× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ohliadnutie za sezónou: Juraj Jurík


12.04.2020

Predčasné ukončenie súťažného ročníka 2019/2020 síce pripravilo hokejový klub v Nových Zámkoch len o tri neodohrané zápasy, čo znamená, že do play-off by sa tento káder nepozrel, no predvádzanou hrou a výkonmi bol tento tím určite pozitívnym faktorom našej ligy. Za touto špecifickou sezónou sme sa obhliadli spolu s kapitánom tohto mužstva. Juraj Jurík nám okrem iného priblížil aj pôsobenie Nových Zámkov v tejto sezóne, ponúkol svoj pohľad na tímy spoza južných hraníc Slovenska a prezradil niečo aj o svojej hokejovej budúcnosti. Poďme na to.

 

Začnime pekne od začiatku. Tento súťažný ročník Tipsport ligy bol už Vašim druhým v Nových Zámkoch. Ako ste odhadovali silu tohto kádra z pozície kapitána v porovnaní s kádrom z minulého ročníka? 

Ak mám byť úprimný a priamy, tak tento rok sme, čo sa týka súpisky, nemali takú kvalitu ako v minulej sezóne. Na druhej strane som z tímu cítil viac bojovného ducha. Súvisí to aj so zámerom vedenia, ktorým bolo dať viac priestoru na ľade práve mladším hráčom, ktorí nemajú nejaké veľké skúsenosti s extraligou. Oproti minulému roku to bol markantný rozdiel, pretože vtedy sme mali k dispozícii štyri vyrovnané útoky, ktoré boli konkurencieschopné pre prvú šestku tabuľky.

Zmenili sa nejako ambície a ciele tejto sezóny pred jej začiatkom vzhľadom toto omladenie? Ako sa vám ich z Vášho hľadiska podarilo napĺňať?

Základným a najdôležitejším cieľom je stále postup do play-off. Z pohľadu hry, ktorú sme počas sezóny predvádzali, to podľa mňa aj bolo reálne. Avšak v rozhodujúcich chvíľach, keď sa lámal stav stretnutia, nám možno trochu chýbali skúsenosti a kvalita. Verím, že ak tento káder ostane pohromade, tak v ďalšej sezóne budeme schopní zlomiť to v náš prospech. Nechcem sa vyhovárať, ale pri plnení cieľa, ktorým bolo dostať sa do play-off, nám veľmi nepomohol formát nadstavbovej časti, kde sa tabuľka rozdelila na hornú a dolnú šestku. Ja osobne nie som zástancom  tohto formátu. Sympatickejšie sú mi iné európske ligy, kde do predkola play-off postupuje prvých desať tímov a má to väčší náboj. S avizovaným väčším počtom účastníkov v našej najvyššej súťaži by som privítal práve takýto systém postupu do bojov o titul.

Hneď na úvod sezóny prišli ťažké skúšky v podobe zápasov proti tímom, ktoré nakoniec skončili v spomínanej hornej šestke. V prvom kole ste doma privítali Košice a následne na vás čakal zápas v Bratislave, ktorý sa Novým Zámkom nakoniec podarilo vyhrať 7:6 a svojím dielom ste k tomuto cennému skalpu prispeli aj Vy. Onedlho Váš tím bral tri body aj z pôdy úradujúceho majstra. Ako si na to spomínate z tímového, ale aj z osobného hľadiska? Ukázali tieto stretnutia potenciál a vnútornú silu Nových Zámkov?

Bolo to skôr o vnútornej sile kolektívu. Ak sa nemýlim, tak zápas so Slovanom sme otáčali zo stavu 2:4 v náš neprospech, ale musím športovo uznať, že vtedy sa k nám priklonilo aj povestné hokejové šťastie. Tento zápas považujem za jeden z míľnikov pre Nové Zámky, pretože sme prvýkrát hrali v novej bratislavskej aréne a vyhrali sme tam. Neskôr sa nám Slovan podarilo poraziť aj doma. Takisto sme prvýkrát dokázali vyhrať na ľade Banskej Bystrice.  Po dlhej dobe sme porazili aj Miškolc, a navyše pomerom 10:2. To by som videl ako dôležité míľniky v tejto sezóne.

Ako by ste zhodnotili nasledujúci priebeh sezóny a ako hodnotíte partiu, ktorá sa v tomto ročníku stretla u vás v šatni?

Z môjho pohľadu sme v každom zápase odovzdali maximum, hlavne čo sa týka nášho fyzického fondu. Jednoducho na nič sme sa nevybodli. Sezóna sa však väčšinou láme v okolí obdobia Vianoc a tam sme neboli veľmi úspešní. Môžem povedať, že v kabíne sa stretla veľmi oduševnená partia chlapcov. Príkladom toho je nadstavbová časť, v ktorej nám v podstate už o nič nešlo, no aj tak sme si v šatni stále hovorili, že ideme hrať hlavne pre fanúšikov, ktorých v Nových Zámkoch chodí na hokej celkom dosť. Partia bola utužená od úvodu súťaže a práve na tom sme to celé zakladali. Chceli sme byť húževnatým, bojovným tímom a myslím, že sme to potvrdzovali celú sezónu.

Myslím, že sa vám to ako tímu aj podarilo, no ktorý protivník bol pre vás tým húževnatým a bojovným, proti ktorému sa hralo nepríjemne? A naopak, mali ste súpera, na ktorého Vaša hra platila a hrali ste proti nemu radi?

Aj keď s Banskou Bystricou sme odohrali dobré zápasy, tak v ich priebehu sme cítili, že hlavne silovo ich proste nepretlačíme. Tento tím dlhodobo predvádza veľmi dobrý hokej, ktorý môže byť pre protivníka nepríjemným. Podľa predvedenej hry  a výsledkov bol pre nás nechceným súperom aj Zvolen. Neviem čím to je, ale proti ním to z našej strany nebolo ideálne. Čo sa týka nejakého obľúbeného súpera, tak to bude znieť možno trošku úsmevne, ale po pozitívnych výsledkoch so Slovanom si každý prial, aby sme v ďalších bojoch narazili práve na nich. Mám pocit, že sme pre Slovan boli obávaným súperom.

 

Počas sezóny padli od hráčov z rôznych tímov vyjadrenia, že maďarské celky sa dokážu prezentovať aktívnym prejavom, ktorý obrane dokáže narobiť problémy. Váš tím mal v tejto sezóne recept najmä na tím MAC Újbuda, s ktorým máte pozitívnu bilanciu vzájomných duelov 4:1. S mužstvom DVTK je táto bilancia síce vo váš neprospech, ale doma, ako ste už spomenuli, ste ho dokázali deklasovať vysoko v pomere 10:2? Ako sa vám teda hralo proti týmto celkom?

Z môjho pohľadu celok MAC Újbuda v úvode tohto ročníka a hlavne v prvých desiatich kolách predvádzal jeden z najlepších hokejov, čo som za dlhšiu dobu naživo videl. V tomto období sme ich síce doma porazili, no pamätám si, že sme rozhodne neboli lepším tímom. S DVTK sa Nové Zámky stretávali aj v MOL lige, čiže tipsportligové duely s nimi sú jemne vyhrotené a majú atmosféru ako keby derby zápasu. V dvoch z týchto stretnutí sme ich už mali na lopate, no oni dokázali zvrátiť stav doslova v poslednej minúte. Nebolo to tým, že by nám nesedela ich hra, skôr sme nezvládli závery stretnutí. Pre mňa sú oba maďarské celky jednoznačne prínosom pre slovenskú najvyššiu ligu.

S postupom času, keď sa začalo rysovať približné umiestnenie vášho tímu sa vám určite hralo ľahšie s vedomím, že tento rok nezostúpi žiadne z mužstiev do nižšej ligy. Na druhej strane sa každý správny tím pozerá hlavne hore a snaží sa o čo najlepší výsledok. Bolo to tak aj u vás? Pozerali ste sa hlavne na vyššie postavené tímy v tabuľke, na ktoré ste sa chceli dotiahnuť a potrápiť ich?

V podstate áno. Kým bola nádej na prvú osmičku, tak sme sa jej stále držali a bojovali sme. Keď však začala nadstavbová časť, tak už aj matematicky bolo jasné, že do play-off by sme sa dostali len horko-ťažko. Boli sme ale nastavený tak, že to ideme dohrať. To, že sa nevypadáva, bolo cítiť v nasledujúcich zápasoch, keď boli stretnutia jemne uvoľnenejšie. Ak by sa vypadávalo, kluby by určite nepredávali hráčov tak, ako sa to dialo. O prvú osmičku potom bojovali Michalovce, DVTK a Nitra. Za nás, ale aj za Detvu a MAC Újbuda musím povedať, že sme tejto trojici boli dôstojnými súpermi a aj samotné výsledky ukázali, že sa nikto z nás nevzdával dopredu a pre fanúšikov to bolo rozhodne zaujímavé.

Určite to pre fanúšikov zaujímavé aj bolo, no tí sa tešia hlavne na play-off, ktorá sa síce v tomto ročníku nekonalo, no Nové Zámky by sa doň ,bohužiaľ, asi aj tak nepozreli. Vidíte v priebehu sezóny nejaký prípadný kľúčový moment, ktorý o tomto mohol rozhodnúť?

Pre mňa osobne je vždy kľúčovým práve vianočné obdobie sezóny. Zápasy sa hrajú tesne po sebe, nie je tu nejaký väčší čas na odpočinok a tam sa to láme. Nemám pocit, že by sme v tom čase boli úspešní tak, ako sme si predstavovali. Ako jeden z ďalších kľúčových dôvodov vidím to, že vyrovnané zápasy sme si nedokázali uchmatnúť pre seba. Boli to ťažké duely, ktoré sme ,bohužiaľ, nezvládli. Myslím si, že faktorom, ktorý v tom hral rolu, bola určitá nevyzretosť tímu. Ak sa však gro kádra udrží aj na ďalšiu sezónu, tak verím, že to už bude lepšie.

Posuňme sa teraz trošku ďalej a povedzme si niečo o úplnom závere súťažného ročníka 2019/2020. Čo hovoríte na predčasné ukončenie sezóny a ako hodnotíte rozhodnutie pridelenia titulu Banskej Bystrici?

Z hráčskeho hľadiska si nedokážem predstaviť, že by som z takto udeleného titulu mal radosť. Určite by ma to ani netešilo. Je to vec, ktorá nie je v mojej kompetencii a určilo ju vedenie ligy. Ak sa pozrieme na ostatné európske ligy, tak sa to takto nikde nestalo. Stalo sa to v Poľsku, no tam sa aspoň hralo play-off, tu sa nehralo nič. Z môjho pohľadu to udelenie titulu nie je správnym rozhodnutím.

Ako ste Vy a Váš tím prijali toto rozhodnutie o predčasnom ukončení prebiehajúcej sezóny? Bola zo strany mužstva ambícia dohrať ju aj pred prípadnými prázdnymi hľadiskami bez divákov?

Nám už síce „ o nič nešlo“, no mrzelo nás to z hľadiska toho, že dva z posledných troch duelov sme mali hrať pred domácim publikom. V predchádzajúcich stretnutiach sme doma hrali celkom dobre a vraveli sme si, že sa s fanúšikmi v Nových Zámkoch rozlúčime so sezónou kvalitným výkonom a dobrým hokejom. Práve preto je predčasné ukončenie sezóny z pohľadu športovca trošku smutné, pretože človek vie, že do ďalšieho súťažného zápasu je teraz dlhá doba. Je to celé také zvláštne, ide o novú situáciu, ale dúfam, že v budúcnosti sa už nebude musieť opakovať. Rozhodnutie však nebolo na nás a museli sme ho prijať ako daný fakt.

Vášmu tímu sa teda nakoniec nepodarilo naplniť vytúžené ambície, no Vy ste herne a aj bodovo hlavne spolu s Tomášom Pospíšilom a Filipom Bajtekom patrili k ťahúňom tímu. Ako by ste odhliadnuc od ostatných faktorov zhodnotili túto sezónu z Vášho osobného pohľadu?

Bolo to pre mňa niečo nové, pretože od začiatku sezóny som bol v roli kapitána mužstva. V Skalici som sa s touto funkciou stretával v priebehu súťaže, no teraz som mal zodpovednosť za tím hneď od úvodu. Snažil som sa všetko robiť tak, aby sme fungovali ako jedna banda. Bolo to trošku náročnejšie, pretože som prakticky celý deň musel riešiť mnoho vecí aj cez telefón. Celkovo spokojný ale byť nemôžem, pretože mojím cieľom bolo play-off. Minulý rok som si tesne pred bojmi o play-off zlomil ruku. Vyraďovacie  boje sú vyvrcholením sezóny pre každého hráča, spokojný teda nie som, no verím, že v nasledujúcej sezóne to bude lepšie.

V Nových Zámkoch ste už takmer dva roky a ako sa zdá, ste plný odhodlania a viery, že hokej v tomto klube bude napredovať. Plánujete tu zotrvať aj naďalej?

S Novými Zámkami som už podpísal kontrakt aj na ďalšiu sezónu. S rodinou sme tu spokojní a páči sa nám aj tunajšia atmosféra. Takisto si celkovo myslím, že ako hokejový klub ideme dobrým smerom a pomaly stúpame. Adaptácia s najvyššou hokejovou ligou bola síce ťažšia, no ak môžem zhodnotiť marketing klubu a celkovú prácu s fanúšikmi počas môjho pôsobenia, tak aj tu sme na dobrej ceste. Uvidíme aká bude skladba tímu na ďalší súťažný ročník. Myslím si, že cieľom bude dostať sa do play-off, no to už asi trošku predbieham, každopádne, zostávam v Nových Zámkoch.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY