× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tomáš Vošvrda: "Ostávam, pretože verím v úspešnú sezónu!"


30.06.2019

Predsezónna príprava je v plnom prúde a hráči dolaďujú posledné detaily predtým, než vykorčuľujú prvýkrát na ľad. Jedným z veľkých prekvapení bolo aj zotrvanie Tomáša Vošvrdu v kádri HK Poprad. Aj takáto drobnosť nám ukazuje, že súťaž sa hýbe správnym smerom a pre hráčov je čoraz atraktívnejšie pôsobiť v Tipsport lige.

Počas náročnej medzisezónnej prípravy sme oslovili práve českého gólmana, ktorý bol jedným zo strojcov úspechu Kamzíkov v úspešnej minulej sezóne a viacerí odborníci ho pasovali dokonca za najlepšieho brankára súťaže. "Všetkým odborníkom ďakujem! Z klubového hľadiska bola sezóna úspešná v tom, že sme si neprešli nejakou výraznou výsledkovou krízou - napríklad 6 prehratých zápasov za sebou. Bohužiaľ sme však neprešli cez Bystricu a nezískali tú medailu, čo ma dodnes mrzí," začal interview miláčik popradského publika.

"Verím, že sme na nich mali, no rozhodla šírka kádra, kde Bystrica mohla rotovať hráčov a my sme v podstate hrali iba na tri a pol päťky. Nakoniec nás však doma pretlačili a postúpili zaslúžene. Bystrica v Poprade vyhrala a my naopak v Bystrici nie, takže zaslúžene postúpili a vyhrali titul, k čomu im dodatočne gratulujem!"

Udržať v kádri takého kvalitného brankára, to je pre každý tím náročná úloha a výzva. V prospech zotrvania v Poprade však rozhodla najmä rodinná pohoda v meste pod Tatrami, ktorá Tomáša donútila premýšľať nad zotrvaním. "O zmluve sme sa bavili niekedy okolo Vianoc, no nemohli sme sa dohodnúť. Nakoniec sme si hneď druhý deň po vypadnutí z play off sadli s Ľudom Jurinyim, Neklanom Heroldom a mojim agentom na telefóne. Podali sme si ruky, dohodli sme sa férovo a to bolo pre nás sväté. Záujem o mňa mali na Slovensku, v Nemecku a aj jeden tím z českej extraligy. Porozprávali sme sa však s manželkou a rozhodli sme sa zostať. Poprad je krásne mesto s nádherným okolím. Ďalším dôležitým faktorom je aj to, že verím v úspešnú sezónu, v klube ostalo veľa chalanov a za to som veľmi rád," pokračoval Vošvrda, ktorý bol počas minulej sezóny jedným z najväčších motivátorov v kabíne Popradčanov.

Sebavedomosť a cieľavedomosť sú dva atribúty, ktoré by každý profesionálny športovec mal poznať a riadiť sa nimi. V prípade Tomáša Vošvrdu to platí dvojnásobne, pričom svojou mentalitou dokázal nakaziť aj svojich spoluhráčov počas uplynulej sezóny. "Základom je mať sen, cieľ a človek si za tým musí ísť. Musí makať a niekedy ísť aj cez bolesť. Mojim cieľom je stále bojovať o tie najvyššie méty a bez tých chalanov v kabíne to proste nedokážete. Základom pre ďalšiu sezónu bude vytvoriť v kabíne jasnú víziu, cieľ a za tým všetci s najväčšou pokorou pôjdeme. Inak nikdy nemáme šancu uspieť. Tím je podľa môjho názoru silnejší a máme na čom stavať. Opäť sa stretne fantastická partia a náš cieľ je jasný."

Slovenská najvyššia súťaž stále naberá na popularite a pre hráčov je čím ďalej tým viac atraktívna. Spolu s tým sa v posledných rokoch dvihla aj popradská organizácia, ktorá jednoznačne patrí medzi najlepšie na Slovensku. "Poprad patrí medzi top organizácie na Slovensku. Máme skvelé podmienky a čo sa týka mňa a mojej rodiny, tak si nemáme na čo sťažovať. Klub pre mňa aj moju rodinu zabezpečil krásne bývanie a moja manželka s dcérou sú spokojné. Ja sa tak môžem naplno sústrediť len na hokej a to je pre mňa podstatné. Jednania prebiehali medzi Ľudom a mojim agentom a ku mne sa dostávali už len filtrované informácie. Potom sme spolu sedeli v kancelárii a všetko bolo maximálne úprimné a férové," podotkol jeden z najväčších objavov minulej sezóny, ktorému sa pod Tatrami viditeľne páči.

Individuálna príprava pred novou sezónou vrcholí, pričom v Poprade legionári dostali povolenie trénovať sami. Všetci sa prvýkrát stretnú 22. júla, aby si prvý krát v tejto sezóne obliekli výstroj a vyrazia na ľad. Ani Tomáš Vošvrda nezaháľa, pričom už štvrté leto sa pripravuje u svojho obľúbeného kondičného trénera. "Už štyri roky sa pripravujem u Michala Břetenáře. Trénujeme v Prahe a som s ním maximálne spokojný. Dokonca som uňho bol týždeň pred začiatkom play off a opäť mi veľmi pomohol. Tento rok sme si prípravu naplánovali až na 9 týždňov, aby som bol nachystaný na dlhú a náročnú sezónu. Popradskí tréneri vedia, aký mám tréningový prístup, takže nebol žiadny problém v tom, aby som nemohol trénovať individuálne."

Pod Tatrami sa túto sezónu rysuje domáci trénerský kolektív. Romana Stantiena vystriedal František Štolc, ktorý po troch rokoch dostal šancu ako hlavný tréner, pričom zvyšok trénerského kolektívu bude v zložení Pavel Paukovček, Ján Šimko a Stanislav Salát. "So Stanom Salátom máme výborný vzťah, ja mu verím a snaží sa mi pomáhať, ako to len ide. Na súpera sa vždy chystáme špeciálne, keďže približne vieme, čo by ma mohlo v zápase čakať a tak si dokážeme nejaké veci nasimulovať. Ohľadom výmeny trénera sa tak rozhodlo vedenie a my hráči sme tu od toho, aby sme podávali čo najlepšie výkony a nestarali sa o veci, ktoré sa nás netýkajú," uzavrel rozhovor sympatický gólman, ktorý sa k tímu taktiež pripojí až na konci júla.

 AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Kristína Prievalská FOTO: hokej.sk, hkpoprad.sk

PODOBNÉ ČLÁNKY