× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Nová posila Kamzíkov, Jesse Pelamo: "Keď som bol mladší, na stene mi visel plagát Pavla Demitru!"


18.05.2019

Kamzíci z Popradu zapracovali na nových posilách doslova od podlahy a vo veľkom štýle nám podsúvali nové mená ako na bežiacom páse. Stáva sa už pomaly zvykom, že manažment okolo riaditeľa Jurinyiho šľape ako hodinky a tohtoročná príprava pred novou sezónou vychádza Podtatrancom opäť na jednotku.

Jednou z posíl, ktoré sa objavia v drese Kamzíkov v budúcej sezóne, je aj talentovaný Fín Jesse Pelamo. Ten prichádza na Slovensko vyskúšať si prvé dobrodružstvo za hranicami svojej rodnej krajiny, keďže Poprad bude jeho prvý zahraničný angažmán. Pri tejto príležitosti sme Jesseho oslovili, aby nám poskytol svoje prvé dojmy z nového pôsobiska. "Samozrejme som z toho všetkého veľmi rozrušený, no v dobrom slova zmysle. Nemusíte mať totiž strach, keď viete, že prichádzate do kvalitnej organizácie a tímu. Verím, že HK Poprad je presne tento typ organizácie, pretože viem, že pred sebou majú len tie najvyššie ciele," začal rozhovor 24-ročný šikovný center.

Po úspešných podpisoch Keniho Karalahtiho a Joonu Ervinga, ktorý pod Tatrami ostáva aj naďalej, zavládla v Poprade spokojnosť s fínskou cestou. Cieľom klubu je nájsť v krajine tisícich jazier mladých, šikovných hokejistov, pre ktorých bude naša liga akýmsi odrazovým mostíkom v kariére. "Tipsport liga je veľmi náročná súťaž, v ktorej hrajú kvalitní hráči. Som si vedomý toho, že slovenský hokej sa od toho fínskeho bude líšiť, no som si istý, že sa budem vedieť prispôsobiť. Stále sa mi totiž páčil štýl slovenských hokejistov. Dokonca som ako dieťa mával na stene vylepený plagát Pavla Demitru!"

Príchod tohto hráča bol veľkým prekvapením aj pre samotných fanúšikov HK Poprad, keďže sa jedná o pomerne neznáme meno, ktoré má však veľký potenciál aj smerom do budúcnosti. "Jednania s Popradom boli veľmi rýchle. Chcel som okúsiť nové výzvy, ktoré by mi pomohli posunúť sa v kariére. V daný moment som však nemohol nájsť žiadny športový projekt, ktorý by mi pasoval, najmä vo fínskej najvyššej súťaži, čo bol môj prvý plán. Potom ma však môj agent informoval o záujme HK Poprad. V minulosti som hrával po boku Joonu Ervinga, s ktorým som sa o klube porozprával. Joona mi dal dobré referencie ohľadom organizácie, tímu, meste či fanúšikoch, a tak som sa rozhodol, že Poprad bude tým správnym miesto pre môj rozvoj," objasnil Jesse príchod do Popradu, kde sa mimochodom opäť stretne so svojim krajanom, Joona Ervingom, pre ktorého to bude už druhá sezóna v najvyššej slovenskej súťaži.

Prvé čo zaujalo novinárov a najmä fanúšikov Tipsport ligy, bolo kanadské bodovanie Pelama najmä v posledných dvoch sezónach. V drese celku KeuPa HT, ktorý hrá druhú fínsku hokejovú súťaž, nazbieral v posledných dvoch sezónach úctyhodných 107 bodov, no ani to nestačilo na to, aby si ho všimli zástupcovia kvalitnejších klubov. "Posledné dva roky boli pre mňa celkom úspešné, no ja sa domnievam, že je vo mne ešte väčší potenciál a určite sa môžem stať ešte lepším hráčom. Verím teda, že HK Poprad je pre mňa to ideálne miesto, kde naplním svoj potenciál a povýšim svoju hru na vyššiu úroveň. Som totiž veľmi súťaživý chlapík," pokračoval produktívny center, ktorý na Slovensko neprišiel s cieľom byť len do počtu, ale zabojovať o svoje miesto v zostave a pomôcť Popradu siahať na tie najvyššie méty. "Verím, že hranie v úspešnom tíme dokáže hráča vyformovať oveľa viac. Nie je totiž ľahké nadobudnúť výraznejšiu rolu v tíme, akým je Poprad, no ja si verím a je to môj primárny cieľ. Chcem zo seba vydať všetko a pomôcť tímu vyhrať jeho prvý majstrovský titul!"

Vždy, keď príde nový hráč do nového prostredia, pre fanúšikov je veľkou neznámou. Preto aj naša posledná otázka smerovala na to, akého Jesse Pelama môžme očakávať v našej lige a ako sa popasuje s výzvami, ktoré naňho a na jeho tím čakajú. "Ako hráč som viac tvorivý center s dobrým ofenzívnym myslením a inštinktom. Spolieham sa na svoje hokejové myslenie, prihrávanie a som taktiež zvyknutý hrať špeciálne situácie, ako presilové hry či oslabenia. Snažím sa byť dôsledný vo všetkých častiach ihriska, tak, ako by to mal robiť každý center. Dopočul som sa, že hokej je v Poprade veľká vec a majú skvelých a vášnivých fanúšikov. Veľmi sa teším, že túto sezónu budem súčasťou Kamzíkov," uzavrel rozhovor sympatický Fín.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík FOTO: Rauman Lukko

PODOBNÉ ČLÁNKY