× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tímy, ktoré v minulosti pôsobili v Tipsportlige - MHK Kežmarok


17.07.2019

Počas leta, kedy je aktivita v kluboch našej najvyššej súťaže menšia, vzniká čas a priestor aj na rôzne iné zaujímavosti spojené s hokejom. V redakcii sme sa preto rozhodli obzrieť sa do histórie našej hokejovej ligy a pripomenuli si mužstvá, ktoré v minulosti v najvyššej súťaži pôsobili, no dnes už hrajú v nižších súťažiach, prípadne iných ligách. V našej lige sa doposiaľ za 26 sezón vystriedalo 21 rôznych klubov. Niektoré sa v najvyššej súťaži zdržali len krátko, a ich pôsobenie si pamätajú najmä starší fanúšikovia hokeja, iné naopak pôsobia v najvyššej súťaži dlhodobo. Ďalším tímom, ktorého minulosť, ako aj súčasnosť, si pripomenieme, je mužstvo MHK Kežmarok.

Pôsobenie kežmarského klubu v našej najvyššej súťaži nemalo dlhé trvanie. V krátkej dvojročnej etape klub spod Tatier nezaznamenal výraznejší úspech. Pozrime sa však najskôr na začiatky tohto mužstva. Hokejové počiatky v Kežmarku siahajú až do roku 1931, kedy klub vznikol. Od počiatku hrával v nižších súťažiach, dlhodobo pôsobil v tretej lige. Prechod do druhej najvyššej súťaže, teda do I. slovenskej národnej hokejovej ligy sa mužstvu podaril až v roku 1991. Neskôr sa pohyboval medzi druhou a treťou najvyššou ligou. Úspešné obdobie klubu nastalo v sezóne 2005/2006. MHK Kežmarok vyhral druhú ligu, rok na to zvíťazil aj v prvej lige a od sezóny 2007/2008 pôsobil aj v extralige.

Sezóna 2007/2008 bola zároveň aj najúspešnejšou v histórii klubu. Po základnej časti ligy, v ktorej v tom čase pôsobilo 12 mužstiev, skončil Kežmarok na ôsmom mieste. To mu zaručovalo postup do play - off. Následne však v nadstavbovej časti túto pozíciu neudržal a na ôsme miesto sa dostala Žilina. MHK Kežmarok zaostal o päť bodov a skončil na deviatom mieste. Play - off mu tak ušlo iba o vlások. Prvá sezóna v extralige však priniesla atraktívne derby zápasy s blízkym Popradom, čo zvyšovalo záujem o hokej v oboch mestách.

Postúpiť do vyraďovacej fázy ligy sa klub následne pokúšal aj v nasledujúcej sezóne. V tomto ročníku však bola konkurencia ešte väčšia, v súťaži pôsobilo až trinásť tímov. Po odohratí prvej fázy, ktorá pozostávala zo 46 zápasov, skončil MHK Kežmarok na 12. mieste, pričom dokázal vyhrať iba sedem zápasov a získať 26 bodov. Pre kluby na 7. - 13. mieste nasledovali boje a umiestnenia a v hre boli ešte dve miestenky do play - off. Keďže sa body z prvej fázy prenášali do druhej, Kežmarok mal prakticky nulovú šancu na účasť vo vyraďovacích bojoch. Svoju pozíciu podľa očakávaní nezlepšil a skončil rovnako na 12. mieste, čím sa dostal do tzv. play - out fázy, z ktorej dve najhoršie mužstvá postúpili do baráže. Kežmarku sa ani v play - out fáze nepodarilo zlepšiť svoje výkony a zdalo sa, že osud klubu je nezvratný. Postavenie najhoršieho klubu v sezóne sa potvrdilo aj v play - out a Kežmarok vypadol do baráže. Tu sa stretol s víťazom prvej ligy, neďalekou Spišskou Novou Vsou. Hoci mala Spišská Nová Ves za sebou náročnú sériu play - off prvej ligy, hnaná množstvom svojich priaznivcov a vidinou účasti v extralige, dokázala Kežmarok poraziť celkovým výsledkom 4:1 na zápasy. Kežmarčania zvíťazili len v jednom domácom zápase, a tak sa klub zo Spiša mohol pred domácimi priaznivcami tešiť z postupu do najvyššej súťaže. Aké bolo pôsobenie tohto mužstva v extralige si pripomenieme v niektorej z ďalších častí nášho seriálu. Druhá sezóna v extralige tak bola pre MHK Kežmarok kritická a mužstvo spod Tatier vypadlo v sezóne 2008/2009 nazad do prvej hokejovej ligy.

V ročníku 2009/2010 pôsobil MHK Kežmarok v prvej lige, jeho hokejový osud však išiel "dole vodou". A to doslova a do písmena, hoci túto sezónu ešte mužstvo ukončilo na ôsmom mieste. V lete roku 2010 však postihla mesto ničivá povodeň ktorá poškodila aj práve rekonštruovaný hokejový štadión. Ten sa rekonštruoval z dôvodu plánovaného konania Deaflympíjskych hier, no známa kauza taktiež kežmarskému hokejovému mužstvu neprospela. Preto aj z vyššie spomenutých, no následne aj finančných problémov, sa klub v roku 2010 neprihlásil do žiadnej súťaže a profesionálny seniorský hokej si v tomto mestečku musel dať na dlhšie obdobie pauzu. Hokeju v Kežmarku však svitá na lepšie časy, v aktuálne skončenej sezóne sa mužstvo MHK Kežmarok prihlásilo do druhej ligy a hoci skončilo na poslednom mieste, v Kežmarku sú akiste radi, že sa hokej do tohto mesta vrátil. Postupne a krok po kroku sa môžu kežmarskí hokejisti posunúť v hierarchii vyššie a časom sa možno opäť predstaviť v najvyššej hokejovej súťaži. Dopomohol tomu aj hráč menom Arne Kroták, legenda z neďalekého Popradu, ktorý si absolútny záver svojej kariéry ešte spríjemnil zopár zápasmi v druhej lige.

Kežmarok si takýto návrat akiste zaslúži, hoci nezískal žiadny výrazný úspech, právom patrí na hokejovú mapu Slovenska. Najznámejším kežmarským rodákom je zrejme Ľuboš Bartečko, ktorý niekoľko zápasov odohral aj počas krátkej etapy účasti Kežmarku v najvyššej súťaži. Najproduktívnejším hráčom tohto obdobia je však iné meno. Richard Šechný je neodmyslitelne spätý s hokejovým Kežmarkom, hoci nie je ani rodákom a ani odchovancom tohto klubu. V sezóne 2007/2008 však získal 47 kanadských bodov za 22 gólov a 25 asisitencii a bol jednoznačným lídrom štatistík aj v Kežmarku. Hráči ako Martin Drotár, Miloš Palovčík alebo Miroslav Škovira, či Slavomír Pavličko, ktorí taktiež v tom čase pôsobili v MHK Kežmarok, získali približne o polovicu menej kanadských bodov ako Šechný. O sezónu neskôr sa v tomto mužstve predstavil aj mladý Patrik Svitana, ktorý si v hneď prvej sezóne počínal celkom dobre, no bodovým lídrom sa stal až o sezónu neskôr, to už však bolo v 1. lige. Šancu v Kežmarku dostali aj dnes už dôležití hráči svojich mužstiev, ako napríklad Adam Lapšanský či Dávid Buc. Kežmarský hokej aj vďaka zrekonštruovanému zimnému štadiónu tak pomaly vstáva z popola a nám nezostáva nič iné, len popriať ľudom okolo mužstva veľa šťastia a trpezlivosti, obe budú do budúcna určite potrebovať.

Autor: Radovan Slávik Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY