× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Samuel Petráš: „Vypredať zvolenský štadión? Neskutočný pocit!"


11.04.2019

Hokejisti Zvolena sa v aktuálnom ročníku umiestnili na druhej priečke po základnej časti, čo im zaistilo výhodné postavenie pred play-off. V tom sa Bryndziari dostali podobne, ako minulý rok do semifinále, kde v sedemzápasovej vojne napokon podľahli Nitre. Medzi miláčikov fanúšikov patril v tejto sezóne aj 23-ročný Samuel Petráš, ktorý si priaznivcov získal vďaka svojej bojovnosti a vyrovnanej výkonnosti na ľade. Práve so Samuelom sme sa nedávno obzreli za aktuálnou sezónou z pohľadu Rytierov.

Skúsme začať ešte aktuálnou sezónou. Zvolen vstupoval do sútaže s majstrovskými ambíciami a po základnej časti sa ocitol na skvelom, druhom mieste. Chceli ste v základnej časti skončiť ešte vyššie alebo ste sa prioritne sústredili na play-off?

Myslím si, že prvé miesto nám ušlo v pár zápasoch pred koncom súťaže. V nich sa nám nedarilo udržať vedenie a dostávali sme zbytočné góly. Avšak panika sa z toho nerobila. Tá sezóna ide vždy nejako postupne a treba sa sústreďovať taktiež na základnú časť, ktorá vás pripraví na play-off.

Čo sa týka štvrťfinále play-off, narazili ste na hráčov MACu, ktorým priaznivci Tipsport ligy veľa šancí nedávali, navyše to bola vôbec prvá sezóna tohoto tímu v našej najvyššej súťaži. Ako hodnotíte MAC? Bol to priaznivý súper alebo ste viacmenej neriešili koho dostanete?

Maďarské tímy sa ťažšie rozbiehali, ale neskôr hlavne v domácom prostredí ukazovali svoju silu. Určite sme sledovali predkolo, no bolo nám viacmenej jedno, koho dostaneme, pretože sme sa cítili výborne a snažili sme sa sústrediť predovšetkým na svoju prípravu a našu hru, ktorú sme im museli vštiepiť.

V semifinále ste narazili na Nitru, s ktorou ste zviedli extrémne vyrovnanú, bojovnú a atraktívnu sériu. Na jej konci sa napokon tešili Nitrania. Čo by ste označili ako hlavný dôvod vypadnutia? Kedy nastal v sérii zlom?

Všetci to videli - efektivita v zakončení... Mali sme viac z hry, ale keď sme sa dostali do šancí, nepadalo nám to. Kopec tyčiek a vyložených šancí ostalo nevyužitých. Na to sa už ale teraz nedá vyhovárať. Tá séria mala všetko, čo mala mať a musela sa páčiť každému. Aj preto mala taký divácky záujem. Každý hráč vám povie, že pred zaplnenými tribúnami sa mu hrá oveľa lepšie a z tohto pohľadu by som chcel pochváliť aj fanúšikov Nitry za to, že chodia celú sezónu v takom počte. Aj keď pri nástupoch a každej možnosti som počúval nepríjemné veci na svoju osobu, to však k tomu patrí. A vypredať zvolenský štadión? Neskutočný pocit!

Sezónu končíte na bronzovej priečke. Je to vzhľadom k ambíciám sklamanie?

Už keď som v lete čítal všetky tie mená, ktoré Zvolen podpisoval, cítil som sa odhodlane. Veril som, že môžeme niečo dosiahnuť a celý ročník sme tým boli vedení a motivovaní. Takže je to určite sklamanie a mrzí nás, že sme to prepásli.

Keď sa obzrieme za aktuálnou sezónou, Zvolen bol od začiatku ligy dominantný a viditeľná kríza prišla až v decembri. Od tohoto momentu sa už mužstvo trošku viac trápilo a možno chýbala akási ľahkosť zo začiatku sezóny. Myslíte, že toto obdobie ovplyvnilo tím?

Začiatok sezóny bol ako z veľkej knihy a bola to neskutočná jazda! Stále sme sa však snažili robiť svoju robotu naplno a neuspokojovať sa. Aj keď na nás prišla kríza, dostali sme sa z nej a znova zo bol ten Zvolen, zo začiatku sezóny. Sme profesionáli a nie vždy to je len o fyzickej pripravenosti, ide aj o tú psychickú a to hlavne keď sa nedarí. Patria bola túto sezónu výborná a nerobili sa rozdiely. Či už starší alebo mladší hráči, všetci sme do toho šli naplno!

Ako hodnotíte trénerské duo Podkonický - Summanen? Vyhovovala Vám osobne kombinácia pomerne mladého trénera so skúseným?

Určite áno! Fungovali spolu skvele! Andrej Podkonický je veľmi perspektívny tréner a svojim prístupom, tréningami a taktickou prípravou to dokazoval celú sezónu. Verím, že sa teraz v reprezentácii posunie ešte vyššie, pretože mne ako hráčovi túto sezónu veľa dal, za čo som mu veľmi vďačný. Som rád, že na Slovensku dostávajú takúto šancu viacerí bývalí reprezentanti, ktorí toho veľa dokázali. Videl som, že Trenčín ide týmto smerom tiež, takže klobúk dole a len tak ďalej.

Ako hodnotíte sezónu z osobného hľadiska? Stanovili ste si pred začiatkom súťaže nejaké ciele? Podarilo sa ich splniť?

V kanadských bodoch som chcel naháňať brata, no ten ich v dorasteneckej súťaži spravil okolo šesťdesiat, takže to mi nevyšlo (smiech). Ale nie, po tej minulej sezóne som potreboval hlavne viac času na ľade a ukázať, že na to mám. Som veľmi rád za dôveru trénerov, že mi ukázali, akú úlohu v tíme mám. Hral som takmer každú oslabovku a snažil som sa robiť si svoju robotu najlepšie, ako sa dalo. Bodov to mohlo byť viac, takže v lete mám na čo pracovať. Predovšetkým tímový úspech, po ktorom túžim je mojou motiváciou. Tento rok to žiaľ nevyšlo.

Počas sezóny ste viackrát ukázali, že sa nebojíte zhodiť rukavice. Je Vašou úlohou v tíme robiť špinavú robotu alebo Vás to svojim spôsobom baví? Nezľakli ste sa niekedy súpera? Predsa len, v lige je mnoho bitkárov, ktorí sú na tom čo sa fyzických parametrov týka veľmi dobre.

Určite nie som bitkár. Dohrávať súboje a byť nepríjemný mi nie je cudzie a to všetko z toho vyplýva. Viem, že mnohým hráčom sa to nepáči, ale myslím si, že v každom tíme je niekto taký. Máte hráčov, čo vám spravia päťdesiat bodov na sezónu a potom takých, ktorí robia túto "špinavú robotu" ako ja. Hlavne som sa tento rok stretával s veľkým množstvom podpory zo strany zvolenských fanúšikov, za čo im ďakujem. Je to neskutočný pocit, keď po zápase skandujú vaše meno a píšu vám, ako ste sa im páčili. Nabíja ma to energiou a verím, že ich bude chodiť na hokej čo najviac aj v ďalšej sezóne.

Čo sa týka Vás, ste mladým hráčom a už teraz ste si vyskúšali zopár zaujímavých súťaží. Chceli by ste si opäť vyskúšať pôsobenie v zahraničí alebo dávate prednosť Tipsport lige?

Naša liga šla kvalitou určite hore, to je vidno na prvý pohľad. Tabuľka na špici bola tento rok vyrovnaná a také zápasy potrebujem. Zatiaľ nemám nič podpísané, takže by som nechcel niečo predbiehať, ani zakríknuť.

Ešte otázka na záver. Komu budete držať vo finále palce a kto sa podľa Vás stane majstrom?

V oboch tímoch mám kamarátov, ktorým to prajem. Bude to zaujímavá séria, ale nedovolím si tipovať víťaza.

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská FOTO: Patrik Ľupták

PODOBNÉ ČLÁNKY