× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jordon Southorn: "Nad ponukou Bystrice som dvakrát nepremýšľal, už sa teším na Ligu Majstrov!"


19.08.2019

Slovenská najvyššia hokejová súťaž už nemilosrdne klope na dvere a tímy sa už naplno pripravujú na zápolenie o vytúžený majstrovský titul. Ten už trikrát po sebe vyhrali Barani z Banskej Bystrice a ostatné tímy dozaista urobia všetko preto, aby túto šnúru pretrhli. Jedným z ťahúňov minuloročného majstra bol aj skúsený zámorský obranca Jordon Southorn, ktorý sa rozhodol vyrozprávať sa nám o svojich pocitoch zo zotrvania pod Urpínom v najnovšom exkluzívnom rozhovore.

Kanadský bek prišiel do Bystrice v strede uplynulej sezóny, no to sme ešte netušili, na čo sa môžeme tešiť. Dobre stavaný obranca s povesťou bitkára svojmu tímu pomohol najmä bodovo, dokázal byť produktívny práve vtedy, keď to majster najviac potreboval a tak sa na konci sezóny aj on tešil zo zaslúženého triumfu. "Mal som veľké šťastie, že som minulú sezónu odohral po boku skvelých hráčov, ktorí mi všetko uľahčili, príjemne ma privítali a tak sa mi podarilo rýchlo sa adaptovať. Niektorých hráčov zo severnej Ameriky som už poznal, takže nebolo veľmi náročné prispôsobiť sa tímu. Horšie to už však bolo počas zápasov, keďže na ľade to bolo trochu iné, ako v ligách, v ktorých som v minulosti pôsobil," s úsmevom započal interview rodák z Montrealu.

Už počas sezóny bolo jasné, že bystrický skauting opäť zaúradoval a Baranom sa opäť podaril husársky kúsok. Po Maionem a Marshallovi ulovili ďalšiu produktívnu zámorskú rybu práve v podobe Jordona. O toho sa po sezóne uchádzalo viacero klubov z iných líg, no on sa rozhodol ostať a zabojovať o tipsportligový primát aj v sezóne 2019/20. "Počas minulosezónneho play off som sa rozprával s Danom Cemanom a Júliusom Kovalom o tom, že by som mohol ostať. Chceli sme však počkať, kým sa play off skončí, aby sme si prešli podrobnosti. Obe strany však prejavili podobný záujem o pokračovanie spolupráce. Po skončení ročníka sme sa znova porozprávali, dohodli sme sa na podmienkach a podpísali sme kontrakt," priblížil svoju predsezónnu situáciu kanadský obranca, ktorý jedným dychom dodáva, že mal ponuky aj zo zahraničia. "Tímy z iných líg taktiež prejavili záujem o moje služby, no cítil som to tak, že toto je pre mňa v súčasnosti to najlepšie miesto."

Oslavy zlatého hetriku boli v Banskej Bystrici veľmi bujaré a niet sa čomu čudovať, keďže sa Barani stali iba druhým tímom, ktorému sa tento mílnik podarilo dosiahnuť. Podľa slov Southorna sa však klub spod Urpína rozhodne nehodlá uspokojiť a za cieľ si dáva ďalší ligový titul. "Výhra titulu bola úžasná, mesto bolo skvelé, fanúšikovia hluční a oslavy boli preplnené ľuďmi na námestí. Keď sa Vám podarí vyhrať ligu, dáva Vám to pocit, že s tým nechcete skončiť a nechcete sa toho vzdať. Svoje zotrvanie preto považujem za akúsi snahu obhájiť a opäť priniesť ďalší vytúžený titul do Banskej Bystrice," popísal svoje ciele do budúcej sezóny urastený obranca.

Jordonovi to po príchode do Tipsport ligy začalo sypať. Spolu s Benom Marshallom boli najväčším postrachom Baranov z defenzívnej línie a hrali kľúčovú úlohu v tom, že bola Banská Bystrica nakoniec korunovaná majstrom našej najvyššej hokejovej súťaže. "Ako som už spomínal, mal som šťastie, že som mohol hrávať po boku úžasných hráčov. V tejto sezóne sa opäť stretneme s niektorými hráčmi a do kádra taktiež pribudlo veľa nových. Domnievam sa, že v každej sezóne sa chcete ešte viac zlepšiť a hrať lepšie, ako v tej minulej, no vždy musíte mať na pamäti, že môžete zastávať inú rolu v tíme a musíte sa taktiež naučiť spolupracovať s novými hráčmi. Každý z nich má však svoj unikátny štýl a z tohto pohľadu to niekedy môže byť náročnejšie," rozhovoril sa Jordon, ktorý následne rozhodol priblížiť svoje ciele do nasledujúcej sezóny. "Osobne by som chcel zažiť úžasnú sezónu a opäť sa dostať v play off čo najďalej. Navyše s hráčmi, ktorými disponujeme, je takýto cieľ opäť viac ako možný." 

Banská Bystrica dokázala v posledných rokoch otvoriť dvere do KHL viacerým nadaným hráčom. Fanúšikovia Tipsport ligy majú stále v živej pamäti útleho sympaťáka Mathewa Maioneho, ktorý sa stal v našej najvyššej hokejovej súťaži dokonca rekordmanom, či spomínaného Bena Marshalla, ktorý vymenil Baranov za Dinamo Riga. "Už som v niekoľkých ligách pôsobil a keď som sa rozhodoval, či príjmem ponuku Bystrice, porozprával som sa s niekoľkými kamarátmi, ktorí tu pôsobili. Povedali mi, že liga je na dobrej úrovni a že sa im pôsobenie v Banskej Bystrici veľmi páčilo. Nebolo to teda pre mňa ťažké rozhodnutie, keďže Tipsport liga je skvelá súťaž, ktorá každým rokom naberá na sile," vyjadril slová chvály kanadský internacionál, ktorý je zároveň šťastný z toho, ako sa Maionemu a Marshallovi vo svete darí. "Maioneho a Marshalla poznám osobne a obaja sú úžasní hokejisti. Som za nich nesmierne šťastný a prajem im v KHL len to najlepšie. Ja som si taktiež zahral v KHL, čelil som viacerým top hráčom a dalo mi to veľa, keďže som videl, ako tí najlepší hrávajú a akí sú dobrí. Bola to skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem," zaspomínal si s úsmevom Jordon.

Fanúšikovia Banskej Bystrice si sympatického Kanaďana ihneď obľúbili a ten sa im odvďačil skvelými výkonmi. Na tie by chcel Southorn v budúcej sezóne nadviazať a podľa vlastných slov sa už teší, ako sa opäť začnú ostré boje v slovenskej Tipsport lige. "Myslím, že fanúšikovia minulú sezónu videli, čo dokážem a dúfam, že si moju hru užili. Ja sa totiž snažím zameriavať či už na útok, alebo na tú fyzickejšiu stránku hokeja. To je proste môj herný štýl a to je spôsob, akým si ja ten hokej vychutnávam. Už sa veľmi teším na moment, kedy si v ostrom zápase konečne opäť oblečiem dres Bystrice, špeciálne v Lige Majstrov proti najlepším tímom Európy. Fanúšikom by som chcel odkázať, že im ďakujem, že stoja stále za nami a dúfam, že budeme pokračovať na podobnej zábavnej vlne, na akej sme sa niesli doteraz," uzavrel rozhovor bek Baranov.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Kristína Prievalská FOTO: sport.aktuality.sk

PODOBNÉ ČLÁNKY