× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Joona Erving: "Cítim sa súčasťou popradskej komunity, našiel som tu svoj druhý domov."


22.07.2019

Obdobie predsezóny pokračuje a väčšina tipsportligových klubov sa už pomaly presúva na ostrú prípravu na ľade. Iné to nie je ani u popradských Kamzíkov, ktorí tento týždeň taktiež začínajú s druhou fázou, ktorá započne na Zimnom štadióne v Spišskej Novej Vsi, keďže v ich domovskom stánku sa začalo s prípravou ľadu iba nedávno. Tento čas sme samozrejme využili na ďalší rozhovor a dnes pri mikrofóne vítame veľkého obľúbenca podtatranského publika, Joonu Ervinga.

Mladý fínsky bek bol v minulej sezóne jedným z najväčších objavov nielen HK Poprad, ale aj celej Tipsport ligy. Počas sezóny sa vypracoval na kľúčového hráča Kamzíkov a bol jedným z najdôležitejších strojcov popradského úspechu v minulej sezóne.  Udržať ho však nemohlo byť ľahké, no rolu zohralo výborné popradské vedenie a fakt, že sa Joonovi v Poprade a na Slovensku veľmi páči. "Po tom, čo som odohral 74 zápasov za osem mesiacov, vrátane základnej časti a play off, som si chcel trošku oddýchnuť a nemyslieť na hokej. Následne som začal rozmýšľať, kam budú smerovať moje kroky, pretože som mal ponuky z celej Európy. Nakoniec som sa však rozhodol, že sa chcem vrátiť do Popradu. Jedným z dôvodov bolo aj to, že som sa tu cítil dobre a už ako bežný člen popradskej komunity - je to ako môj druhý domov. Taktiež chcem vyhrávať a dostať sa v play off ďalej, ako minulú sezónu. Vyvíjam sa ako hráč a v Poprade je to na najvyššom možnom stupni," započal interview šikovný bek.

Pred minulou sezónou nikto nevedel, čo od mladíka môže očakávať, a v súčasnosti si len málo priaznivcov HK Poprad vie predstaviť tím bez svojho nového obľúbenca. "Keď som prichádzal do Popradu, vedel som, že hokej na Slovensku je na kvalitnej úrovni a prináša so sebou mnoho výziev. Taktiež všetko bolo nové a samozrejme vzrušujúce. Veľmi som sa tešil na úžasnú slovenskú prírodu, špeciálne v Poprade a vo Vysokých Tatrách. Ako príklad uvediem turistiku, ktorej možnosti sú tu neobmedzené."

Poprad minulú sezónu zakončil  tesne pred bránami finále, keď stroskotal na neskoršom majstrovi z Banskej Bystrice. Barani však takisto museli siahnuť na dno svojich síl, no nakoniec Kamzíkov zdolali a zaslúžene dokráčali k tipsportligovému primátu. "S odstupom času sa domnievam, že sme mali veľmi dobrý tím a som si istý, že ďalší rok budeme mať za cieľ celú súťaž nakoniec vyhrať. Taktiež viem, že za pomoci pôsobenia v Poprade môžem urobiť ďalší dôležitý krok dopredu vo svojej hokejovej kariére, pretože už viem, ako to tu chodí a čo od tohto angažmánu môžem očakávať. Som si istý, že mi to pomôže," poznamenal Erving, ktorý bude v budúcej sezóne patriť medzi opory zadných radov Popradčanov.

Pomer Fínov sa pod Tatrami opäť nezmenil, hoci prišlo k odchodu Keniho Karalahtiho. Vedenie Popradu však naplnilo svoje predsavzatie, pozrelo sa opäť o niečo viac na sever a ulovilo ďalšiu fínsku hokejovú rybu v podobe Jesseho Pelama. Ako sme sa dozvedeli, aj v tomto príchode mal prsty samotný Joona. "Áno, snažím sa klubu pomáhať, ako sa dá, a viem poskytnúť nejaké informácie o fínskych hráčoch, ak je to potrebné."

Hokej na Slovensku ide v posledných rokoch raketovo nahor a výnimkou nie je ani popradská organizácia. Tá si dáva každým rokom vyššie ciele a robí maximum preto, aby sa hráči cítili komfortne a ukázali to aj na ľade. Hokejové zázemie Pod Tatrami je na veľmi vysokej úrovni, tak ako infraštruktúra a samotná lokalita. "Myslím si, že manažment a podmienky pre hokej sú na vysokom leveli, hlavne čo sa týka tímu a možnosti sa rozvíjať. Organizácia sa stále snaží čo najviac vyhovieť každému hráčovi a tak dokáže tím dať zo seba všetko v každom zápase. Ako príklad uvediem infraštruktúru, keďže na mimoľadové cvičenie a prípravu máme k dispozícii posilňovňu hneď vedľa tímovej kabíny. Ďalej máme možnosť dokonca po zápase sa zregenerovať za pomoci kryoterapie a blízko máme taktiež Aquacity, ktoré je skvelým miestom pre hráčov, aby si mohli počas náročnej sezóny trocha oddýchnuť," priblížil sympatický Fín, ktorý by sa k tímu mal pripojiť už v najbližších týždňoch.

Slovenčina je náročný jazyk a vo všeobecnosti je pre hráča niekedy náročné prísť do novej krajiny a zvyknúť si, že všetci naokolo ropzrávajú jazykom, ktorému on sám nerozumie. To však nie je problém, ak máte pri sebe dobrú partiu a máte záujem si niekoľko slov z nového jazyka aj sám osvojiť. "Áno, myslím si, že s pokojným svedomím môžem povedať, že už viem nejaké základy. A ak sa stane, že prídete ako nový hráč do tímu a neviete po slovensky, stále sa tu nájde nejaký chlapík, ktorý Vám všetko s radosťou preloží, ak nechápete, čo ľudia okolo Vás hovoria."

Ambície sú pod Tatrami už tradične vysoké a iné to nie je ani v prípade mladého Fína, ktorý má pred sezónou len tie najvyššie ciele. "Určite by som chcel vyhrať ligu a posunúť sa ako hráč opäť o ďalší kúsok vpred." A čo hovorí na to, že sa stal obľúbencom domáceho publika? "Som rád, keď môžem prinášať radosť tým, že hrám hokej a oceňujem atmosféru a emócie, aké od ľudí dostávam. Dúfam, že fanúšikovia prídu na naše zápasy v čo najväčšom počte, budú nás podporovať a spoločne budeme každý súčasťou popradskej rodiny!" uzavrel Joona rozhovor.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY