× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Peter Boltun: „Bude to veľký hokejový boom!" (ROZHOVOR)


02.06.2019

Aj michalovskí fanúšikovia sa konečne dočkali prvých mien, ktoré v novej sezóne posilnia ich káder. Nováčik Tipsport ligy angažoval fínsku dvojicu, Konsta Mesikämmen a Aki Juusela. Okrem dvojice hráčov z krajiny tisícich jazier posilní Michalovce aj známa trojica. Z Košíc prichádza Tomáš Hričina a Peter Galamboš. Ako voľný hráč sa Dukle upísal Peter Boltun, s ktorým sme sa pred pár dňami pozhovárali.

Hneď na úvod treba podotknúť, že Peter Boltun je pre nováčika Tipsport ligy oveľa väčšou posilou, než sa na prvý pohľad zdá. Mnoho ľudí sa však pýta, kde pôsobil minulú sezónu a z akého klubu do Michaloviec vlastne prichádza. Väčšina fanúšikov si Petra Boltuna iste pamätá z pôsobenia v Košiciach, kde strávil prevažnú časť hokejovej kariéry. V minulej sezóne by sme ho však na hokejovej mape hľadali márne. Čo sa vlastne stalo? „Zranil som sa v marci minulého roku. Myslím, že to bol posledný zápas základnej časti, tesne pred play-off proti Banskej Bystrici, kde som dostal čistý bodycheck, ale pocítil som niečo v kolene. No a odvtedy sa to so mnou tiahlo, až som nakoniec musel podstúpiť plastiku predného kríženého väzu, ktorú som absolvoval 6. decembra." prezradil nám o probléme, vďaka ktorému v minulom ročníku pauzoval. Následne nám Peter Boltun doplnil aj dôvod toho, prečo sa vlastne s operáciou čakalo až do decembra, keď zranenie prišlo oveľa skôr. „Tak neskoro preto, lebo sa to dlho naťahovalo. Niektorí lekári vraveli, že to prejde. Jeden zasa, že to treba hneď operovať. Operácii som sa samozrejme chcel vyhnúť, tak som tomu dal nejaký čas. V júni som podstúpil artroskopiu kolena, kde mi ho vyčistili a potom som začal trénovať. Mal som už aj dohodnutý zahraničný klub, no na jednom tréningu som spravil zlý pohyb a roztrhol si úplne predný krížny väz. Toho 6. decembra som tak šiel na plastiku." ozrejmil nám celý priebeh liečenia šikovný útočník.

Pre profesionálnych športovcov iste neexistuje horšie obdobie ako to, ktoré im zo zdravotných dôvodov nedovolí vykonávať profesionálnu činnosť. Neraz sme už boli svedkami toho, že v prípade horšieho zranenia musel športovec ukončiť kariéru. Občas sa tak stalo aj z dôvodu, že počas pauzy možno akosi stratil chuť do hokeja. Toto všetko však rozhodne nebol prípad Petra Boltuna. „Popravde, ani neviem ako to ubehlo. Nejak som to neriešil. Nepomýšľal som nad tým, že by som skončil. Viem, že takéto veci sa pri športe stávajú a tak trochu s tým aj treba počítať. Akurát ma mrzí, že som nešiel na tú operáciu hneď. Avšak človek sa učí na vlastných chybách."

Peter Boltun je aj napriek nie veľmi priaznivým fyzickým parametrom veľmi nepríjemným typom centra. Už v Košiciach sa prezentoval skvelým forčekingom a nebál sa ani pritvrdiť. K tomu všetkému patril medzi tých produktívnejších útočníkov, o čom svedčí zisk 56 bodov v posledných dvoch sezónach. Okrem iného, na ľade vyniká aj svojou bojovnosťou a trénerom by mohol byť k dispozícii ako pri početnej výhode, tak aj pri hre v oslabení. Angažovať ho je pre Michalovce veľmi pochopiteľný krok, ktorý by sa v sezóne mohol ukázať aj ako veľmi správny. „Po postupe ma kontaktoval manažér klubu, ako som na tom. Všetko je tak, že som začal letnú prípravu a pripravujem sa na ďalšiu sezónu." prezradil o svojom príchode Boltun. Ten prichádza do Michaloviec ako voľný hráč.

Celkovo nastúpil Peter Boltun v slovenskej najvyššej súťaži iba za dva kluby, Košice a Poprad. Michalovce tak budú jeho tretím pôsobiskom v najvyššej súťaži, no opäť to bude mužstvo z východného Slovenska. Naposledy obliekal dres Oceliarov a nás tak zaujímalo, či nebola šanca na návrat do metropoly východu. „Myslím, že túto sezónu šanca nebola, ale niekedy v budúcnosti by som s tým určite nemal problém, keďže do Košíc som odišiel v 15 rokoch a strávil som tam celú kariéru, s výnimkou jednej sezóny, ktorú som strávil v Poprade." Zápasy proti Košiciam tak zrejme budú pre 26-ročného útočníka mierne špecifické. „Ja sa teším na každý jeden zápas. Proti Košiciam to ale určite bude trochu špecifické. Poznám tam veľa ľudí, hráčov. Teším sa však na každý zápas proti akémukoľvek súperovi!" nedočkavo okomentoval blížiaci sa návrat na klziská po dlhej pauze.

V posledných sezónach nastupoval v Košiciach aj po boku veľeskúseného Ladislava Nagya, s ktorým spoločne aj s Tomáš Hričinom vytvoril veľmi nepríjemnú a nebezpečnú formáciu. Aj vďaka spolupráci s Nagyom sa produktivita tohto hokejistu zvýšila. Práve Tomáš Hričina je taktiež jednou z posíl Ingemy, a tak by sa táto dvojica mohla opäť osvedčiť. „Áno, teším sa, že budeme opäť v jednom tíme, ale teším sa aj celkovo na všetkých chlapcov. A či s Tomášom budeme v jednom útoku? Uvidíme, ako to tréneri poskladajú." Jedným z dvojice asistentov trénera Miroslava Chudého bude aj jeho niekdajší spoluhráč, Peter Bartoš.

Peter Boltun je odchovancom michalovského hokeja. S tímom, ktorého je odchovancom si tak symbolicky zahrá pri jeho historickom pôsobení v najvyššej súťaži. Michalovce si žijú svoj malý hokejový sen a bude veľmi zaujímavé sledovať, aké bude mať táto rozprávka pokračovanie. Veď hokej pobláznil celé mesto! „Michalovce som sledoval, na niektorých zápasoch som aj bol. Pozrieť som bol aj na barážové stretnutia so Žilinou a veľmi sa som z postupu tešil. Myslím si, že zahrať si extraligu je pre Michalovce veľká vec. Bude to veľký hokejový boom!" Veľa si od talentovaného centra sľubuje aj vedenie, ktoré sa jasne vyjadrilo, že sa neobáva toho, že by tento hokejista nenechal na ľade srdce. Obliekať dres klubu rodného mesta a k tomu sa vrátiť na ľad po takmer roku, to je predzvesť toho, že Boltun si bude hokej užívať. „Osobne sa na to sám veľmi teším! Určite mi nejaký čas potrvá, kým sa do toho dostanem, keďže som vynechal celú minulú sezónu. Beriem to ako výzvu a budem sa snažiť dostať do toho čím skôr, aby som pomohol mužstvu najlepšie, ako viem!"

A že sa Peter Boltun nevyjadril aj o tých najvernejších?! „Keďže som bol pozerať na zápasy play-off, aj na barážové stretnutia, viem, že fanúšikovia boli naozaj skvelí! Teším sa na fanúšikov! Dúfam, že budú chodiť v takom hojnom počte a my ich budeme tešiť predvedenou hrou a dobrými výsledkami." uzavrela jedna z najnovších akvizícii tímu HK Dukla Ingema Michalovce.

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalska

PODOBNÉ ČLÁNKY