× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Mário Kurali: „V dnešnej dobe je u nás na Slovensku veľmi málo hráčov, ktorí si môžu vyberať nejaké lukratívne podmienky." (ROZHOVOR)


11.07.2019

Sériu predsezónnych rozhovorov s hráčmi, ktorý v rovnakých tímoch pôsobili aj v minulej sezóne sme začali so sympatickým popradským gólmanom, Tomášom Vošvrdom, ktorý nám porozprával o vysokých ambíciách Kamzíkov smerom k novému ročníku. Potom sme oslovili Václava Čížeka, ktorý prezradil, že do novej sezóny vstupuje hladný po úspechu. No a naposledy sme sa pozhovárali s útočníkom Nitry, Lane Scheidlom. Dnes pokračujeme v tejto minisérii a k pomyselnému mikrofónu sme si po dlhom čase pozvali hokejistu Liptovského Mikuláša. Jedná sa o obrancu, Mária Kuraliho.

Pre Liptovský Mikuláš sa minulá sezóna skončila najskôr zo všetkých tímov. Tím sa po základnej časti umiestnil na neutrálnom, jedenástom mieste, čo znamenalo nepostup do play-off, no Liptáci sa zároveň vyhli barážovým povinnostiam. „Myslím si, že cieľom bolo určite postúpiť do predkola play-off, no vzhľadom k priebehu sezóny, ktorú sme v podstate celú odohrali mimo domáceho prostredia to skončilo dobre. Z osobného hľadiska to nebolo zlé, no od mojej spokojnosti to malo ešte ďaleko," zhodnotil na úvod predchádzajúci ročník obranca Mário Kurali, ktorý nastúpil do 53 stretnutí s celkovou bilanciou 14 bodov. Už v prvej odpovedi načal tému domovského stánku Liptákov v minulej sezóne. Štadión tohoto tímu bol v rekonštrukcii a MHk 32 tak s výnimkou pár posledných kôl odohrali celú sezónu mimo Liptovského Mikuláša. Táto skutočnosť sa v konečnom dôsledku odzrkadľuje ako oveľa náročnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. „Poviem to na rovinu, nebola to žiadna sranda. Či už po fyzickej alebo psychickej stránke to bolo náročné, no v celku sme to ako mužstvo naozaj zvládli. Letné obdobie sme cestovali neustále do Ružomberka, počas celého roka sme nemali svoju šatňu a podobne. Ja osobne som to zobral ako novú životnú skúsenosť a ďalej to neriešil," opísal svoj pohľad na túto situáciu bek, ktorý patril k oporám zadných radov Liptákov.

Mário Kurali sa rozhodol pokračovať u Liptákov aj v následujúcom ročníku. Celkovo to pre neho bude už tretia sezóna v rade na Liptove. Počas svojej kariéry si na Slovensku zahral aj za rodný Poprad a jednu sezónu odohral aj v Žiline. Ešte v začiatkoch profesionálnej kariéry bol súčasťou projektu HK Orange 20, no viacero štartov má aj v drese slovenskej juniorskej reprezentácie, s ktorou sa predstavil aj na Majstrovstvách sveta. Kurali by mal aj v novom ročníku patriť medzi opory zadných radov. „K predĺženiu zmluvy ma viedlo predsezónne spoločné rokovanie s Mikulášom. Poviem to takto, v dnešnej dobe je u nás na Slovensku veľmi málo hráčov, ktorí si môžu vyberať nejaké lukratívne podmienky a klamal by som, keby poviem, že som jeden z nich," skromne opísal popradský odchovanec, ako došlo k rokovaniam o predĺžení kontraktu. „Takže som sa rozhodol pokračovať v klube, ktorý už dobre poznám a cítim sa tam dobre."

V minulosti si okrem Slovenska vyskúšal Mário Kurali aj zahraničie. Konkrétne okúsil zámorie, kde sa predstavil QMJHL, v drese tímu Acadie-Bathurst Titan. V tom čase si zahral v jednom tíme aj s Radovanom Pulišom, no jeho spoluhráč bol aj Christophe Lalancette, jedna z posíl Michaloviec. Proti sebe však mal hráčov ako Jonathan Huberdeau, Ondřej Palát, Sean Couturier, či Jonathan Marchessault, teda aktuálne hviezdy NHL. Brániť takýchto útočníkov mladému hráčovi rozhodne len pridá. „Ako som povedal, ak by to bolo zahraničie, muselo by sa jednať o niečo finančne zaujímavé alebo o kvalitnejšiu ligu. Z Francúzska mám trojmesačnú skúsenosť, ktorú určite neľutujem, ale momentálne by som tam dlhodobo neplánoval hrať. Čo sa týka kvality ligy, myslím si, že určite napreduje, no Slovensko je stále nepochybne vyššie," poznamenal Kurali na otázku, či nepripadalo zahraničie do úvahy aj tentoraz alebo či sa neobjavili iné, zaujímavé ponuky. V sezóne 2016/17 odohral vo Francúzsku 23 duelov v drese Nice.

Väčšina tipsportligových kádrov je už aktuálne hotová a tímy sa nachádzajú v dovolenkovej fáze, po konci prvej časti prípravy. Onedlho by sa mali kluby pomaličky dostávať na ľad a na program prídu aj prvé prípravné stretnutia a turnaje pred novou sezónou, ktoré navnadia fanúšikov na ligu. Čo sa týka Liptákov, z tábora tohoto tímu sa veľa informácií verejnosti nedostáva, a tak nás zaujímalo, či by nám niečo viac o posilách a dianí v klube nevedel prezradiť práve Mário Kurali. „Táto otázka je skôr pre manažéra klubu a trénerov. Myslím si, že do začiatku sezóny bude skladba mužstva určite známa," stručne odpovedal 27-ročný Popradčan. Vzhľadom k tomu, že oficiálne sa na súpiske Liptovského MIkuláša nachádza ozaj iba hŕstka hráčov, prípravu ešte zrejme tento tím nezačal. Ako teda prebieha príprava Kuraliho? „Letnú prípravu som absolvoval individuálne osem týždňov. Medzitým je samozrejme nejaká dovolenka a potom už bude nasledovať spoločná príprava na ľade, načo sa veľmi teším," ozrejmil bek, ktorý má na svojom konte vyše 350 duelov v najvyššej slovenskej súťaži.

Pri pohľade na štatistiky Kuraliho je jasné, že sa nejedná o nijak extrémne produktívneho obrancu, avšak v defenzívnej činnosti patrí Mário medzi veľmi kvalitných hráčov, bez ktorých by koncepcia klubu proste nefungovala. Bude ešte veľmi zaujímavé sledovať, s akým kádrom vstúpi MHk 32 do novej sezóny a aké si stanoví ciele. Zatiaľ sa môžme pozhovárať skôr o tých individuálnych. „Ja osobne nehovorím veľmi rád o nejakých konkrétnych čislach, či už osobných alebo z pohľadu mužstva. Je samozrejmé, že človek pozerá stále na vyššie ciele, ale až samotná sezóna ukáže realitu," podotkol Mário Kurali. Ako už aj vyššie spomínal, liga je čoraz vyrovnanejšia, a tak je rok čo rok ťažšie tipovať celkového víťaza a adeptov na titul sa núka hneď viacero. „V posledných rokoch začína byť liga veľmi vyrovnaná, čo je pre ňu super. Môj favorit je pochopiteľne Liptovský Mikuláš, ale ak mám povedať niektorý iný klub, tak sympaticky zbroja určite Košice," uviedol Kurali na záver.

Podobne ako všetci hokejisti v našich rozhovoroch, aj on dostal možnosť odkázať niečo svojim najvernejším fanúšikom. „Nová sezóna je pomaličky za rohom, tak pevne verím, že si nájdu cestu na štadión a že bude dobrá atmosféra a zaplnené tribúny počas celej sezóny."

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY