× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Boris Sádecký: „Trenčín je môj domov a Dukle som vďačný za moju výchovu." (ROZHOVOR)


30.07.2019

Väčšina tipsportligových klubov sa aktuálne nachádza v druhej fáze prípravy, čo znamená, že hráči sa presúvajú na obľúbený ľad, aby si zvykli na výstroj a rovnako aj na spoluhráčov. Menoslovy jednotlivých tímov sa pomaly ale isto finalizujú, takže na rad sa čoraz viac dostávajú špekulácie ohľadom novej sezóny. Po Radovanovi Pulišovi sme si však dnes pozvali k mikrofónu zástupcu Dukly Trenčín, Borisa Sádeckého, s ktorým sme sa ešte obzreli za predchádzajúcou sezónou, ale aj mierne načrtli ciele do nového ročníka.

Dukla Trenčín zaznamenala v posledných dvoch sezónach diametrálne odlišné konečné umiestenia. Zatiaľ, čo v sezóne 2017/2018 dokráčala až do veľkého finále, v minulom ročníku Vojakom vystavilo stopku už štvrťfinále vyraďovacej časti. Ciele pod hradom Matúša Čáka sú stále len tie najvyššie, a tak sa dá aj napriek obrovskej vyrovnanosti ligy považovať minulá sezóna za mierne neúspešnú. Pri oboch sezónach bol aj útočník Dukly, Boris Sádecký. „Určite si nemyslím, že by bol tím menej kvalitný, ako rok predtým. Možno práve naopak. Pod naše vypadnutie sa podpísalo viacero faktorov," začal vysvetľovať Sádecký. „Hlavne teda početné zranenia, ktoré nás trápili konštante celú sezónu, s výnimkou pár zápasov pred play-off, kedy sme vyhrali veľa zápasov v rade a v poslednom kole sa nám podarilo v priamom súboji s Novými Zámkami postúpiť do play-off. Vo štvrťfinále sme však opäť vinou zranení a dištancov prišli takmer o dve päťky. Žiaľbohu, aj taký je šport...," zaspomínal si rodák z Trenčína na vybičovanú štvrťfinálovú sériu s hokejistami Nitry. „Koniec vo štvrťfinále nás určite mrzí. S Nitrou to bola naozaj náročná séria. Hral sa tvrdý a rýchly hokej, čo sa prejavilo aj na mnohých zraneniach na oboch stranách. Konieckoncov, sériu pre seba utrhla Nitra."

Boris Sádecký pôsobí už od úplných začiatkov svojej hokejovej kariéry doma v Trenčíne. Na Slovensku si doposiaľ neobliekol dres iného tipsportligového klubu, ako Dukly Trenčín. Rovnako tomu tak bolo aj v juniorských kategóriach. Ak nerátame pôsobenie v drese Slovana, v nadnárodnej KHL, môžme povedať, že Sádecký strávil celú svoju hokejovú kariéru práve v rodnom meste. „Trenčín je môj domov a Dukle som vďačný za moju výchovu. Rokovania o zotrvaní v klube začali prebiehať už v minulej sezóne a všetko prebiehalo korektne," prezradil 22-ročný forvard, čo nasvedčuje len tomu, že Dukla myslí vopred a svojich nádejných hráčov si chcela poistiť už počas minulej sezóny. „Nesmierne ma láka vyšplhať sa ďalej, ako "len" do finále. O to viac, keď ide o moje rodné mesto. V klube cítim dôveru v moje schopnosti a potenciál, za čo som veľmi vďačný. Z tohto dôvodu som sa rozhodol naďalej sa rozvíjať práve v domácich podmienkach."

Ako sme vyššie spomínali, práve Slovan Bratislava je tímom, v ktorom strávil istú hokejovú časť života mladík Boris Sádecký. Značka Slovan je v posledných týždňoch, či dokonca mesiacoch vysoko sledovaná práve z dôvodu, že verejnosť zaujíma, ako sa napokon situácia ohľadom klubu z hlavného mesta Slovenska vyvinie. Nedalo nám tak neopýtať sa, ako je na tom aktuálne dohoda na trase Sádecký - HC Slovan Bratislava. „So Slovanom som už dohodnutý. Určite im želám, aby sa im podarilo urovnať všetky záväzky, nech môžu v novej sezóne vstúpiť do Tipsport ligy. Slovan určite ligu spraví divácky aj hráčsky atraktívnejšou. Osobne sa veľmi teším na tieto zápasy," poodhalil situáciu a vyslovil názor na svojho bývalého zamestnávateľa, s ktorým sa teraz dosť možno stretne na ľade ako súper.

Branko Radivojevič sa po konci svojej profesionálnej hráčskej kariéry ihneď presunul do štruktúr Dukly Trenčín ako športový manažér tímu. To znamená, že okrem iného by mal mať na starosti aj podpisovanie hráčov. O zotrvanie Borisa Sádeckého sa náležite pričinil aj on. „O zotrvaní v klube som komunikoval hlavne s Brankom. Máme korektný vzťah a ako som spomínal, v tejto rovine sa niesli aj rokovania. Ako hráč bol v kabíne obrovskou osobnosťou a lídrom, hlavne pre nás, mladších hráčov to bolo v niektorých momentoch veľmi dôležité." Od novej sezóny teda bude táto dvojica už v trochu odlišnom vzťahu, no skúsenosti, ktoré mal možnosť Boris Sádecký nazbierať počas predošlých sezón od velikána, akým Branko Radivojevič na ľade bezpochyby bol mu ostanú už po zvyšok jeho kariéry.

Čo sa týka mládeže Vojakov, tá patrí dlhodobo medzi to najlepšie, čo slovenský hokej ponúka. Okrem toho, že už v minulosti vychovala Dukla nejedného elitného svetového hráča, aj aktuálne sa v tíme nachádza mnoho hokejistov s obrovským potenciálom. Výsledkom a odzrkadlením toho, že v Trenčíne sa proste s mládežou pracuje skvele, je aj umiestnenie juniorského tímu v minulej sezóne. Ten si vybojoval titul. Boris Sádecký taktiež patril už v mládežníckych kategóriach medzi to najlepšie, čo Dukla mala a za sebou už má aj reprezentačné štarty takmer vo všetkých kategóriach, vrátane tej seniorskej. Mnoho hráčov láka v prípade lukratívnych, či zaujímavých ponúk aj zahraničie. „Zahraničie ma určite láka. Ponuky boli aj po striebornej sezóne, stále si však myslím, že potrebujem hlavne hokejovo dozrieť. Nechcem to ísť do zahraničia len vyskúšať, ale aj sa tam presadiť!," prezradil Sádecký, že šanca na odchod bola. Slová sympatického útočníka sú však dôkazom toho, že mu jeho budúcnosť nie je ľahostajná. „Mojim najbližším cieľom je dostať sa a presadiť sa v najvyššej fínskej lige. Veľmi sa mi páči ako Fíni vidia hokej a akým štýlom sa prezentujú. Konieckoncov všetci sme to mohli vidieť na tohtoročnom svetovom šampionáte."

Šancu splniť si jeden zo svojich hokejových snov bude mať Boris Sádecký už aj v najbližšej sezóne a my mu v tom rozhodne budeme držať palce! Ak chce mať hokejista úspešnú sezónu, musí tomu podriadiť všetko naplno makať už v príprave. Nová sezóna sa nezadržateľne blíži a onedlho prichádzajú na rad prípravné zápasy. Nie nadarmo sa hovorí „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku". „V Trenčíne je nastavená tímová letná príprava,no ja som z nej absolvoval len časť, pretože som si dával dokopy zranené koleno, ktoré je už momentálne v poriadku." Okrem hráčov Trenčín posilnil aj realizačný tím, o čom nám už viac povedal práve Boris. „Máme nového kondičného trénera, Stana Magulu, ktorý si dal na letnej príprave naozaj záležať a príkladne sa nám venoval. O to viac ma mrzí, že som z nej stihol len časť. Vypracoval mi však individuálny plán, takže pripravený určite budem. Poďakovanie za zdravotnú starostlivosť patrí Sport Clinic a v neposlednom rade fyzioterapeutovi, Braňovi Prokopovi." objasnil situáciu Sádecký, ktorý si doprial aj zaslúžený oddych. „Áno, s priateľkou sme boli v L.A., veľmi sa nám páči tamojšia atmosféra."

Boris Sádecký patrí medzi skvelých korčuliarov. Pri korčuľovaní využíva nižšie ťažisko, čo mu dodáva rovnováhu a jednak rýchlosť. Taktiež je skvelým tvorcom hry a spoluhráčom dokáže pripraviť množstvo príležitosti. K tomu všetkému nie je príliš často vylučovaným. Toto všetko sú faktory, ktorými môže Trenčínu v novej sezóne prispieť a dokráčať za stanoveným cieľom. „Z môjho pohľadu je tímový cieľ jasný - postup do play-off a potom vyhrať posledný zápas sezóny! To je všetko. Vo finále sme už boli, chceme ísť ešte vyššie! Z pohľadu osobných ambícií chcem byť pre tím dôležitejším a produktívnejším hráčom. Výkonmi v klube sa chcem dostať do kádra reprezentácie." Minuloročná extrémna vyrovnanosť ligy sa s veľkou pravdepodobnosťou túto sezónu zopakuje a asi nie je trúfalé, ak povieme, že dosť možno ešte zvýši. Viacero tímov skladá silné kádre a zdá sa, že bojovú rukavicu zodvihnú aj kluby, ktoré sa na prvý pohľad javia ako outsideri. „Áno, všímam si aj ostatné tímy. Opäť sa o najvyššie priečky bude biť viacero klubov, veľa tímov poctivo zbrojí. Ja sa na tieto vyrovnané zápasy veľmi teším. Práve toto vás tímovo aj individuálne posúva vpred. Už odrátavam dni do štartu súťaže," nedočkavo povedal útočník Dukly Trenčín.

A o čom sme sa pozhovárali na samotný záver? Áno, presne tak! Už tradične o tých najvernejších, fanúšikoch. Ako ich teda Boris vníma? „V Trenčíne sa hokejová komunita od striebornej sezóny znovu dvíha, čo ma veľmi teší, lebo taký hluk a atmosféru si pamätám, ešte keď som ako malý chlapec chodil s otcom na Duklu ja. Preto chceme v tomto smere nadviazať na predchádzajúce sezóny a ľudí opäť prilákať víťaznou hrou a bojovným srdiečkom na tribúny, nech si to znovu všetci spoločne užijeme!"

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY