× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tímy, ktoré v minulosti pôsobili v Tipsportlige - HK Skalica


07.07.2019

Počas leta, kedy je aktivita v kluboch našej najvyššej súťaže menšia, vzniká čas a priestor aj na rôzne iné zaujímavosti spojené s hokejom. V redakcii sme sa preto rozhodli obzrieť sa do histórie našej hokejovej ligy a pripomenuli si mužstvá, ktoré v minulosti v najvyššej súťaži pôsobili, no dnes už hrajú v nižších súťažiach, prípadne iných ligách. V našej lige sa doposiaľ za 26 sezón vystriedalo 21 rôznych klubov. Niektoré sa v najvyššej súťaži zdržali len krátko, a ich pôsobenie si pamätajú najmä starší fanúšikovia hokeja, iné naopak pôsobia v najvyššej súťaži dlhodobo. Prvým tímom, ktorého minulosť ako aj súčasnosť si pripomenieme, je mužstvo HK Skalica.

Hokej v Skalici na klubovej úrovni vznikol v roku 1936. Počas československej ligy hrávala Skalica spočiatku v nižších súťažiach, no napokon sa prebojovala do I. Slovenskej národnej hokejovej ligy (I. SNHL), čo bola v tom čase druhá najvyššia hokejová liga, a udržali sa tu až do roku 1989. V roku 1993 sa hokejový klub osamostatnil od Športového klubu Skalica a pod názvom HK 36 Skalica, ktorý sa odvoláva na rok vzniku hokeja v Skalici, pôsobil najprv v nižších súťažiach. Do extraligy sa Skaličania prebojovali až v sezóne 1997/1998. Prvú sezónu v najvyššej hokejovej súťaži si Záhoráci počínali na nováčika pomerne dobre, skončili na šiestom mieste po základnej časti a prebojovali sa do play – off. V štvrťfinále narazili na Poprad, no skúsenejšie mužstvo spod Tatier nedalo bielo – zeleným šancu a v sérii hranej na tri víťazné zápasy si pripísali tri víťazstvá.

Hneď nasledujúca sezóna však priniesla Skalici prvý úspech. Po základnej časti skončila na treťom mieste a v nadstavbovej časti si svoju pozíciu ešte o jednu priečku vylepšila. Do play – off tak postúpila z druhého miesta a zhodou okolností vo štvrťfinále narazila opäť na Poprad. Tentokrát však Podtatrancom oplatila vyradenie z predchádzajúcej sezóny a Poprad vyradila 3:0 na zápasy. V semifinále Skaličania narazili na neskoršieho majstra, Košice a v tejto sérii prehrali 0:3 na zápasy. Tím z východu republiky na čele s hráčmi ako Šechný, Kmiť, Vaic, Babka, Bača alebo Kledrowetz bolo veľmi náročné zastaviť a vo finále sa to nepodarilo ani bratislavskému Slovanu. Skalica však so svojim konečným tretím miestom, ktoré získala hneď druhý rok po príchode do extraligy, musela byť nadmieru spokojná. Mužstvo Skalice bolo v tom čase tvorené najmä silnou brankárskou trojkou - Hamerlík, Rybár, Lipovský a hráčmi ako Hreus, Hujsa, Richard Hartmann, Vladimír Vlk, Tibor Višňovský a na zopár zápasov nastúpil aj Žigmund Pálffy.

Ďalšie sezóny priniesli pre Skalicu kolísavé výsledky, zväčša v strede tabuľky. V sezóne 1999/2000 Skalica nepostúpila do play – off, skončila na piatom mieste, v sezóne 2000/2001 podľahla vo štvrťfinále Dukle Trenčín 3:2 na zápasy a skončila na šiestom mieste. Rovnaký výsledok priniesla aj ďalšia sezóna, v ktorej Záhoráci neprekročili svoj tieň a vo štvrťfinále podľahli Košiciam 1:4 na zápasy. V ročníku 2002/2003 sa Skalica vo štvrťfinále opäť stretla s Duklou Trenčín a opäť rozhodol až posledný zápas série, ktorý však bielo – zelený nezvládli a zostali pred bránami semifinále. V nasledujúcej sezóne narazila Skalica v play – off po prvýkrát na Slovan Bratislava, no západoslovenskom derby sa prekvapenie nezrodilo a Slovan s prehľadom postúpil do semifinále s celkovým výsledkom 4:1 na zápasy.

Sezóna 2004/2005 priniesla zatiaľ najhorší výsledok pre Skalicu, z deviateho miesta sa do play – off neprebojovala, na postupové ôsme miesto strácala až 25 bodov. Poslednej priečke a tým pádom aj baráži o extraligu sa vyhla len vďaka katastrofálnej sezóne dubnického Spartaku, ktorého pôsobenie v najvyššej súťaži si prinesieme v niektorej z ďalších častí nášho seriálu. V nasledujúcej sezóne Skalica skončila už na postupovej ôsmej priečke, z ktorej vo štvrťfinále narazila na suverénnu Nitru. Hoci bol favorit jednoznačný, Skalica sa takmer postarala o obrovské prekvapenie a Nitru vyradila. K tomu je však chýbalo víťazstvo v siedmom rozhodujúcom zápase. Pod Zoborom však nezopakovala výsledok prvého zápasu série a domácim podľahla 1:3. O spomínané prekvapenie sa však neskôr postarala Žilina, Skaličania napokon skončili na ôsmom mieste. Rovnaké umiestnenie zaznamenali aj v sezóne 2006/2007, s tým rozdielom, že vo štvrťfinále podľahli Košiciam výsledkom 1:4 na zápasy.

Najsvetlejšie obdobie pre skalický hokej prišlo v nasledujúcich dvoch sezónach, k čomu určite prispel aj návrat najväčšieho skalického odchovanca, Žigmunda Pálffyho, do svojho rodného mesta. Partia okolo Žiga s hráčmi ako René Školiak, Richard Hartmann, Juraj Mikúš, Vladimír Vlk, Miroslav Zálešák, Dušan Pašek ale aj iní, priniesla skalickým fanúšikom oku lahodiaci hokej s množstvom víťazných zápasov. Bodovým štatistikám neohrozene kraľoval Žigmund Pálffy až do konca svojej bohatej hokejovej kariéry. V sezóne 2007/2008, kedy Skaličania skončili na treťom mieste, nazbieral v 47 zápasoch 76 kanadských bodov za 30 gólov a 46 asistencii, v play – off k tomu ešte pridal 24 bodov za 7 gólov a 17 asistencii v trinástich zápasoch. Druhý v poradí, Richard Hartmann, získal o 24 bodov menej. Úspech tímu, ktorý po základnej časti skončil v tabuľke na 7. mieste a v nadstavbovej časti svoje tabuľkové postavenie o tri priečky vylepšil, zastavili v semifinále opäť Košice. Ešte predtým si však Skaličania poradili vo štvrťfinále so Zvolenom 4:2 na zápasy, pričom vo všetkých víťazných zápasoch dokázala Skalica vsietiť 7 a viac gólov. V semifinále následne Skaličanov čakali spomínané Košice, ktoré sa v prvom kole play – off prebojovali cez HK Poprad. Vyrovnané boje v play – off priniesli sedemzápasovú bitku, ktorú lepšie zvládlo mužstvo z východu republiky. V celej sérii sa z víťazstva tešilo zakaždým domáce mužstvo, svoju rolu možno hrala aj pomerne veľká vzdialenosť medzi oboma mestami. Keďže siedmy duel sa hral na ľade vyššie postavených Košíc, tie využili výhodu domáceho prostredia. Avšak výsledok 5:4 svedčí o tom, že tak ako celá séria, aj posledný zápas bol veľmi vyrovnaný.

Skalicu však tento neúspech nepoložil a práve naopak, do ďalšej sezóny nastúpili ešte silnejší. Výhodou bolo, že káder, vedený trénerom Petrom Oremusom, zostal prakticky pokope, a mal pred sezónou opäť vysoké ambície. Hrací systém ligy bol rovnaký ako v predchádzajúcej sezóne, po základnej časti, kde sa Skalica umiestnila na 5. mieste, nasledovala nadstavbová časť, ktorá vyniesla Skalicu na 3. miesto v tabuľke. Vo štvrťfinále narazila na Duklu Trenčín, ktorú porazila jednoznačne 4:0 na zápasy. Do semifinále proti Slovanu Bratislava nastupovala Skalica už ako horšie postavené mužstvo, a aby sa nezopakovala situácia z minulého roku, potrebovali bielo – zelený zvíťaziť aj na ľade súpera. Podarilo sa jej to hneď v prvom zápase, no podobný počin zopakoval aj Slovan, a tak sa séria natiahla na sedem zápasov. V tom poslednom musela Skalica opäť zvíťaziť na ľade Slovana. Dramatický zápas priniesol v riadnom hracom čase remízu 2:2, rozhodlo sa však v predĺžení, ktoré lepšie zvládli hostia a po prvý krát v histórii postúpili do finále extraligy. V ňom ich čakal ich „kat“ z posledných sezón, HC Košice. Finále nezačalo pre Skalicu dobre, nezvládli oba zápasy v Košiciach, prehrali aj prvý domáci duel. Do štvrtého zápasu tak nastupovali s „nožom na krku“, no tento fakt ich nerozhodil a Košice zdolali vysoko 8:2. Nasledoval duel na ľade Košíc, kde bola Skalica v rovnakej pozícii, no aj tento zápas, ktorý bol akiste záťažou na nervy pre oba celky, zvládla, hoci až po samostatných nájazdoch Skalica. Z jednoznačného vývoja série sa zrazu stala menšia dráma, no Košice obrat nepripustili. Nasledujúci duel na ľade Skalice zvládli, tentokrát nájazdová lotéria zahrala v ich prospech a tešili sa tak zo zisku ďalšieho titulu. Skaličanom vytúžené finále síce neušlo, no ušla im len možnosť zisku majstrovskej trofeje, ku ktorej boli v tejto sezóne tak blízko, ako už nikdy.

Do histórie ligy sa v sezóne 2008/2009 nezmazateľnými písmenami zapísal skalický kráľ Žigmund Pálffy. V základnej časti získal v 53 zápasoch za 52 gólov a 47 zápasov neuveriteľných 99 kanadských bodov a iba bod ho delil od magickej stovky. V play – off k tomu pridal ešte ďalších 27 bodov za 12 gólov a 15 asistencii. 64 gólov v jednej sezóne je absolútny rekord ligy, ktorý sa ešte žiadnemu hráčovi dodnes nepodarilo prekonať. So spolupráce s Pálffym vyťažil aj Juraj Mikúš. Mladíček v drese Skalice získal za 31 gólov a 59 asistencii 90 kanadských bodov, v play – off pridal ďalších 23, čo mu otvorilo dvere do zámoria a neskôr aj KHL.

Ďalšie sezóny priniesli návrat Skalice do stredu tabuľky, ich konečné umiestnenia sa pohybovali od 5. do 7. miesta, pričom stopkou bolo pre nich v každej sezóne štvrťfinále. Výkrikom bola ešte sezóna 2011/2012, kedy Skaličania skončili po základnej časti na 2. mieste, v play – off však nezvládli postup cez HKM Zvolen. Hoci mala Skalica v podobe Žigmunda Pálffyho istotu bodov až do sezóny 2013/2014, kedy po ukončení jeho bohatej kariéry štafetu prevzal René Školiak, ktorý napriek tomu, že nie je rodákom ani odchovancom Skalice, bol taktiež jedna z najvýznamnejších postáv skalického hokeja, výraznejší úspech sa im už zaznamenať nepodarilo.

Žiaľ osud Skalice nabral od sezóny 2014/2015 strmý pád. Klub sa dostál do finančných problémov a hoci sezónu 2014/2015 dokončil na deviatom mieste, tá nasledujúca bola preň osudná. Z dôvodu nenastúpenia na zápasy Skalicu v priebehu sezóny diskvalifikovali a vypadla do nižšej súťaže. Klub s názvom HK 36 Skalica zanikol, no samotný hokej na Záhorí nie. Pokračovateľom hokejovej tradície je klub HK Skalica, ktorý už tretiu sezónu bojuje o postup do najvyššej súťaže v 1. hokejovej lige.

HK 36 Skalica teda pôsobila v najvyššej hokejovej súťaži nepretržite 19 sezón, od ročníka 1997/1998 až do sezóny 2015/2016, ktorý však nedohrala a skončila na poslednom mieste. Priniesla množstvo zaujímavých, napínavých a na góly bohatých zápasov a v niektorých sezónach bola favoritom na medailové umiestnenie. Nám, ako aj fanúšikom Skalice zostáva už len veriť, že sa toto tradičné hokejové mesto v budúcnosti opäť prebojuje do najvyššej súťaže a svojim, ale aj nestranným fanúšikom bude prinášať atraktívne hokejové zápolenia. A aké spomienky na toto mužstvo máte vy? Podeľte sa s nami o ne v komentároch.

Autor: Radovan Slávik Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY