokov vyše 99%, pričom v tomto ohľade za ním jeho "konkurent" nijak nezaostáva a v sérii proti silnému Zvolenu sa prezentoval 94,58% úspešnosťou zákrokov.

Tento súboj so sebou prináša aj pomyselný súboj fanúšikov oboch tímov na tribúnach. Oba fanúšikovské tábory si vedia kdekoľvek urobiť domácu atmosféru a dozaiste budú hnať svojich miláčikov dopredu. Bolo by veľmi náročné a hlavne neúctivé vybrať jednoznačného favorita z tejto dvojice. Oba tímy si zaslúžia rovnakú porciu rešpektu za to, kam to za (nielen) túto sezónu dotiahli a bude zaujímavé sledovať, kto nakoniec dvihne nad hlavu pohár Vladimíra Dzurillu. Papierové predpoklady a najmä šírka kádra, skúsenosť a väčší priestor na oddych hrá do karát práve Baranom, no Corgoni sa vedia zomknúť a prekvapiť svojho súpera najmä z protiútokov. Je veľmi otázne, koľko síl Nitranom ešte ostalo a zo skúseností vieme, že len srdiečko na hokejistov Banskej Bystrice nestačí. Čo však vieme naisto je to, že opäť nás čaká vypäté finále so všetkým, čo k dobrej hokejovej sérii patrí!

AUTORI: Radovan Slávik & Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík FOTO: Patrik Ľupták & FB HC 05 Banská Bystrica

PODOBNÉ ČLÁNKY