× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Matej Tomek: „Chcem vytvoriť zdravú konkurenciu a pobiť sa o svoju porciu zápasov." (ROZHOVOR)


23.06.2019

Hneď po tom, čo Branko Radivojevič zasadol do pozície športového manažéra Dukly Trenčín, začal so zaujímavou skladbou kádra na novú sezónu. Po posledných dvoch sezónach, ktoré z hľadiska úspešnosti môžme porovnať ako úplne odlišné, sa v následujúcom ročníku budú Vojaci uberať cestou skúsených hráčov, ktorých doplnia mladí, nádejní hokejisti. Jedným z nich je bezpochyby aj gólman Matej Tomek, ktorý pre náš portál poskytol exkluzívny rozhovor!

Na prvé počutie je meno Matej Tomek pre bežného fanúšika možno o niečo menej známe, aj keď po poslednej Univerziáde sa tento brankár dostal jednoznačne viac do povedomia. Narozdiel od väčšiny rovesníkov, Tomek už v mladom veku opustil Slovensko a rozhodol sa vybrať za „veľkú mláku". V USA teda začal naberať skúsenosti už od juniorských kategórií, čo sa mu môže v budúcnu len a len zísť. „Rozhodnutie odísť hodnotím s odstupom času pozitívne. Myslím, že som odišiel v správnom čase, čo som prvý rok za morom aj potvrdil. Bola to pre mňa veľká skúsenosť. Vyskúšal som si rôzne ligy a úrovne hokeja. V Amerike je vidieť, že jednotlivé organizácie k hokeju pristupujú veľmi profesionálne a to sa týka aj jednotlivých hráčov od mladého veku. Určite som sa posunul aj po ľudskej stránke, nabral som veľa osobných skúseností a spoznal množstvo ľudí s ktorými naďalej ostanem v kontakte aj v budúcnosti." zhodnotil svoje pôsobenie v zahraničí rodák z hlavného mesta Slovenska.

Ak sa však chceme ponoriť ešte viac do minulosti teraz už 22-ročného Bratislavčana, zaujíma nás, ako sa k hokeju dostal a kto ho na ľad priviedol. „K hokeju som sa dostal po MS v roku 2002. Pamätám si ten ošiaľ všade na Slovensku a myslím, že to bol pre mňa taký prvý hokejový podnet." zaspomínal si Tomek na najkrajšie momenty v histórii slovenského hokeja, kedy sa pomaly odštartovala jeho hokejová kariéra. „K hokeju ma priviedol môj otec, ktorý síce hokej nikdy nehrával, no zato moje zápasy nikdy nezmeškal, či už osobne alebo za obrazovkou." Tak ako väčšina mladých hokejistov, aj Matej Tomek mal a aj teraz má svojich idolov, ktorí ho inšpirujú a posúvajú vpred. „Hokejovým vzorom je pre mňa legendárny Martin Brodeur. Z modernejších brankárov zase Carey Price či Tuuka Rask."

Ako sme už aj vyššie spomínali, Matej Tomek sa dostal ešte viac do povedomia nie len slovenských, ale aj svetových fanúšikov po vydarenej Univerziáde. Za skvelým úspechom slovenskej reprezentácie, ktorá získala na turnaji v ruskom Krasnoyarsku striebro by sme mali hľadať predovšetkým jeho meno. „Univerziáda bola pre mňa veľmi zaujímavá skúsenosť. Mohol som navštíviť časť sveta, v ktorej som ešte nikdy nebol. Kvalitatívne je tento turnaj ťažké hodnotiť v skratke, pretože tam boli tímy ako Japonsko či Veľká Británia, ktorí viditeľne zaostávali. Naopak, Rusko či Kazachstan tam mali viacerých hráčov z KHL a všetko to boli profesionáli. To všetko robilo turnaj ťažším a museli sme byť schopný mentálne zvládnuť akúkoľvek situáciu." opísal Tomek kvalitu Univerziády. Tá je aj napriek tomu, že ju nesleduje až toľko fanúšikov a svetovo nie je výrazne medializovaná, sledovaná je mnohými skautmi z hokejových klubov po celom svete. Mladým hokejistom sa tak naskytá skvelá príležitosť vybojovať si kvalitné angažmán.

Ešte naposledy sa vrátime k Univerziáde, kde Tomek patril medzi najlepších brankárov celého turnaja a práve on bol jednou z hlavných opôr slovenského výberu. Avšak na to, aby sa hráč mohol zúčastniť tohoto turnaja, musí splniť niekoľko podmienok, medzi ktoré patrí predovšetkým tá, spojená so štúdiom na vysokej škole. Aké odvetvie vysokej školy si teda vybral odchovanec bratislavského hokeja? „V USA som študoval na University of Nebraska at Omaha so zameraním na psychológiu. K oblasti psychológie som vždy inklinoval, vždy ma zaujímala téma ľudského správania a jeho odôvodnenia." Nás tak zaujalo, či sa štúdium na vysokej škole dá skĺbiť s hokejovými povinnosťami. Matej Tomek nám však jednoducho vysvetlil, že zmeniť školskú lavicu za bránkovisko pre neho nebol žiaden veľký problém. „Samozrejme, že sa to dá. Príkladom toho je práve univerzitný systém v USA. Chalani po celej Amerike každoročne po konci sezóny na univerzite (prelom Marec/Apríl) podpisujú profesionálne kontrakty a naskakujú priamo do zápasov NHL či AHL."

Od novej sezóny bude Matej Tomek obliekať dres Vojakov z Dukly Trenčín. Paradoxne, bude to jeho prvé profesionálne pôsobisko čo sa Európy týka. Slovenskí fanúšikovia sa tak môžu tešiť na návrat urasteného, mladého gólmana späť domov, na Slovensko po piatich rokoch. „Príchod na Slovensko sa začal vyvíjať po mojom návrate naspäť do USA, po Univerziáde. Trenčín na čele s Brankom či brankárskym trénerom Kosom sa od začiatku javil ako potenciálna možnosť." prezradil nám o tom, ako vznikol jeho príchod do Dukly Trenčín. Matej sa netajil tým, že mal ponuky aj od iných mužstiev, avšak najviac zavážil fakt spolupráce s trénerom Petrom Kosom, ktorý v Dukle pôsobí. „V hre boli ponuky aj z iných klubov na Slovensku, no aj mimo neho. Avšak veľmi zavážila možnosť spolupracovať s trénerom Kosom. Som spokojný, aké podmienky mi Trenčín ponúkol a keď dostanem šancu, chcem sa jej chopiť! Chcem potvrdiť a nadviazať na dobré výsledky z Univerziády a samozrejme pomôcť tímu k výhram, keď dostanem príležitosť. Taktiež sa ale chcem veľa učiť. Či už od Miša Valenta alebo od trénera Kosu."

Ešte počas pôsobenia v USA sa Tomek zúčastnil aj draftu do NHL a sme radi, že mu môžme dať prívlastok „úspešný". Slovenského gólmana si v roku 2015, kedy bol draftovou jednotkou Connor McDavid, vybrali v treťom kole z celkovo #90 pozície zástupcovia organizácie Philadelphia Flyers. Letci tak vlastnia práva na trenčianského brankára, ktorý sa tak prakticky kedykoľvek môže stať hokejistom NHL. „NHL je sen každého hokejistu. Tipsport liga v posledných rokoch úspešne posúva mladších chalanov do lepších európskych líg v Česku, Švédsku či Fínsku a samozrejme aj do národného tímu. Ja sa ale snažím sústrediť na ciele v bližšej budúcnosti." poznamenal Tomek. Jasným príkladom týchto slov je aj minulá sezóna, ktorá otvorila dvere do sveta Samuelovi Bučekovi a obrovskú pozornosť na seba upútal Róbert Lantoši. Ten sa v posledných týždňoch spája čoraz častejšie zo švédskou SHL.

V Dukle vytvorí Tomek brankársku dvojicu s o jedenásť rokov starším Michalom Valentom. Rodák z Martina má bohaté skúsenosti z českej ligy a na Slovensku si vydobyl skvelé meno vďaka vynikajúcim výkonom v drese Nitry, na ktoré nadviazal v jeho aktuálnom pôsobisku. Valent patrí dlhodobo medzi najlepších gólmanov Tipsport ligy a Matej Tomek sa tak teda má šancu učiť od tých najlepších. Na záver sme sa tak opýtali, či Miša Valenta neberie ako konkurenciu. „Samozrejme, že si uvedomujem akú mal Mišo pozíciu v Trenčíne minulé sezóny. Chcem sa na sezónu čo najlepšie pripraviť a potom mi ostáva kontrolovať len to, čo je v mojich rukách. Určite však chcem vytvoriť zdravú konkurenciu a pobiť sa o svoju porciu zápasov. Zdravá konkurencia nás môže oboch iba posúvať!" ozrejmil na záver svoje ambície.

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY