× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

O príchode Jána Sýkoru do Detvy rozhodla rodina (ROZHOVOR)


03.05.2019

V kalendári sa nám objavil mesiac máj, čo v hokejovej terminológii znamená obdobie prestupov, príchodov, personálnych zmien a pohybov v kádri. Fanúšikovia nedočkavo sledujú, kto posilní ich tím a špekulujú nad možnými príchodmi, či odchodmi. Aktuálne sú najaktívnejšími mužstvami na prestupovom trhu tímy HK Poprad a HK Dukla Trenčín. Prvé posily však začínajú oznamovať aj ostatné kluby, medzi nimi aj Podpoľanci. Tí do kabíny priviedli skúseného Jána Sýkoru a mladého Filipa Čenku. Práve s prvým menovaným sme sa o návrate domov krátko pozhovárali.

Ján Sýkora sa vracia domov, do Detvy, mesta, z ktorého pochádza a v ktorom s hokejom začínal po neskutočných desiatich rokoch. Dres A-tímu rodného mesta si v doterajšej kariére obliekol iba štyrikrát, no v najvyššej súťaži to bude v Detve jeho premiéra. Na pôsobenie v pod Poľanou sa pochopiteľne teší: „Budem doma, v tíme, v ktorom som hrával ešte ako dieťa, takže sa na to veľmi teším!"

Aj napriek tomu, že Sýkora začínal s hokejom v Detve, už v mládežníckych kategóriach pôsobil v neďalekej Banskej Bystrici, kde sa pomaly prepracoval k profesionálnemu hokeju. Práve v drese Baranov odohral veľkú časť svojej kariéry na Slovensku. Sympatický útočník však nabral cenné skúsenosti aj v susednom Česku, kde obliekal napríklad dresy Plzne, Třinca, či Pardubíc.

Práve pred začiatkom minulej sezóny sa "Syčo" vrátil späť na Slovensko a šancu dostal opäť u úradujúceho majstra, v Banskej Bystrici. Avšak sezónu dokončil na východe Slovenska, v Košiciach, keď sa počas prestupového obdobia stal súčasťou megavýmeny Sýkora - Šoltés. Bol teda záujem ostať v Košiciach? „Aj by som na východe, v Košiciach ostal. Páčilo sa mi tam a o mojom zotrvaní sme sa s pánom Rusičom (výkonný riaditeľ HC Košice, pozn. red.) aj dohadovali." O odchode do Detvy však rozhodol dôležitý faktor: „Pre Detvu som sa napokon rozhodol z rodinných dôvodov."

Dokopy 54 odohraných zápasov a bilancia 37 bodov za 15 gólov a 22 asistencií. Takéto individuálne štatistiky svietli na konte Jána Sýkoru po konci minulej sezóny. Aj tentoraz dokázal, že patrí medzi skvelých útočníkov. Šikovné ruky neraz dokázali zapliesť obrancom nohy a aj vďaka skvelej strele patrí Sýkora k vyhláseným strelcom našej súťaže. Azda najviac sa fanúšikom do pamätí zapísal gól po krásnom sóle v zápase proti MACu. Práve za tento krásny zásah si vyslúžil ocenenie zlatá prilba, udeľujúca sa hráčovi za najkrajší gól v danom mesiaci.

Jeho nový zamestnávateľ, Detva predvádzala v uplynulom ročníku bojovný hokej, čoho výsledkom bola štvrťfinálová miestenka už v druhej sezóne v najvyššej súťaži. Počínanie si tohoto tímu bude veľmi zaujímavé sledovať aj v novom ročníku. „Čo sa týka očakávaní, uvidíme ako bude poskladaný tím, či sa bude chlapcom dariť tak, ako sa darilo." Vo výbornom svetle sa ukázali najmä Radovan Puliš a Martin Chovan, nezaostávali ani Ladislav Ščurko a Michal Murček, no a super formu si na play-off načasoval gólman Roman Petrík. Je však otázne, koho sa Detve podarí udržať aj do novej sezóny. „Teší ma, že aj z Detvy sa hráč dokáže dostať do reprezentácie." poznamenal Ján Sýkora, ktorého potencionálnymi spoluhráčmi v novej sezóne by sa mohli stať aj práve Chovan s Pulišom, ktorý okúsili aj reprezentáciu. Treba povedať, že sledovať útočné duo Puliš - Sýkora by bolo viac, než zaujímavé.

„Všetko bude zavisieť od sezóny. Premýšľat o zahraničí a európskych klziskách môžem až potom." reagoval Sýkora na otázku, či by si niekedy ešte rád vyskúšal zahraničie a či by mu Detva mohla opäť otvoriť dvere do sveta. Dvadsaťosemročný krídelník však bude pre Detvu rozhodne skvelou posilou nie len na ľade, ale aj v kabíne. O Sýkorovi je veľmi dobré známe, že kde je on, tam je zábava, čo môže jednoznačne dvihnúť atmosféru v kabíne. Aj vďaka tomu na neho ešte teraz v dobrom spomínajú aj fanúšikovia Pardubíc.

Aktuálne ešte prípravy tímov neprebiehajú, no akvizícia Detvy sa na novú sezónu pripravuje individuálne. Pod vedením úspešného slovenského Ju-Jitsu bojovníka, Róberta "Bony" Deliča zdokonaľuje kondíciu, ale aj iné aspekty vo Free Fight Clube Detva.

Mal Ján Sýkora ponuky aj z iných klubov ako Detva? „Áno, nejaké ponuky som mal. Keď sa pozriete na tie čísla, zas tak zlú sezónu som nemal. Ako som povedal, rozhodla rodina. V júli sa nám má narodiť syn a s manželkou chceme byť spolu. Bolo by pre ňu ťažké, ak by som bol niekde preč a celý deň sa má starať o dve deti a dva psy, pokiaľ budem na zápase. Je to ťažké, nikto jej nebude môcť pomôcť, takže preto som podpísal v Detve. Budeme tu s rodinou, svokrovcov mám o 2. poschodia nižšie, otca a starkovcov vedľa v paneláku, tak sme tu všetci pokope a verím, že Detve mám čím pomôcť." rozrozprával sa na záver Ján Sýkora.

AUTOR:Silvester Bobko GRAFIKA:Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY