× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Juraj Milý: „Som východniar a Košice sú srdcovka." (ROZHOVOR)


07.08.2019

Väčšina tipsportligových tímov sa aktuálne nachádza v najpokročilejšej fáze prípravy, keď na rad prichádzajú prípravné zápasy a turnaje, ktorých úlohou je predovšetkým vylepšiť chémiu medzi hráčmi na ľade, zvyknúť si na štýl hokeja, s ktorým pôjde celok do základnej časti a taktiež podať o sebe čo najlepší obraz smerom k trénerom a fanúšikom. Do zápasového zaťaženia však ešte nezasiahli košickí Oceliari. Tento fakt sme využili na ďalší rozhovor a k pomyselnému mikrofónu tentokrát prijal naše pozvanie navrátilec, Juraj Milý.

Prešovský rodák, Juraj Milý nie je pre fanúšikov tímu z východu Slovenska žiadnou neznámou. Práve HC Košice boli tímom, ktorý dal mladému útočníkovi šancu po juniorských Majstrovstvách sveta v roku 2016. „Na toto obdobie spomínam rád. Bola to výborná skúsenosť, mal som možnosť zahrať si aj v lige majstrov, proti TOP európskym klubom ako napríklad SC Bern. Taktiež som mal možnosť byť v jednom mužstve s hráčmi ako Ladislav Nagy, Peter Bartoš alebo Jiří Bicek, od ktorých som sa snažil každý deň niečo priučiť. Škoda len, že sa nám nepodaril nejaký väčší úspech," zaspomínal si na úvod rozhovoru mladý Prešovčan. V tejto sezóne nastupoval v seniorskom mužstve Košíc ako 19, respektíve 20-ročný. V obrovskej konkurencii známych mien nastupoval prevažne v tretej a štvrtej formácii, no aj napriek tomu dokázal podávať veľmi kvalitné výkony a svoj icetime využívať čo najlepšie. Výsledkom bolo 55 zápasov, v ktorých dostal dôveru a zaznamenal v nich slušných 17 bodov, keď osemkrát rozvlnil sieť súpera a v deviatich prípadoch k tomu dopomohol spoluhráčom. „Určite sa budem snažiť túto métu prekonať, ale prvoradý bude tímový úspech!," poznamenal Milý na otázku, či bude chcieť svoju bodovú métu prekonať. Šesť štartov si následne pripísal aj vo vyraďovacej časti a práve pôsobenie na východe Slovenska otvorilo tomuto hráčovi cestu aj smerom k reprezentácii. „Tak, bol to vlastne ten olympijský výber. Hrali sme dva zápasy proti Poliakom. Veľmi som sa pozvánke potešil, bola to pekná skúsenosť. Samozrejme, že by som to rád zopakoval, ale nechcem sa pozerať až tak dopredu. Chcem ísť krok po kroku, dávať si malé ciele a napĺňať ich. Hlavne chcem byť čo najviac platný pre mužstvo Košíc," podotkol šikovný krídelník, z ktorého slov je cítiť, že pôsobeniu v Košiciach chce podradiť všetko.

Práve po pôsobení v Košiciach a po vyššie spomínanej jednej sezóne sa kariérne kroky Juraja Milého uberali ďalej. Po jeho službách siahla najskôr Detva a následne aj Žilina. V týchto dvoch kluboch dostával Milý o niečo viac priestoru a to sa pochopiteľne odrazilo aj na jeho štatistikách. Práve pod Poľanou zaknihoval 20 bodov v základnej časti, čo je zatiaľ jeho kariérne maximum medzi seniormi. Aby toho nebolo málo, ďalších šesť bodov pridal v 12 zápasoch play-out, kde patril medzi najlepších hráčov Detvy a výraznou mierou sa pričinil o zotrvanie HC 07 v najvyššej súťaži. Teraz už je však opäť hráčom Oceliarov. „Po vlaňajšej sezóne sa mi pán Ján Šťastný (športový manažér HC Košice pozn. red.) ozval s ponukou, či by som chcel prísť na try-out do Košíc. Veľmi som sa potešil a neváhal som, ani som nečakal na nejaké iné ponuky. Určite som to chcel v Košiciach skúsiť a povedal som si, že urobím všetko preto, aby som si vybojoval zmluvu," opísal priebeh rokovaní. Nás zaujímalo, či Juraj bol ochotný podstúpiť try-out a či skôr nechcel rovno podpísať zmluvu s iným tímom. „Ako hovorím, neváhal som ani chvíľku. Košice sú klub s veľkou históriou a povedal som si, že za pokus to určite stojí." Podpisom try-out zmluvy (skúška) pre hráča začína obdobie, kedy svojim prístupom a výkonmi počas tréningového prípadne zápasového procesu musí trénerov presvedčiť o tom, že si miesto v A-tíme naozaj zaslúži. Ako sa však ukázalo, Juraj Milý presvedčil Košice veľmi rýchlo. Veď na to, aby táto skúška mohla mať prívlastok úspešná nepotreboval žiaden prípravný zápas a vedenie presvedčil už počas tréningov, respektíve počas prípravy na suchu. „Nebola to moja prvá skúsenosť s try-outom, niekoľko skúšok som už absolvoval. Hráč na to nemôže myslieť, musí zo seba vydať maximum, ukázať, čo vie a byť na každý deň stopercentne pripravený. Avšak myslím si, že to by mal byť, aj keď zmluvu má. Čiže nejak obzvlášť špecifické to nebolo. Som veľmi rád, že to vyšlo, aj keď samozrejme je predo mnou ešte veľa práce na to, aby som si vybojoval stabilný post v mužstve. Po podpise zmluvy som sa určite neuspokojil. Káder tu v Košiciach je nabitý kvalitnými hráčmi," povedal Milý o svojom prístupe k try-outu a o tom, čo vlastne obnáša.

Ako sme už vyššie spomínali, Juraj Milý je rodákom z východného Slovenska, konkrétne z Prešova. Z tohto mesta je to do metropoly východu doslova len na skok, a tak po návrate do Košíc to bude mať bližšie aj domov, čo sa dá taktiež brať ako menšia výhoda. „Áno, Košice sú z Prešova chvíľka. Ja ešte však nie som vo veku, že si môžem vyberať, že chcem hrať čo najbližšie domova. Ešte nemám rodinu a doma malé deti, no samozrejme, je to veľké plus. Som východniar a Košice sú srdcovka, takže keď prišla ponuka, na iné som vôbec nečakal, hoci to bola len skúška." Zo zmenou pôsobiska sa v tomto prípade výrazne zmení aj viacero podstatných faktorov. Zatiaľ, čo Detva a Žilina sa ocitali prevažne v spodnej polovici tabuľky, Košice sú tímom s najvyššími ambíciami a zároveň aj zrejme najväčším tlakom zo strany fanúšikov. Posledné tri sezóny VSŽ nevyšli absolútne podľa predstáv a pomyslieť na to, že by sa scenár z posledných troch ročníkov mohol opakovať je na východe neprípustné. Čím teda môže Juraj Milý Oceliarom prispieť? „V prvom rade si chcem vybojovať miesto v zostave, každý deň odovzdať maximum, či už na tréningu alebo hlavne v zápase. Priniesť rýchlosť a ťah na bránu," opísal iba 173cm vysoký útočník svoje osobné ambície. „Tak, tímové ciele sú v Košiciach stále tie najvyššie. Verím, že vytvoríme dobrý kolektív a spoločne si pôjdeme za našim cieľom," dodal 22-ročný útočník.

Tipsport liga bude mať od novej sezóny 13 účastníkov, čo by mohlo jemne narušiť jej formát. Do začiatku nového ročníka ostáva už len niečo cez mesiac, a tak nie je čas v príprave poľaviť. „Tréningy sú v dobrom tempe. Máme za sebou prvý týždeň na ľade, takže sme si ešte trochu zvykali na novú výstroj. Tento týždeň sa už do toho oprieme viac a ďalší týždeň nás už čaká kvalitný turnaj v Pardubiciach aj s mužstvami KHL," poznamenal košický krídelník aj na túto tému. Košice odohrajú v príprave osem duelov, z čoho až šesť bude na turnajoch. Už o týždeň pocestujú Oceliari do Pardubíc, kde budú účastníkmi prestížneho Memoriálu Zbyňka Kusého. Ten má tento rok kvalitné zastúpenie a na Košice tak čaká náročný súper, Admiral Vladivostok, hrajúci druhú najlepšiu hokejovú ligu sveta, KHL. Na ďalší deň bude ich súperom tím nadnárodnej EBEL, Orli Znojmo a turnaj ukončia zápasom o umiestnenie. Následne budú už tradične súčasťou Tatranského pohára v Poprade a na záver ich čaká dvojzápas s Michalovcami. Náročná príprava však je viac než potrebná, veď domáca súťaž je čoraz vyrovnanejšia. „Mám pocit, že liga je každým rokom lepšia a lepšia. Prichádzajú tu kvalitní hráči, liga sa zrýchlila. Taktiež príchod Slovana bude veľmi zaujímavý. Veľmi sa už na novú sezónu teším!."

Veľmi dôležitou súčasťou hokeja sú fanúšikovia, a tak aj Juraj Milý dostal už v našich rozhovoroch tradične priestor na to, aby sa aj on vyjadril k tejto príjemnej téme. „Tak bez fanúšikov si žiadny šport neviem predstaviť. Ja len verím, že tých našich košických budeme svojou hrou baviť a budú nás hnať vpred tak, ako to košickí fanúšikovia vždy vedeli. Celkovo verím, že na každý štadión bude chodiť veľa ľudí, lebo aj nám hráčom sa oveľa lepšie hrá pred plnými tribúnami," uzavrel interview s úsmevom.

AUTOR: Silvester Bobko GRAGIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY