× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Filip Bajtek: "Budeme sa snažiť, aby fanúšikovia odchádzali zo zimáku spokojní." (ROZHOVOR)


13.07.2019

Počas čakania na prvé vykorčuľovanie vašich obľúbených hráčov na ľad si môžete spríjemniť čas čítaním našich predsezónnych rozhovorov. Dnes vám prinášame interview s útočníkom Nových Zámkov. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete niečo o osobnom živote Filipa Bajteka. Načrtne tému novej sezóny, no obzrie sa aj za pôsobením v Nitre. Nezabudne ani na odkaz pre fanúšikov klubu z južného Slovenska.

Pôsobenie na Slovensku začal rodák z Třinca v klube spod Zobora. Pre Bajteka bol prechod z Česka na Slovensko zároveň akýmsi skokom z juniorského hokeja priamo medzi seniorov. "Keď to zhrniem, v Nitre som začínal dospelý hokej, keď neberiem predošlé štarty v druhej českej lige za Vsetín. Vtedy Nitra išla nahor a zložil sa dobrý mančaft, ku ktorému som sa pripojil v ročníku 2013/2014." V tom období pôsobili za Nitru skúsení hráči ako Dušan Milo, Jozef Stümpel či bratia Ručkayovci. "Spoznal som tam super chalanov, s ktorými som si mohol zahrať. Napríklad Jožo Stümpel, Roman Tománek, Mezei, Štefanka, Laliberte a mnoho ďalších." V sezóne 2015/2016 sa mužstvu okolo kapitána Dušana Mila podarilo ziskom majstrovského titulu prepísať históriu klubu spod Zobora. "Som rád, že som s Nitrou mohol zažiť historicky prvý titul, na to zrejme nikdy nezabudnem. Som vďačný, že som pri tom mohol byť, radovať sa s fanúšikmi, ktorých má Nitra výborných, možno až príliš,“ spomínal s úsmevom dvadsaťosem ročný útočník.

Nitrianski fanúšikovia sú známi neustálym povzbudzovaním svojich miláčikov. Vytvárajú tým elektrizujúcu atmosféru, ktorú vnímajú všetci aktéri hokejového zápasu. "Musím povedať, že aj hosťujúcemu tímu sa hrá dobre v Nitre, pretože tam to žije," priznal Bajtek. "Takže hokejovú etapu v Nitre nebudem nikdy ľutovať," doplnil krídelník Nových Zámkov. Meste spod Zobora prirástlo k Bajtekovmu srdcu aj kvôli osobnému životu. "Doteraz žijem v Nitre s priateľkou Henrietou, s ktorou som sa spoznal práve tam a máme spolu dcéru Izabel."

Pre českého útočníka bude ročník 2019-20 v našej najvyššej súťaži už šiesty. "Môj názor je, že každým rokom sa úroveň dvíha nahor, možno aj  zámorskými hráčmi, ktorí prichádzajú čím ďalej, tým viac. Keď som prišiel boli dva, tri kluby, ktoré sa držali v tabuľke pri sebe na body, minulý rok ich bolo možno sedem či osem. Bola to veľmi vyrovnaná tabuľka do konca ligy. Ďalší ročník môže byť zas vyrovnaný. O to je to zaujímavejšie pre ľudí, keď stále o niečo ide," zhodnotil napredovanie Tipsport ligy Bajtek, ktorý má na svojom konte viac ako 270 štartov v našej najvyššej súťaži. 

Zámčania začali minulú sezónu dobre. Na úvod našej najvyššej súťaže sa dokonca pohybovali medzi tromi najlepšími tímami tabuľky. Medzitým sa podarilo bielo-zeleným zvíťaziť v medzinárodnom Vyšehradskom pohári. "Na jednu stranu sme vyhrali Vyšehradský pohár, vedeli sme, že máme dobre zložený tím a máme na to hrať hore, ale ako som spomenul, tabuľka bola veľmi vyrovnaná a my sme dlho, skoro celú sezónu, boli v prvej šestke, takže v priamom postupe do play-off."  Tím okolo kapitána Zbořila sa však na vlastnej koži presvedčil, že každá liga sa hrá do posledného kola. "Bohužiaľ, ako sa nám počas sezóny zranilo veľa hráčov, tak už to nebolo ono a v poslednom kole sme spadli na siedmu priečku, hrajúcu predkolo."  Nové Zámky mali šieste miesto, ako sa hovorí, vo vrecku. Tím trénera Jančušku však nedokázal získať z posledných troch zápasov ani jeden bod.  "Nedokážem si to ešte teraz vysvetliť, keď tri kolá do konca základnej časti sme mali náskok osem bodov na siedmy tím. Stačil nám jediný bod, ale úplne sme to nezvládli, Trenčín mal brilantný záver."  Sklamaní hokejisti z juhu Slovenska preniesli svoje trápenie aj do predkola play-off. "Bohužiaľ ani cez Detvu sme sa nedostali ďalej, mali sme deku na sebe a už to nešlo, Detva chcela o trochu viac," hovoril český útočník o neúspechu. Filip Bajtek vidí cieľ sezóny 2019/2020 jednoznačne "Dostať sa cez štvrťfinále." 

Ako už spomenul aj samotný Filip Bajtek, naša najvyššia súťaž ide z roka na rok kvalitou hore. Pred štartom novej sezóny sa posilňujú viaceré tímy. Spomenúť môžeme útok Košíc, tím Zvolena či káder vicemajstra z Nitry, nezaostávajú ani maďarské tímy. Sleduje Bajtek príchody do tímov Tipsport ligy? "Zmeny v kádroch tímov sledujem tak po očku..."

"Viem, že Košice budú chcieť ísť vyššie, po troch rokoch ukončených vo štvrťfinále. Zvolen, Bystrica, Trenčín, určite aj Nitra, budujú zaujímavé kádre. Myslím, že budú veľmi nebezpeční a liga bude opäť vyrovnaná aj s maďarskými tímami, ktoré sa minulý rok oťukali. Ďalší ročník môžu pokojne hrať hore. Pre ligu to bude len dobre, čím viac vyrovnanejších tímov, tým atraktívnejšie zápasy, pretože každý bod bude dobrý," zhodnotil Čech.

Na záver rozhovoru odpovedal šikovný krídelník na tradičnú otázku z našich rozhovorov.  "Našim fanúšikom by som chcel odkázať, aby chodili v hojnom počte a povzbudzovali nás. My sa na oplátku budeme snažiť, aby odchádzali spokojní zo zimáku. Hlavne aby sme vždy to srdce nechali na ľade."

autor: Patrik Ľupták grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY