× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tímy, ktoré v minulosti pôsobili v Tipsportlige - ŠHK 37 Piešťany


06.08.2019

Počas leta, kedy je aktivita v kluboch našej najvyššej súťaže menšia, vzniká čas a priestor aj na rôzne iné zaujímavosti spojené s hokejom. V redakcii sme sa preto rozhodli obzrieť sa do histórie našej hokejovej ligy a pripomenuli si mužstvá, ktoré v minulosti v najvyššej súťaži pôsobili, no dnes už hrajú v nižších súťažiach, prípadne iných ligách. V našej lige sa doposiaľ za 26 sezón vystriedalo 21 rôznych klubov. Niektoré sa v najvyššej súťaži zdržali len krátko, a ich pôsobenie si pamätajú najmä starší fanúšikovia hokeja, iné naopak pôsobia v najvyššej súťaži dlhodobo. Ďalším tímom, ktorého minulosť, ako aj súčasnosť, si pripomenieme, je mužstvo ŠHK 37 Piešťany.

Hokejový klub v tomto kúpeľnom meste vznikol v roku 1937, na čo sa odvoláva aj číslo 37 v názve klubu, podobne ako v Skalici, o ktorej sme písali v prvej časti nášho seriálu. Pôsobenie ŠHK 37 Piešťany v našej najvyššej súťaži však bolo podobné inému mužstvu - MHK Kežmarok - avšak s o čosi väčšími úspechmi a o niečo dlhšou účasťou v Tipsportlige. Vráťme sa však najprv na začiatok. Počiatky piešťanského hokeja boli podobné ako u iných klubov, išlo zväčša o amatérske skupiny, ktoré hrávali výlučne v zime a na prírodnom ľade. Postupom časov sa však podmienky pre tento šport v Československu zlepšovali, vznikali ligové súťaže a hokej sa hral na profesionálnej alebo poloprofesionálnej úrovni aj v menších mestách. Jedným z nich boli aj Piešťany, ktorých miestny hokejový oddiel sa počas česko - slovenskej éry predstavoval v nižších súťažiach, a to v II. slovenskej národnej hokejovej lige od sezóny 1979/1980, neskôr pendloval medzi prvou a druhou ligou, už v rámci samostatnej Slovenskej republiky.

Svetlé momenty piešťanského hokeja začali v sezóne 2008/2009. Vtedy sa klub dostal až do finále prvej ligy, kde podľahli Spišskej Novej Vsi. Do baráže však vďaka hraciemu formátu postupovali oba celky, a kým Spišská Nová Ves, ktorá sa stretla s Kežmarkom (pozri druhú čast nášho seriálu) sa do extraligy prebojovala, druhé Piešťany sa v baráži stretli s predposledným HK Aquacity ŠKP Poprad, ktorému podľahli jednoznačne 4:0 na zápasy. Piešťanský celok to ale nezlomilo, a nasledujúcu sezónu v prvej lige zvíťazil. V baráži o extraligu sa následne Piešťany stretli so Žilinou, a hoci opäť nepostúpili vyššie, podarilo sa im zvíťaziť aspoň v jednom zápase. Séria tak skončila pomerom 1:4 pre ŠHK a extraligovú príslušnosť si aj na ďalšiu sezónu udržali žilinskí Vlci.

V sezóne 2010/2011 sa situácia zopakovala. Piešťany opäť vyhrali prvú ligu a MsHK Žilina opäť skončila v Tipsportlige na poslednom mieste. Tieto celky sa tak opäť stretli v baráži o našu najvyššiu súťaž, no ani tretí rok po sebe Piešťany na postup nedozreli. V tom čase sa polemizovalo, či je formát súťaže a najmä baráže spravodlivý pre mužstvá z prvej ligy, pretože po náročnom play - off ich ešte čaká prekážka v podobe oddýchnutého posledného celku extraligy. Formát sa však nezmenil a kluby, ak sa chceli prebojovať do extraligy, museli zvládnuť aj túto prekážku. Piešťany to nezabalili a aj v sezóne 2011/2012 bojovali o prvé priečky v 1. lige. Vo finále však podľahli Bardejovu. Z ligy však nikto nevypadol, dôvodom bol odchod tímu HC Slovan Bratislava do KHL. Jedno voľné miesto automaticky pripadlo víťazovi prvej ligy, no keďže Bardejov bol oficiálnou farmou Košíc a do Tipsportligy postúpiť nemohol, miesto bolo ponúknuté finalistovi. ŠHK 37 Piešťany sa tak po 3 sezónach bojov na ľade dostali do Tipsportligy napokon "bez boja", treba však povedať, že určite zaslúžene.

Hneď prvú sezónu neboli Piešťany len fackovacím panákom ligy. Práve naopak, po základnej časti skončilo mužstvo na štvrtej priečke a do play - off tak išlo z pomerne výhodnej pozície, hnané množstvom skvele fandiacich fanúšikov. Vo štvrťfinále sa Piešťany stretli so Skalicou, v západoslovenskom derby si lepšie počínal nováčik, hoci rozhodoval až siedmy zápas. Vyrovnaná séria napokon skončila v pomere 4:3 pre Piešťany, a tie vo svojej prvej sezóne v najvyššej súťaži postúpili do semifinále. V ňom sa stretli s víťazom základnej časti, mužstvom HKM Zvolen. Aj v semifinále si nováčik počínal fantasticky, skúsený Zvolen vytrápil až do posledného možného momentu, no v siedmom zápase Zvolen zvíťazil jednoznačne 5:0 (celkovo 4:3 na zápasy) a postúpil spolu s HC Košice do finále, ktoré napokon aj vyhral. Piešťany v sezóne 2012/2013 skončili na 4. mieste.

Rovnaké umiestnenie zaznamenali žlto - modrí aj v nasledujúcej sezóne. Štvrté miesto po základnej časti znamenalo opäť dobrú východiskovú pozíciu pred prvým kolom play - off, ktorú Piešťany aj využili. Vo štvrťfinále sa stretli s HK Poprad, ktorý zdolali pomerne jednoznačne 4:1. V semifinále ich znovu čakal víťaz základnej časti, HC Košice. Šesť zápasovú bitku zvládlo lepšie mužstvo z východu republiky, v sérii zvíťazili Košice 4:2 na zápasy a postúpili do finále, kde si poradili s HK Nitra. Stopku piešťanským hokejistom tak v semifinále opäť vystavil klub, ktorý následne ligu aj vyhral. Aj tretiu Tipsportligovú sezónu sa hráči Piešťan prebojovali do play - off. V tomto ročníku však do štvrťfinále postupovali z najmenej výhodnej pozície, z ôsmeho miesta, a hokejisti z kúpeľného mesta sa v ňom stretli so svojim semifinálovým premožitelom z predchádzajúcej sezóny - Košicami. Ani tentokrát neboli Piešťany úspešné a v sérii podľahli v tom čase aktuálnemu majstrovi, znovu 2:4 na zápasy. Po predchádzajúcich úspešnejších sezónach sa tentokrát museli v Piešťanoch uspokojiť s ôsmym miestom. Sezóna 2015/2016, štvrtá pre Piešťany v Tipsportlige, bola doposial poslednou v najvyššej hokejovej súťaži. Hráči ani diváci to počas nej však ešte netušili, i keď konečné deviate miesto bolo predzvesťou zhasíňania "piešťanskej kométy". Deviate miesto napriek diskvalifikácii Skalice, znamenalo kvôli zmene hracieho formátu účasť v play - out. V tom sa ŠHK 37 Piešťany stretli s finalistami prvej ligy - Novými Zámkami a Bardejovom. Spomínaná Skalica mala byť štvrtým do partie, no z dôvodu finančných problémov bola z ligy vyradená, v hre tak boli dve miesta v Tipsportlige pre tri mužstvá. Čierny Peter napokon zostal " v rukách" Bardejova, hoci od účasti v najvyššej súťaži ich delil iba jeden bod. V Piešťanoch to tak spočiatku vyzeralo na záchranu najvyššej súťaže, no neskôr sa ukázalo, že klub nie je schopný vyrovnať svoje záväzky a extraligovú licenciu po štyroch sezónach včas "predal" Liptovskému Mikulášu. Tipsportliga tak mala od sezóny 2016/2017 dvoch nováčikov - MHC Nové Zámky a HK 32 Liptovský Mikuláš.

Piešťanský hokej začínal v nasledujúcej sezóne z úplného dna, spadol do druhej ligy. Ani tu sa však dlho neudržal a Piešťany postihol osud podobný Kežmarku - mesto zostalo bez seniorského hokeja. Akou - takou útechou pred hokejových priaznivcov v kúpeľnom meste bola aspoň prítomnosť HK Orange 20 a tým pádom Tipsportliga z tohto mesta úplne nevymizla. Od budúcej sezóny však neplatí ani to, a tak môžu v Piešťanoch len dúfať, že sa časom dočkajú podobného "hokejového obrodenia" ako tomu bolo minulú sezónu v Kežmarku.

Autor: Radovan Slávik Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY