× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Lane Scheidl: „Fanúšikovia robia z Nitry skvelé miesto na hranie!" (ROZHOVOR)


05.07.2019

Vicemajster minulej sezóny, HK Nitra sa umiestnila na medailovej pozícii už po siedmykrát v rade. Keďže súpisky väčšiny tímov sú už viacmenej uzatvorené, môžeme tak rátať s tým, že Corgoni sa budú chcieť rovnako aj v tejto sezóne vyšplhať na čo najvyššie priečky. Po konci produktívneho slovenského dua v podobe Buček a Lantoší, by sa novým ťahúňom Nitry mohol stať aj Lane Scheidl. S týmto hokejistom sme sa v najnovšom rozhovore pozhovárali o jeho prvej sezóne na Slovensku, minulosti v zámorí ale aj o očakávaniach smerom k novej sezóne. Viac v riadkoch nižšie!

Po rozhovoroch s popradským gólmanom Tomášom Vošvrdom a českým obrancom v službách Košíc, Václavom Čížekom, sme si ako ďalšieho adepta na medzisezónny rozhovor s hráčom, ktorý pôsobil v Tipsport lige aj v minulej sezóne vybrali produktívneho útočníka Nitry, Kanaďana Lane Scheidla. „V minulej sezóne som hral po prvýkrát profesionálny hokej mimo Severnej Ameriky. Celkovo to bola pre mňa skvelá skúsenosť. Miloval som tú atmosféru pri našich zápasoch pred nitrianskymi fanúšikmi. Byť súčasťou niečoho takého bolo neskutočne zábavné. Teším sa, že sa k tomu všetkému opäť vrátim," rozrozprával sa na úvod rozhovoru krídelník, ktorý v minulej sezóne nazbieral slušných 42 bodov a patril medzi jednu z hlavných opôr Nitry.

Už iba z prvých slov Scheidla cítiť, že na Tipsport ligu a predovšetkým Nitru má skvelé spomienky. A to aj napriek tomu, že na Slovensku odohral zatiaľ iba jedinú sezónu. Práve minulý ročník bol pre produktívneho útočníka prvým v Európe. Hráčov, ktorí prichádzajú na Slovensko sa pri rozhovoroch zvykneme pýtať na to, aké sú podľa nich najväčšie rozdiely medzi zámorským a európskym hokejom. Pohľad na túto situáciu nám poskytol aj Lane Scheidl. Ten môže na túto otázku odpovedať o to objektívnejšie, keďže už okúsil oba štýly. „Najväčším rozdielom medzi severoamerickým a európskym hokejom je samozrejme veľkosť ľadu v Európe. Trošku mi trvalo, kým som si na to zvykol, no cítil som, že to môjmu štýlu hry pomohlo," priznal Scheidl, ktorému európsky hokej sadol a aj to je pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo bude pod Zoborom pokračovať aj v ďalšej sezóne. „Bol som veľmi ohromený kvalitou hokeja na Slovensku. Pred príchodom som toho veľa o lige nevedel, no milo ma prekvapilo najmä tempo hry." Hokej na Slovensku sa rok čo rok posúva kvalitatívne vyššie a vyššie, čo len potvrdzujú tieto slová.

„Rozhodnutie vrátiť sa do Nitry bolo jednoduché. Tomáš (Tomáš Chrenko - generálny manažér HK Nitra pozn. red.) bol pri rokovaniach skvelý, navyše mi bol veľmi nápomocný pri mojej prvej sezóne mimo zámoria, čoho výsledkom je, že sa do Nitry vrátim veľmi rád a pohodlne. Ako som už povedal, fanúšikovia robia z Nitry skvelé miesto na hranie a majitelia so zamestnancami s nami zachádzajú výborne," opísal 27-ročný Kanaďan ďalšie dôvody, prečo neváhal zotrvať v HK Nitra a ako približne vyzerali rokovania. Čo sa týka legionárov, Nitra sa aj v novom ročníku bude uberať úspešnou, zámorskou cestou. Mesto spod Zobora je pre hráčov zo Severnej Ameriky možno trochu špecifické. Nie je zvykom, že legionári vydržia na jednom mieste dlhší čas a táto skutočnosť platí dvojnásobne pri zámorských hokejistoch. V Nitre sa paradoxne týmto hráčom páči, sú spokojní a rovnako je spokojný klub, ktorý má stabilné výsledky. Pre Judda Blackwatera to bude už piata sezóna v rade v drese Nitry, čo je úplne historicky najviac spomedzi všetkých zámorských hráčov, ktorí kedy v najvyššej slovenskej súťaži pôsobili. „Som v kontakte so všetkými legionármi z minulej sezóny. Dúfal som, že sa všetci vrátia. Nitre sa podarilo predĺžiť zmluvy s hráčmi ako Kale Kerbashian, Judd Blackwater a Mitch Versteeg, čo spravilo moje rozhodnutie vrátiť sa ešte jednoduchším. Vzhľadom k tomu, že sa poznáme, by sme mali byť hneď v kontakte, na čo sa teším."

V minulej sezóne sa Nitra svojimi bojovnými výkonmi prebojovala až do finále Tipsport ligy, kde narazila na úradujúceho majstra z posledných troch sezón a obrovského rivala, tím Banskej Bystrice. K úplne dokonalej prvej sezóne na európskych klziskách, tak chýbal Scheidlovi jediný, posledný krok. Aj strieborná medaila je však veľkým úspechom. „V minulej sezóne bola Banská Bystrica skvelým tímom, čo bolo evidentné počas celého jej priebehu. Jedná sa o veľmi disciplinovaný a dobré trénovaný tím. Náš tím narazil na nejaké zranenia, čo nebolo príliš šťastné," obzrel sa rodák zo Saskatoonu za finálovou sériou, v ktorej prehra mrzí aj s odstupom času. Corgoni skončili po základnej časti na treťom mieste, čo vzhľadom k obrovskej vyrovnanosti súťaže už tiež nie je smerom k súperom v play-off žiadna veľká výhra. „Navyše pred finále sme mali dve tvrdé série proti Trenčínu a Zvolenu. Po fyzickej stránke si tieto dve série vybrali na našom tíme svoju daň a do finále sme šli vyčerpaní. Banská Bystrica si víťazstvo zaslúžila a dúfajme, že v tejto sezóne budeme mať šancu si to proti ním vykompenzovať."

Ako sme už vyššie spomínali, obrovskou stratou pre Nitru je odchod Samuela Bučeka a Róberta Lantošiho. Obaja patrili v minulom ročníku medzi opory a piliere, na ktorých tím stál. Lane Scheidla sme sa opýtali, či má na Slovensku a v Nitre miesta, ktoré rád navštevuje. Aj pri tejto otázke si spomenul práve na Bučeka, ktorý mu prvý rok na Slovensku pomohol. „V Nitre sme si pozreli niektoré pamiatky, aby sme ich videli a užili si to. Ohúrený som bol nitrianskymi reštauráciami a obehal som ich strašne veľa. S priateľkou sme sa zblížili s rodinou Samuela Bučeka, čo bolo skvelé. Určite nám to veľmi uľahčilo prechod." Aktuálne patria Buček aj Lantoši medzi medzi obrovské nádeje a jednoznačne to sú jedne z najväčších talentov, ktoré slovenský hokej má. „Samuel Buček a Róbert Lantoši mali neskutočnú sezónu," vyjadril sa slovami chvály na adresu tohoto dua Lane Scheidl. „Samuel mal trochu pomalší štart do ročníka, no hneď okolo polovice sezóny tam boli zápasy, ktoré úplne prevzal a zažiaril v nich. Je veľmi zručný, technický typ a má pred sebou skvelú budúcnosť," charakterizoval Scheidl teraz už svojho bývalého spoluhráča. Na odchode je rovnako aj reprezentant, Róbert Lantoši, ktorý bol azda najväčším prekvapením celej minulej sezóny a v posledných týždňoch je úzko spájaný so švédskou SHL, konkrétne s tímom Örebro. „Róbert Lantoši bol našim najlepším hráčom od začiatku sezóny, po jej koniec. Je to dynamický korčuliar a dokáže zmeniť priebeh hry v sekunde. Keď som bol už späť v Kanade, sledoval som, ako sa mu darí na Majstrovstvách sveta a bolo úžasné vidieť, ako využíval svoju rýchlosť rovnako, ako tomu bolo v Nitre. Bolo pre mňa potešením hrať s nimi v jednom tíme v minulej sezóne a nemôžem sa dočkať, keď uvidím, ako budú vo svojich kariérach napredovať!" vyjadril poklonu rovnako aj Lantošímu.

Kluby v týchto dňoch ukončujú prvú fázu prípravy, ktorá pri väčšine klubov prebiehala na suchu. Výnimkou nie je ani Nitra, ktorá zarezáva po novom už pod taktovkou hlavného trénera Andreja Kmeča, avšak zatiaľ bez legionárov. Lane Scheidl sa momentálne nachádza doma, v Kanade. „Toto obdobie mimo sezóny som doma, v Saskatoone, kde sa pripravujem na následujúcu sezónu a hrávam golf s mojimi priateľmi a rodinou. Je to zakaždým skvelé, vidieť rodinu a priateľov po tom, čo ste boli deväť mesiacov preč," opísal Scheidl to, ako trávi voľný čas a užíva si chvíle s rodinou. Zároveň však nezabúda ani na tréningy a poctivo sa pripravuje na novú sezónu medzi tými najlepšími. „Trénujem v Ignite Athletics, tu v Saskatoone. Je tu skvelá partia hráčov, s ktorými trénujem. Sú to hráči z NHL, AHL, KHL a iných kvalitných európskych líg. Naozaj sa mi to páči a užívam si to, pretože to posúva moje schopnosti na vyššiu úroveň," uzavrel kanadský útočník, ktorý sa k tímu pripojí pravdepodobne 22. júla, kedy je naplánovaný najbližší zraz.

Podobne ako predošlí hokejisti, aj Lane Scheidl si pre svojich fanúšikov pripravil odkaz. A nie hocaký! „Fanúšikovia Nitry sú podľa môjho názoru tými najlepšími v lige. Neviem sa dočkať, keď sa vrátim a budem pred nimi opäť hrať. Túto sezónu spolu dokráčame k titulu!"

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY