× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Václav Čížek: „Premárnených sezón už bolo dosť. V tej ďalšej by som si prial úspech!" (ROZHOVOR)


03.07.2019

Organizácia HC Košice sa po troch neúspešných sezónach v rade opäť pokúsi o akýsi reštart. Predzvesťou toho je výmena športového manažéra, väčšia práca s mládežou, ale aj početná obmena kádra. Na východ Slovenska prichádza množstvo zvučných mien, ktoré by mali vytvoriť mužstvo s najvyššími ambíciami a pobiť sa o majstrovský titul. Jedným z hráčov, ktorý bude v Košiciach pôsobiť už tretiu sezónu v rade je český bek, Václav Čížek. Po dobrých skúsenostiach s českým obrancom sme sa ho rozhodli opäť osloviť na medzisezónny rozhovor.

Ako sme už v úvode podotkli, Košice po troch sezónach, kedy nepostúpili ani do semifinále chcú vrátiť značku HC Košice tam, kam patrí a preto sa aj pred následujúcim ročníkom odhodlalo vedenie k viacerým razantným zmenám, či už na manažérskych postoch alebo vo vnútri kádra. Na úvod sme sa českého obrancu opýtali, či vedel už vopred o tom, že bude v Košiciach pokračovať. „Nevedel som to vopred. Ako ste spomínali, dochádzalo k zmenám ako v mužstve, tak aj na trénerskom a manažérskom poste, takže sa čakalo na to, koho bude chcieť nový tréner." Vo väčšine prípadov sa predovšetkým u legionárov stáva, že na jednom mieste nevydržia príliš dlho, preto nás zaujímalo, či Čížek nepremýšľal aj nad inými ponukami, či nepotreboval zmenu. „Rozhodovať som sa nemusel. Chceli sme v Košiciach zostať, pretože sa nám tu páči a dovolím si povedať, že je to jedna z najlepších organizácií na Slovensku, ak nie najlepšia. Iné ponuky som neriešil." zložil poklonu klubu HC Košice sympatický obranca, ktorý pred pôsobením v metropole východu hral na Slovensku aj za Banskú Bystricu, Nové Zámky a Žilinu.

V Tipsport lige sa od novej sezóny po novom zaviedlo obmedzenie legionárov, a tak je na uvážení vedení jednotlivých klubov, koľko a hlavne ktorých zahraničných hráčov si rozhodnú v tíme nechať. Narozdiel od väčšiny ostatných tipsportligových mužstiev, sa Košice začali uberať skôr slovenskou cestou. „Vnímam to ako dobrý krok." vyjadril sa na túto tému samotný Čížek a následne s úsmevom dodal: „Len som čakal, že už po šiestich rokoch nebudem braný ako legionár." Rodák z Bořanovíc už patrí na Slovensku medzi "udomácnených" legionárov, aj keď na premiérový majstrovský titul stále čaká. Štatisticky celkovo odohral už 271 duelov so ziskom slušných 44 bodov. Vzhľadom k tomu, že sa Čížek radí skôr k čisto defenzívne ladeným je toto číslo viac, než slušné. Navyše v tabuľke pravdy svietia sympatickému Čechovi plusové čísla. Aj v minulom ročníku atakoval popredné miesta v tabuľke plusových a mínusových bodov.

Po minulej sezóne skončili u Oceliarov možno trošku prekvapivo aj mená ako Gabriel Spilar, Eduard Šedivý, Petr Kafka, ale aj legionári Evan Brophey, Eliezer Sherbatov a miláčik košického publika, Igor Ignatushkin. Fanúšikovia Košíc sa s koncom viacerých hokejistov nevedeli stotožniť, no vedenie si ich pomaličky začalo získavať späť aj s úrokmi po tom, čo začalo s oznamovaním mien posíl do novej sezóny. „Samozrejme, sledujem svojich nových spoluhráčov. Všetko sú to na slovenské pomery veľmi kvalitní hráči a bude už len na nás, aby sme v kabíne vytvorili partiu, ktorá bude mať jeden cieľ a pôjde si za ním." Liga je však veľmi vyrovnaná, čo len potvrdzuje pohľad na bodový stav tabuľky po konci základnej časti v minulom ročníku. Pri pohľade na súpisky, s ktorými budú tímy nastupovať do novej sezóny je dosť pravdepodobné, že liga bude ešte vyrovnanejšia. „Ostatné kluby veľmi nesledujem. Občas sa pozriem, kde zakotvia bývalí spoluhráči, no to je tak všetko. Snažím sa sústrediť na vlastný tím."

V predchádzajúcom rozhovore, ktorý sme s Václavom Čížekom vydali ešte pred začiatkom minulej sezóny nám prezradil, že sa mu na Slovensku a v Košiciach páči, je tu spokojný a tak nemá dôvod odchádzať. Tieto slová teraz znovu iba potvrdil. „Osobný život 10 z 10. V Košiciach, respektíve v Šaci sa mi narodila dcéra Anna a syn Václav tu začal chodiť do škôlky, takže toto obdobie je jedno z najlepších v živote. Čo sa týka hokeja, tak to už tak ružové nebolo, no verím, že túto sezónu sa to zmení. Okrem Košíc sa vždy rád vraciam aj do Banskej Bystrice." prezradil odchovanec Sparty Prahy aj kúsok z osobného života. Zároveň však verí, že po neúspešných predošlých sezónach, bude môcť po tej budúcej spomínať v dobrom aj na hokejové pôsobenie. „Pozerám sa na to tak, že premárnených sezón už bolo dosť. V tej ďalšej by som si prial úspech!" Pri doterajšom pôsobení boli úlohy Čížeka jasné. Byť obranným pilierom a platným hráčom v defenzíve. Tréneri často využívali "Číža" aj pri hre v početnej nevýhode, takže na útok viacmenej nebol čas. Zmení sa niečo v novej sezóne? „Asi sa to nejak markantne meniť nebude. Primárnym cieľom je pre mňa dobrá defenzíva. Čo by som však chcel zlepšiť je podpora ofenzívy, aby som aj vystrelil na bránu a nie len chytal strely za brankármi." zasmial sa na túto tému 29-ročný bek.

Kto sleduje Václava Čížeka už dlhšiu dobu, tomu je jasné, že je milovníkom bojových športov. V tomto rozhovore sme sa s ním rozhodli pozhovárať aj o tejto téme, aj keď to je možno trochu netypické. „Áno, som veľkým fanúšikom bojových športov. Je to aj z toho dôvodu, že môj brat sa venuje MMA, tak k tomu mám blízko. Pár tréningov som vo voľnom čase, ale hlavne v rámci letnej prípravy absolvoval, pretože tie tréningy sú komplexné a naviac ma bavia." rozrozprával sa na tému MMA a bojových športov. „V Košiciach v rámci prípravy navštevujeme Wrestling Club Košice. Zápasíme, sú tam prvky gymnastiky, je to zábava, ale aj veľká drina..." pokračoval o tom, že svoje hobby môže realizovať aj v príprave a k tomu mu to pomôže. Čížek nás pri rozhovore aj viackrát pobavil, čo len nasvedčuje tomu, že je skvelým človekom v osobnom živote, ale aj do kabíny. Nemá problém si zasrandovať ani na adresu vlastných spoluhráčov. „Je to veľká drina, aj keď niekedy, keď máte vo dvojici Romana Žitného alebo Šimona Petráša, nerobí vám veľký problém zmotať ich do vianočky." smial sa Čížek. Na záver tejto témy sme sa ho opýtali, či má bojovníka, ktorého obľubuje. „Obľúbeným bojovníkom je určite Jiří Denisa Procházka."

Podobne ako väčšina hokejistov v predošlých rozhovoroch, ani Václav Čížek nezabudol na fanúšikov a pripravil si krátky odkaz: „Vážim si, keď niekto oceňuje moju prácu na ľade. Chcel by som fanúšikov pozdraviť a zároveň poďakovať za podporu. Váš Upír."

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY