× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Radivojevič veľmi pomohol Mikyskovi už ako hráč Liberca! (ROZHOVOR)


10.05.2019

Posledné dve sezóny sa z pohľadu Dukly Trenčín výrazne líšili a toto obdobie by sme pokojne mohli nazvať turbulentným. Zatiaľ čo pred dvoma rokmi Trenčín po návrate Branka Radivojeviča hokejovo ožil a dostal sa až do veľkého finále, minulý ročník Vojaci nemôžu nazvať úspešným, keďže skončili už vo štvrťfinále. Pred novou sezónou už padlo v klube mnoho zaujímavých rozhodnutí. Novým športovým manažérom tímu sa podľa očakávaní stal práve exkapitán Branko Radivojevič a na lavičku zasadne od novej sezóny Ján Pardavý. Avizované posily z Česka na seba nenechali dlho čakať a tím už posilnila dvojica odchovancov z Liberca. Jedným z nich je mladý útočník, Josef Mikyska!

Ako sme už vyššie spomínali, Mikyska je odchovancom libereckých Tygrov, kde s profesionálnym hokejom začínal. Na začiatku kariéry si postupne prešiel cez všetky mládežnícke reprezentačné kategórie a takmer celú svoju kariéru strávil doma, v Česku. V sezóne 2011/12 si prvýkrát vyskúšal zahraničný hokej, keď 23 zápasov odohral v ruskej MHL, ktorú by sme mohli nazvať akousi "farmou" prestížnej KHL. V tom čase pôsobili v rovnakej lige aj terajšie hviezdy NHL, či KHL, medzi nimi okrem iného aj známy ruský útočník, Nikita Gusev.

V Česku bol Mikyska doposiaľ v najvyššej súťaži verný iba materskému klubu z Liberca, no v 1. lige si vyskúšal dresy viacerých tímov. Minulý ročník začal na hosťovaní v prvoligovom tíme HC Benátky nad Jizerou, ale približne po polovici sezóny sa Josef Mikyska opäť vybral do zahraničia, kde dostal šancu v druholigovom Freiburgu. Ako teda hodnotí uplynulú sezónu samotný hráč? „Ťažko povedať či vyšla alebo nevyšla... Ja som mal za cieľ hrať ELH (Extraliga ledního hokeje pozn. red.) v Liberci, ale keď človek vidí nabitý tím, akým Tygri disponovali, tak bolo ťažké dostať sa do prvých dvoch útokov. Tak som hral v Benátkach a prišla možnosť ísť do DEL2, tak som to prijal."

Pred novým ročníkom ohlásila Dukla Trenčín 24-ročného útočníka ako jednu z prvých posíl. Nás zaujímalo, ako hodnotí Mikyska pôsobenie v Nemecku a aké sú podľa neho hlavné rozdiely medzi hokejom tam a v Česku. „Hokej v Nemecku bola dobrá skúsenosť. Čo sa týka zázemia, to bolo dobré, nemohli sme sa sťažovať. Návštevnosť bola taktiež fajn. Dnešný hokej je už skoro všade rovnaký. Každý tým má svoj zažitý systém, ale je to podobné. V Nemecku sa veľa apeluje na cudzincov, ak ti to nejde, ideš na tribúnu. Takže v tomto smere mi to dalo veľa. Určite neľutujem, že som tam strávil polovicu sezóny." hovorí o nadobudnutých skúsenostiach a pomeroch v Nemecku nová akvizícia Trenčanov.

K Vojakom prichádza aj s ďalším Čechom a odchovancom Liberca, Davidom Kajínkom. Po tom čo sa Radivojevič stal športovým manažérom Dukly, avizoval, že Trenčín bude určite loviť aj v českých vodách a hneď na začiatku prestupového obdobia dokázal, že to neboli iba prázdne reči. „Samozrejme, Branko so mnou hral v Liberci niekoľko zápasov, takže už tam mi veľmi pomohol, za čo som mu vďačný. Odohrali sme tam mnoho výborných zápasov a ten rok sme skončili na druhom mieste." spomínal na staré časy Mikyska, ktorý tak, ako väčšina kádra Trenčína v budúcej sezóne zažil Radivojeviča aj ako spoluhráča. Možnosť pôsobiť v Trenčíne však už mal aj v minulosti: „Potom sa vracal z Liberca do rodného mesta a už vtedy ma oslovil, či by som s ním nechcel hrať za Trenčín. Lenže ja som stále chcel bojovať o miesto medzi Tygrami." Avšak aj po prvotnom "odmietnutí" uvidíme Mikysku na slovenských klziskách. Ako k tomu došlo? „Teraz nastala situácia, že som vzal telefón a Brankovi som povedal, že chcem hrať v Trenčíne. Za pár dni mi zazvonil telefón s odpoveďou, že ma berie a bol som veľmi rád. Iné ponuky som ani neriešil. Toto bola pre mňa jasná voľba a veľmi si ju vážim. Teším sa, keď to všetko vypukne!"

Aj napriek tomu, že v Tipsport lige to bude pre stredného útočníka úplná premiéra, priznáva, že najvyššiu slovenskú súťaž poctivo sleduje: „Jasné, že slovenskú ligu sledujem. Poznám Tomáša Vošvrdu, ktorý chytá za Poprad, ale aj Belluša, Bortňáka a mnoho ďalších chlapcov. Z aktuálného kádra Dukly poznám Milana Bartoviča a Davida Kajínka."

Na záver sme sa opýtali, s akými očakávaniami prichádza Mikyska do Trenčína a či verí, že by mu mesto spod hradu Matúša Čáka mohlo otvoriť dvere do zahraničia, prípadne späť do A-mužstva libereckých Tygrov: „Očakávam kvalitné zápasy, dobrú atmosféru a už sa nemôžem dočkať! Uvidíme, všetko záleží od toho, ako budem hrať, ako sa bude tímu dariť. Nepozerám na to, čo bude, či sa mi otvoria dvere niekde inde, tak to neberiem. Teraz som v Dukle a som pripravený odovzdávať kvalitné výkony!" uzavrela nová akvizícia Vojakov.

PODOBNÉ ČLÁNKY