× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jurij Repe exkluzívne pre Timeoutsk: „Môžem sľúbiť, že pre tím urobím všetko, čo bude v mojich silách." (ROZHOVOR)


27.05.2019

Tri neúspešné sezóny v rade. To je nie príliš lichotivá vizitka najúspešnejšieho slovenského hokejového klubu. Pred aktuálnym ročníkom sa však zdá, že Košice chcú definitívne na neúspešné obdobie zabudnúť a prinavrátiť do Košíc hokej, ako kedysi. Aj s takýmito slovami prichádzajú na východ Slovenska posily. Športový manažér, pán Ján Šťastný spoločne s hlavným trénerom Petrom Draisaitlom nenechávajú nič na náhodu a zdá sa, že v Košiciach sa buduje akýsi "tím snov". Po rozhovoroch s Branislavom Rapáčom a Martinom Bellušom, sme si pre vás pripravili ďalšiu exkluzivitu. Tentokrát nám rozhovor poskytla najnovšia akvizícia Oceliarov, Jurij Repe.

Slovinsky reprezentant je pre fanúšikov Košíc a celkovo Tipsport ligy možno o niečo menej známym menom, no za sebou má pomerne zaujímavú minulosť. Už v mladom veku sa rozhodol opustiť rodnú krajinu a zamieriť do Česka. Nás zaujímalo, či to bolo len z hokejových dôvodov. „Moje rozhodnutie zamieriť do Česka bolo čisto z hokejových dôvodov. Moja hokejová cesta ma v 14-tich rokoch zaviedla do Třinca, kde som hral štyri roky. Ďalšie tri som odohral na Kladne." ozrejmil situáciu zo začiatkov svojej hokejovej kariéry Jurij Repe.

Poslednú sezónu strávil rodák Kranju v dánskej lige, kde obliekal dres tímu Herning Blue Fox. So svojim mužstvom sa po základnej časti umiestnil na šiestom mieste a predstavil sa aj v osemfinále play-off. Po konci sezóny mení dres a po prvýkrát si vyskúša účinkovanie na Slovensku. „Už dlhšiu dobu som uvažoval, že by som rád vyskúšal slovenskú extraligu. Teraz prišla ponuka z Košíc, čo je podľa môjho názoru jeden z top tímov na Slovensku a taká ponuka sa ťažko odmieta."

Okrem toho, že v začiatkoch svojej kariéry sa Jurij Repe hneď sťahoval do Česka, vyskúšal si aj dve sezóny v zámorí, v prestížnej juniorskej QMJHL. „Určite je to výborná skúsenosť. Ako sa hovorí, je to juniorská NHL, ktorá vás dobre pripraví na dospelý hokej. Z mojich skúsenosti môžem povedať, že mne osobne to veľmi pomohlo ako v hokejovom, tak aj v životnom rozvoji. Určite by som to odporučil každému mladému hráčovi." V tom čase si tak Repe zahral v jednom tíme po boku terajšej hviezdy NHL, ktorou je Jonathan Huberdeau. Proti nemu však stáli aj hviezdy ako Jonathan Drouin alebo hviezda tohtoročných Majstrovstiev sveta, Kanaďan Anthony Mantha.

Dvadsaťštyri ročný obranca je už prakticky stabilným členom reprezentačného kádra Slovinska. V najcennejšom drese sa predstavil ako v elitnej kategórii, tak aj v prvej divízii. „Áno, určite tu rozdiel medzi elitnou a prvou divíziou je a to predovšetkým v kvalite hráčov. V elitnej skupine si hráč nemôže dovoliť urobiť chybu, pretože je okamžite potrestaná. Hráči sú silnejší ako na puku, tak fyzicky." okomentoval rozdiel medzi dvoma divíziami Majstrovstiev sveta. Čo však očakáva od Tipsport ligy? Kam sa kvalitatívne skôr prikloní? „U Tipsport ligy predpokladám, že sa bude kvalitou pohybovať medzi top tímami prvej divízie."

Asi bližšie netreba predstavovať najväčšiu hviezdu slovinského hokeja, hviezdneho centra, Anze Kopitara. Aj po boku tohoto velikána nastupuje Repe v reprezentácií. To však nie je všetko! V susednom Česku pôsobil v Kladne, kde zdieľal jednu šatňu s legendou českého hokeja, Jaromírom Jágrom. „Od týchto hráčov sa určite je čo učiť. Sú to jedni z najlepších hráčov v histórii hokeja. Je radosť sledovať ich ako na ľade, tak aj mimo neho." stručne popísal, aké je to byť spoluhráčom hviezd svetového formátu. V šatni Kladna mal Jurij Repe dokonca miesto hneď vedľa českej ikony.

Repe rozhodne nebude prvým Slovincom v Tipsport lige. Ako v minulosti, tak aj teraz je najvyššia slovenská hokejová súťaž vyhľadávaná aj hráčmi z tejto krajiny. Fanúšikovia Tipsport ligy si určite pamätajú napríklad na obrancu Kovačeviča, brankára Luku Gracnara, či defenzívnu oporu Košíc a víťaza majstrovského titulu s Banskou Bystricou, Klemena Pretnara. „So všetkými, ktorí boli menovaný som sa o súťaži bavil. Všetci z nich mali len pozitívne skúsenosti, takže moje rozhodnutie bolo tým pádom ešte jednoduchšie." Okrem iného sme sa opýtali aj, či pozná niekoho z aktuálneho kádra Oceliarov. „Áno, poznám Branislava Rapáča, s ktorým som hrával v mládežníckych kategóriach v Třinci. Tiež Tomáša Slováka, s ktorým som chvíľu hral v Ťrinci v Áčku. A Davida Růžičku, s ktorým som pôsobil na Kladne."

„Popísal by som sa ako dobrý korčuliar. Som obranca, ktorý vie dobre brániť a zároveň aj podporiť útok. Ako sa hovorí v Amerike - two way defensman (všestranný obranca pozn. red.). Taktiež veľa záleží na trénerovi, v akom štýle ma chce využiť, či v defenzívnom alebo ofenzívnom." opísal samého seba Jurij Repe po otázke, za aký typ hráča sa považuje, čo možno od neho čakať. Následne však s úsmevom, humorne dodal: „Osobne mám radšej ofenzívu".

Po príchode Jána Šťastného ako keby práca vedenia v Košiciach úplne ožila. Nastolili sa nové pravidlá a podmienky, zmenila sa koncepcia a to všetko ešte pred tým, ako začala nová sezóna. Nový športový manažér zatiaľ budí skvelý dojem a jeho prácu konečne ocení aj náročné oko košického fanúšika. Avšak toto všetko bude potrebné pretaviť aj do sezóny, na ľad. Košičania si sympaticky po neúspešnom období nekladú hneď najvyššie ambície. Práve naopak, všetko má svoj čas. Na záver nás tak zaujímalo, s akými ambíciami prichádza Slovinec Jurij Repe do Košíc. „Momentálne sa sústredím iba na svoj tím! Premýšľam predovšetkým nad úspechom nášho tímu. Môžem sľúbiť, že pre tím urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme sa dostali čo najďalej!" uzavrel.

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY