× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Willie Corrin: „Očakávam, že prídem do Zvolena vyhrať titul bez zbytočných otázok." (ROZHOVOR)


27.06.2019

Po zavedení obmedzenia počtu legionárov na sedem hráčov v jednom zápase, si vedenia jednotlivých tipsportligových mužstiev musia poriadne rozmyslieť, akou cestou sa budú uberať. Zatiaľ, čo Košice a Trenčín stavili skôr na slovenských hráčov, iné mužstvá svoje kádre dopĺňajú aj o hráčov zo zahraničia. Výnimkou nie je ani HKM Zvolen, ktorý do nového ročníka zbrojí na vzor úspešnej Banskej Bystrice, hráčmi zo zámoria. Aktuálne majú Rytieri na súpiske sedem hráčov spoza veľkej mláky. Medzi nimi je aj Američan Willie Corrin, ktorý pre náš portál poskytol exkluzívny rozhovor!

Fanúšikovia TIpsport ligy sa opäť rozdelili na dva tábory po tom, ako sa zaviedlo pravidlo o obmedzení počtu legionárov. Tím síce môže mať na súpiske ľubovoľný počet hráčov zo zahraničia, avšak v jednom zápase ich môže nastúpiť maximálne sedem. Práve toto číslo sa niekomu zdalo vysoké, iným zasa prišlo zavedenie tohoto pravidla zbytočné a vzhľadom do budúcna kontraproduktívne. Nie stále však platí, že sa hráčom prichádzajúcim do Európy darí. Hokej v USA a Kanade je predsa len o niečo iný, a tak sa niektorí hokejisti poberajú späť už po pár zápasoch. „Povedal by som, že najväčšie rozdiely sú v celkovom štýle hry. Hokej na ľade olympijskej veľkosti v Európe robí hru otvorenejšou, zatiaľ čo o niečo viac technickejší "zone to zone" hokej sa hrá skôr v Severnej Amerike, na menších klziskách s rozmermi NHL. Myslím si, že otvorený, európsky štýl mi bude vyhovovať. Pri väčších klziskách máte dlhší čas na rozohrávku, čo mi môže pomôcť pri rozvoji." podal svoj pohľad na túto tému Willie Corrin, pre ktorého bude Zvolen iba druhým pôsobiskom mimo zámoria.

V uplynulej sezóne pôsobil rodák z amerického štátu Minnesota v nemeckej druhej najvyššej súťaži, kde obliekal dres tímu Bietigheim Steelers. Pri Corrinovi sa našťastie nepotvrdilo pravidlo o tom, že nie každému zámorskému hráčovi sadne európsky hokej. V 51 zápasoch sa blysol 49 bodmi, čo je na obrancu viac, než slušné. „Minulú sezónu v drese Steelers som mal trochu rozpačitú. Individuálne som mal fenomenálny rok, no bol som trochu sklamaný z toho, ako som ho zakončil." Jeho zamestnávateľ, Bietigheim skončil po základnej časti na skvelom, druhom mieste, so ziskom 93 bodov. V play-off tak patril medzi jedného z favoritov na zisk majstrovského titulu a postup do DEL. Séria s klubom Dresdner Eislowen sa však neskončila vôbec podľa predstáv a zo sedemzápasovej bitky napokon vyšiel úspešnejšie Dresdner. „Nepodarilo sa mi premeniť šance, ktoré zapríčinili, že tím vypadol z play-off už v prvom kole, kedy sme boli pravdepodobne najlepším tímom v DEL2. Bol to výstrel do čreva (It was a shot to the gut) pre celý klub a organizáciu skončiť tak skoro... Avšak, keď sa na to pozriem spätne, boli sme partia skvelých ľudí a dobrý hokejový tím. Prišli len nejaké zle načasované zranenia a chýbalo nám viac šťastia na puku." opísal minulú sezónu v Nemecku Willie Corrin, ktorý sa zaradil medzi najproduktívnejších obrancov celej súťaže. Práve tieto skvelé výkony ho dostali až do Zvolena.

Možno ešte väčším problémom, ako prispôsobiť sa štýlu európskeho hokeja, môže byť pre zámorského hráča zmena prostredia. Pre väčšinu hokejistov, ale aj ľudí všeobecne, je to akýsi "kultúrny šok", keď prídu do menšieho mesta a musia sa vysporiadať s rôznymi záležitosťami, ktoré fungujú o niečo inak, ako je tomu v rodnej krajine. „So ženou sme si museli trochu zvyknúť na isté malé zmeny, ako napríklad to, že veci sa zatvárali o dvanástej a opäť otvárali o štrnástej. Samozrejme aj to, že v nedele je v Nemecku všetko zatvorené. Okrem toho a niektorých divných sviatkov tam bolo všetko normálne. Akonáhle začala sezóna, bol vytvorený harmonogram pre náš každodenný život." opísal Corrin to, ako sa s týmto faktom vysporiadal s rodinou po príchode do Nemecka. Následne dodal: „Taktiež nám veľmi pomáhali spoluhráči a ich rodiny. Všetci boli skvelí a milí, aby nám pomohli prejsť do skvelého a ľahkého životného štýlu, ktorý urobil naše pôsobenie v Bietigheime tak skvelým!"

„O Zvolene som prvýkrát počul v polovici apríla, od môjho agenta po konci sezóny v Nemecku. Rokovania boli veľmi pozitívne a aj napriek zájmu z iných líg to bolo veľmi rýchle. Nechcel som čakať a premárniť túto príležitosť. Keď som si urobil menší prieskum o meste a lige, videl som, že Zvolen sa umiestni vždy na skvelom mieste, aby zabojoval o titul a práve preto som si Rytierov vybral. Zopár mojich priateľov, ktorí hrali na iných miestach na Slovensku mali skvelé skúsenosti ako s tímami, tak aj s mestom samým o sebe. S tímom, ktorý je ochotný toľko obetovať víťazstvu, by bolo ťažké nechcieť spolupracovať a ďalej sa rozvíjať ako hráč, povýšiť svoju hru na vyššiu úroveň." rozprával sa 27-ročný Američan na tému príchodu pod Pustý hrad. Pri pohľade na štatistiky tohoto hokejistu je jasné, že patrí medzi ofenzívnejšie ladených obrancov s vysokou produktivitou. Ak by sa mu podarilo nadviazať na pôsobenie v Nemecku, mohol by byť pre Zvolen kľúčovým obrancom. Avšak Tipsport liga je pre Willieho Corrina malou neznámou, čo potvrdili následujúce slová. „Ak mám byť úprimný, o Tipsport lige toho viem ozaj veľmi málo. Viem, že je braná ako silnejšia súťaž, než je DEL2 a že povolených je viac legionárov. Len potiaľ však siahajú moje vedomosti. Poznám zopár chlapcov, no sám som cítil, že mám ísť do Tipsport ligy."

Willie Corrin toho čo to odohral aj v AHL, čo je v zámorí po NHL najkvalitnejšia súťaž. Celkovo si počas kariéry zahral s hráčmi, ale aj proti viacerým hráčom, ktorí sú už dnes stálicami klubov NHL. Spomenúť môžeme mená ako Brock Boeser, Jake Guentzel, Kevin Hayes alebo Johnny Gaudreau. Toto všetko sú skúsenosti, ktoré môžu hokejistovi na kvalite len a len pridať. Čo nás zaujalo, je skutočnosť, že v sezóne 2017/2018 si Corrin obliekol v jednom ročníku dres až štyroch rôznych tímov. „Poslednú sezónu v zámorí pred odchodom do Európy som pôsobil v troch kluboch hrajúcich AHL a v jednom, ktorý pôsobil v ECHL. Dôvod, prečo som sa rozhodol nepodpísať kontrakt so žiadnym tímom z AHL bol ten, že som si chcel nechať svoje možnosti otvorené." Čo to teda vlastne znamená? „Znamená to, že každý tím si ma mohol vybrať, keďže som nebol výhradne pod žiadnou zmluvou. Ako všetci vieme, ako ubieha rok, tímy prechádzajú zmenami a súpisky sa menia. Hral som dobre všade, kde som pôsobil. Hovorili o mne, že som bol solídny obranca a záujem, ktorý okolo mňa bol mi dal možnosť hrať v jednej sezóne za štyri rôzne kluby. Bola to skvelá skúsenosť. Iná, ako bývať v hoteli dva roky po sebe." ozrejmil situáciu s úsmevom.

HKM Zvolen získal vo svojej histórií titul zatiaľ dvakrát. Každoročne patrí medzi jedného z ašpirantov na celkový triumf a pre svojich súperov je veľmi nepríjemným tímom. Tréner Andrej Podkonický skladá káder do novej sezóny čisto zo Slovákov, Američanov a Kanaďanov. Bryndziari budú v novom ročníku prvýkrát po dvadsiatich rokoch bez zástupcu českej národnosti. Keď sa pozrieme na káder Rytierov v posledných rokoch, treba uznať, že zámorskí hráči Zvolenu vychádzajú. Či už to bol Tim Coffman, Nick Ross alebo Davis Vandane. Práve dvojicu Ross a Vandane by určite rád napodobnil aj Willie Corrin. Čím môže Zvolenu prispieť? „Som obranca, ktorý vždy premýšľa najskôr o prihrávke, až potom o strele a radšej podrží puk a zmetie protihráča niekoľkými šikovnými pohybmi. Využívam svoju rýchlosť a hokejové myslenie, aby som svojim spoluhráčom pomohol skórovať a vyhrať zápas." Keď sme Corrinovi položili otázku, s akými tímovými a osobnými ambíciami prichádza na stred Slovenska, z jeho slov je cítiť, že je ambicióznym a zdravo sebavedomým hráčom, čo môže kabíne iba pomôcť. „Očakávam, že prídem do Zvolena vyhrať titul bez zbytočných otázok. Viem, že hráči, ktorí tam sú, majú hlad po úspechu, keďže minulú sezónu vyšli naprázdno. Jednotlivci, ktorí prichádzajú pomôcť na ceste za titulom do toho dajú všetko, čo môžu ponúknuť. Čo sa týka tímových ambícií, nemám dôvod očakávať nič iné, ako víťazstvo v základnej časti a titul. Individuálne budem prinášať to najlepšie čo môžem a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby bola naša dlhá cesta úspešná." netajil najvyššie ciele.

Na záver si pre fanúšikov pripravil aj menši odkaz. „Fanúšikovia Rytierov! Neviem sa dočkať začiatku sezóny. Moja rodina a ja sa už veľmi tešíme na stovky burácajúcich fanúšikov, keď na konci sezóny dvihneme nad hlavu majstrovský titul!"

AUTOR: Silvester Bobko, Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY