× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tipsportligové aktuality očami Richarda Lintnera


06.07.2019

Letná príprava v tipsportligových kluboch naberá na obrátkach a tímy dolaďujú posledné detaily predtým, než po prvýkrát vykorčuľujú na ľad. Kluby však nie sú jediné inštitúcie, v ktorých sa usilovne maká na tom, aby bola ďalšia sezóna lepšia a pre diváka atraktívnejšia. O tom, čo sa skrýva za pozadím a fungovaním ligy sa dnes porozprávame so šéfom Pro-Hokeja, Richardom Lintnerom.

Ako už v posledných týždňoch odznelo, SZĽH bude mať nad ligou opäť väčšiu kontrolu, ako tom bolo v minulosti. To však neznamená, že Pro-Hokej končí, no naopak, spolupráca sa podľa Richarda Lintnera ešte viac utuží, čo v konečnom dôsledku pomôže napredovaniu hokeja na Slovensku. "V praxi sa toho veľa nezmení. Podstatné je, že sme uzavreli dohodu na ďalšie obdobie a to 4 roky - to zabezpečuje stabilitu vzťahu. Obchod, marketing, každodennú športovo-technickú agendu smerom ku klubom, riadenie športovej rady, medzinárodnú klubovú a ligovú komunikáciu naďalej Pro-Hokej ako klubová organizácia bude a musí zo zmyslu svojej existencie zabezpečovať," objasnil Lintner nové podmienky spolupráce so slovenským zväzom ľadového hokeja.

Ten však taktiež získal väčšie právomoci, čo sa týka rozhodovania v rámci ligy a jeho inštitúcií. "Vytvorením nového orgánu na úrovni SZĽH vznikne ligová rada zložená z dvoch zástupcov SZĽH a jedného zástupcu Pro-Hokeja. Tá bude zastrešovať formálne ligu ako celok v otázkach hlavne formálneho charakteru. To znamená schvaľovanie návrhov hracieho formátu, kalendára, komunikácia s komisiou rozhodcov, rozhodovanie o prípadných porušeniach súťažného alebo prestupového poriadku klubmi a podobne. Chcem tým povedať to, že to všetko sú skôr interné nastavenia, čo verejnosť skôr nezaujímajú, no podstatné je, že nám to pre prácu a napredovanie dáva zmysel."

Veľké míľniky a pozitíva pod vedením Richarda Lintnera fanúšikovia pocítili na sprievodných akciách sezóny, či už pred dvoma rokmi na All Star Cup-e v Poprade, alebo minulý rok počas Winter Classic, ktoré sa odohralo v Banskej Bystrici. Nás by teda zaujímalo, čo ďalšie sa na priaznivcov Tipsport ligy chystá pre tento ročník. "Opäť sa uskutoční sprievodná akcia sezóny. Všetko však prezradíme niekedy v októbri alebo novembri. Čo však môžem odhaliť je to, že sa uskutoční v druhej polovici januára," zahalil Richard celú situáciu rúškom tajomstva.

Ďalšími úspešnými návrhmi boli zavedenie Fantasy ligy a zberateľské kartičky, ktoré sa rýchlo stali veľkým hitom medzi fanúšikmi Tipsport ligy. Naša ďalšia otázka preto smerovala na to, aké novinky sa chystajú aj z tohto pohľadu. "Tieto témy predstavíme na úvodnej tlačovej konferencii 11.9, teda dva dni pred štartom Tipsport ligy."

Horúcou témou posledných mesiacov bolo zavedenie kvóty na počet legionárov v jednotlivých tímoch slovenskej najvyššej súťaže. Názory sa rôznili, keďže obe rozhodnutia majú svoje pozitíva aj negatíva. Rozhodnutie však padlo, čo znamená, že v jednom zápase môže za určitý tím nastúpiť maximálne sedem legionárov. "Obmedzenie cudzincov ovplyvní vyrovnanosť ligy a zvýši cenu slovenských hráčov. Dohodu o tomto kroku treba vnímať ako ústretové gesto klubov smerom k požiadavke zástupcov SZĽH. Zatiaľ sme sa však dohodli na jednej sezóne. Priebežne zmysluplnosť tohto kroku zodpovedne vyhodnotíme a následne sa rozhodneme, ako ďalej. V každom prípade to bude nová skúsenosť pre slovenský hokej," objasnil šéf PRO-HOKEJa.

Pred niekoľkými týždňami sa konali voľby šéfa SZĽH, ktoré vyhral podľa očakávani Miroslav Šatan. Súčasne s týmito voľbami sa konalo hlasovanie o zložení výkonného výboru. Tam sa Richardovi nepodarilo dostať, no jedným dychom dodáva, že ho táto situácia nijak neprekvapuje. "Výsledky volieb dopadli podľa môjho názoru veľmi dobre. Či už ide o prezidenta, alebo zloženie výkonného výboru a ďalších volebných pozícií, všetko dopadlo nad očakávanie. Moje šance na zvolenie boli minimálne, keďže Tipsport liga má v rámci kongresu veľmi málo hlasov. Nižšie súťaže a mládežnícke kluby ma asi len ťažko môžu vnímať ako svojho zástupcu. To by ma úprimne veľmi prekvapivo," uzavrel interview Richard, ktorý sľubuje, že sa ďalšiu sezónu máme opäť na čo tešiť.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY