× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Najzásadnejšie otázky pred štartom Tipsport Ligy


09.09.2018

Nový ročník Tipsport Ligy síce už začal písať svoj scenár zápasmi Detvy a Žiliny proti projektu HK Orange 20, ostrý štart celej súťaže je však ešte len pred nami. Každoročne sa pred samotným začiatkom ligy natíska hneď niekoľko zásadných otázok. Ktoré to sú? A ako vidíme odpovede na jednotlivé otázky?  

 

Bude to posledná sezóna Pro-hokej a.s.?

Pre tých z vás, ktorí netušia "čo" je Pro-hokej a.s. - je to riadiaci orgán Tipsport Ligy, ktorý je akciovou spoločnosťou, pričom akcionármi sú samotné hokejové kluby. Tie si teda rozhodujú o zásadných otázkach a občas sa teda stane, že kluby sa vo všetkom nezhodnú. Pro-hokej zároveň odporúča, komu udeliť licenciu a z posledných rokov evidujeme prípady, kedy sa licencie udelili klubom, ktoré nemali vysporiadané všetky záväzky voči hráčom. Na čele Pro-hokeja stojí už štvrtý rok Richard Lintner. Ten ligu svojimi rozhodnutiami posunul o stupienok vyššie, nájdu sa však aj jeho neprajníci a kritici. Práve Lintner sa pred časom vyjadril, že súčasný systém je tým najlepším možným riešením pre našu ligu. Mnohé indície však naznačujú, že toto by mohla byť posledná sezóna pod vedením Pro-hokeja. V kuloároch sa šušká o tom, že od novej sezóny bude Tipsport Liga spadať priamo pod SZĽH. Niečo podobné po MS v Dánsku naznačil aj generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.  

 

Ako zapadnú maďarské celky do Tipsport Ligy?

Odpoveď na túto otázku zrejme ukáže až čas. Napriek tomu veríme, že pri stretnutiach slovenských celkov s maďarskými pôjdu národnostné otázky a nezhody bokom. Hokej je šport, ktorý by mal ľudí spájať a v tomto duchu sa niesli prevažne všetky zápasy Vyšehradského pohára. Výborným príkladom ako môžu fungovať dobré vzťahy medzi slovenskými a zahraničnými fanúšikmi je aj hokejová Liga majstrov. Potom je tu však príklad futbalovej Dunajskej Stredy, na ktorú majú fanúšikovia na Slovensku ťažké srdce pre ich klubovú hymnu v maďarčine, či neustále pokrikovanie známeho "Ria Ria Hungaria". Podobné pokriky by na niektorých našich štadiónoch mohli vyvolať vlnu nevôle, najmä u podgurážených fanúšikov. Verme však, že usporiadateľské služby nič nepodcenia a k žiadnym konfliktom počas sezóny nepríde.  

 

Dočkáme sa po dvoch rokoch nového majstra?

Ligový trón už druhý rok po sebe ovládla Banská Bystrica a mnohí by už istotne privítali zmenu. Trikrát po sebe naposledy dokázali ovládnuť ligu HC Košice (2009-2011, pozn. red.). Banská Bystrica rozhodne má kvality na to, aby skompletizovala zlatý hattrick, prekaziť jej to však bude chcieť hneď niekoľko klubov s najvyššími ambíciami. Tými sa netaja už tradične v Nitre a v Košiciach, na vzostupe je Trenčín, Zvolen aj Poprad. Maďarské celky disponujú viac než slušnými rozpočtami a tiež budú chcieť prehovoriť do celkového poradia. Jedno je isté, boj o play-off bude tento rok azda najvyrovnanejší v histórii našej samostatnosti. No a samotná vyraďovacia časť môže so sebou priniesť hneď niekoľko prekvapení. Už by sa nemalo totiž stať, že celky z druhej polovice tabuľky budú iba do počtu. Zaujímavosťou je aj nový formát Tipsport Ligy, v ktorom prvá šestica má garantovanú miestenku vo štvrťfinále play-off, pričom celky na 7.-10. mieste sa pobijú o posledné dve miestenky. Štatistika hovorí jasne: počet klubov, ktoré majú šancu na zisk titulu je tento rok vyšší než obvykle, čo hrá trochu v neprospech Bystrice.  

 

Kto ovládne kanadské bodovanie?

Ak sa pozrieme spätne na najproduktívnejšiu päticu základnej časti minulej sezóny, zistíme, že až štyria hráči opustili Tipsport Ligu (Coffman, Krištof, Paulovič, Hohmann). Novým lídrom kanadského bodovania by sa tak mohlo stať hneď niekoľko hráčov. Súpisky účastníkov ligy sú tento rok doslova "napratané" kvalitou, a to nielen v prvých dvoch formáciách ako bývalo zvykom. Základným predpokladom pre ovládnutie bodovanie je to, aby sa hráč nezranil, čo pri športe ako je hokej chce aj dávku šťastia. Najväčšie šance dávame osvedčeným menám ako Faille, Radivojevič, Svitana, Špirko, z HC Košice budú chcieť prehovoriť do celkového poradia hráči ako Haščák, Netík či Nagy. Z maďarských celkov môžu vyčnievať Loiseau (DVTK), prípadne Langkow (MAC Budapešť). Naša redakcia je zvedavá na Samuela Bučeka z Nitry. Prekvapiť však môžu desiatky iných hráčov, budeme teda len a len radi, ak nám napíšete do komentárov vaše tipy.  

 

Kto by mohol byť čiernym koňom súťaže?

Predpokladajme, že medzi favoritov súťaže sa radia obaja minuloroční finalisti a takisto Košice a Zvolen. Nitra síce zažila pomerne veľkú obmenu kádra, stále sa však s nimi počíta ako s tímom do prvej trojky. Maďarské celky sú samé o sebe špecifikum, nikto nedokáže odhadnúť ich umiestnenie, môžu zrejme len prekvapiť. "Nálepka" čierneho koňa súťaže tak za našu redakciu pripadá na HK Poprad. Ten v našej redakcii "zvíťazil" pred MHC Nové Zámky. Predsa len, Poprad posledné roky jasne nastavil koncepciu, mužstvo prevzal tréner Stantien a ten s mužstvom absolvoval mimoriadne kvalitnú prípravu. Navyše, vedenie tímu sa už tesne po skončení sezóny činilo a počas leta priviedlo niekoľko zásadných posíl. Papierovo je Poprad nesmierne silným celkom, výrazného vylepšenia sa dočkala aj obrana, ktorú doplnili legionári ako Joona Erving, Simon Karlsson a Max Ross. K skúsenému Brejčákovi, Petranovi a Fabianovi pribudli dokonca aj Salija a Kozák, či Ťavoda. V útoku sú k dispozícii 4 silné a vyrovnané formácie. Celkovo sa jedná o mix odchovancov, skúsených hráčov a šikovných mladíkov, o produktivitu by sa mali starať hráči ako Svitana, Zagrapan, Mlynarovič, Macík, Takáč, Heizer, Bondra či Koyš. S "kamzíkmi" jednoznačne bude treba počítať.  

 

Skrachuje po sezóne niektorý z klubov?

Dúfajme, že nie. V našich končinách však nič nie je isté. Po tom, ako sme sa rozlúčili v minulosti s Piešťanmi, Skalicou či Martinom mali po minulej sezóne na mále v Žiline. V skromných podmienkach pracuje aj Liptovský Mikuláš, menšie podlžnosti boli po minulej sezóne evidované aj v Detve. Ekonomicky silnejšie kluby pribúdajú a tie môžu prevalcovať menšie, tradičné, slovenské celky. Možno práve v týchto prípadoch sa žiada, aby ligu riadil zväz. Ten by totiž za určitých predpokladov mohol lepšie kontrolovať ekonomickú činnosť klubov. Na škodu by neboli preventívne semináre o hospodárení s financiami, pravidelné mesačné kontroly. Samotné kluby by si však nikdy neodhlasovali, aby im nejaká tretia strana kontrolovala výdaje. Najväčším kameňom úrazu je, že klub v prípade podlžností voči hráčom len podpíše čestné prehlásenie o tom, že všetko bolo vysporiadané a Pro-hokej na čele s Richardom Lintnerom si nedáva žiadnu námahu tieto veci overiť, jednoducho slepo veria tomu, čo vidia na papieri. Zrejme sa však všetci zhodneme v tom, že by sme neradi videli úbytok ďalších tímov zo súťaže.  

 

Dočkáme sa sezóny bez závažných káuz? (prestupový termín, striedavé štarty)

Ďalšia zásadná otázka. Športová kvalita Tipsport Ligy ide rapídne hore, je to však veľká zásluha manažérov klubov, ktorí dokážu v neľahkých podmienkach vyskladať naozaj silné kádre. Takmer každoročne sme však svedkami rôznych káuz, ktoré rozdeľujú spoločnosť, čo neprispieva k lepším pomerom v spoločnosti. Počas minulej sezóny sa tak stalo pri kauzách posunutého prestupového termínu, či striedavých štartov. Rozhorčenie priniesol aj nešťastný termín All Star Cupu či možnosť, že liga počas olympiády nebude prerušená. Jednoducho, bolo toho na jednu sezónu až príliš a nám teda neostáva nič iné, než veriť, že vedenie súťaže sa dokázalo v predstihu pozrieť na to, aby sa podobné prípady neopakovali. Hovorí sa, že z najlepšie sa učí na vlastných chybách. Poučila sa hokejová verejnosť?  

 

Odvolá niekto hlavného trénera ešte pred piatym kolom?

Povedzme si úprimne, pravdepodobnosť, že niektorý z klubov odvolá svojho trénera už v úvode sezóny, je vysoká. V stávkarskej terminológii by odpoveďou na otázku mohlo byť, že je to "tutovka". Ktorí tréneri sú podľa našej redakcie v najväčšom ohrození? Z histórie vieme, že životnosť trénera Nových Zámkov býva spravidla nízka. Šanca, že by tam prežil jeden tréner celú sezónu je priam mizivá. Tento rok by mal stáť na lavičke Nových Zámkov pomerne kontroverzný, no zároveň osvedčený Milan Jančuška. Ten je známy pre svoju výbušnosť a temperament, servítku pred ústa si rozhodne nedáva. Ak by začiatok sezóny nebol podľa predstáv vedenia tímu, šanca na výmenu trénerskej stoličky je vysoká. Neľahkú úlohu však majú pred sebou aj Pavol Paukovček (MsHK Žilina), či Josef Turek (HC 07 Detva). Na tenkom ľade môže byť v prípade nelichotivého postavenia v tabuľke aj tréner Košíc, Roman Šimíček.        

PODOBNÉ ČLÁNKY