× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TIMEOUT PREDSEZÓNNA PROGNÓZA - HK Nitra


05.09.2019

Nový ročník Tipsportligy je tu čo nevidieť, a preto Vám na našom portáli prinášame prognózy umiestnenia jednotlivých tímov po základnej časti, ako aj najdôležitejšie otázky týkajúce sa mužstiev pred začiatkom sezóny. Prvým adeptom na hodnotenie je aktuálny vicemajster ligy, HK Nitra, ktorá po skončení predchádzajúcej sezóny zaznamenala výrazné zmeny najmä v ofenzíve a na trénerskom poste. Na to, čo by mohol priniesť nový ročník ligy Nitre, sme sa pozreli v nasledujúcich riadkoch.

1. Napodobní jeden z dvojice Ľubomír Fetkovič - Eduard Šimun Krištofa alebo Lantošiho?

Nitrianskemu celku sa, ako si už väčšina priaznivcov hokeja na Slovensku všimla, v posledných rokoch darí "vytiahnuť" mladých hráčov pôsobiacich v nižších zahraničných súťažiach do Tipsportligy, a po pár sezónach ich posunúť do lepších líg atiež do reprezentácie. Prvou takou lastovičkou bol Michal Krištof, ktorý sa z fínskej druhej ligy cez HK Nitra prepracoval až do národného tímu a neskôr do Karpät Oulu, s ktorým sa túto sezónu dostal až do finále. Podobný osud nasledovali hráči ako Matej Paulovič, či v ostatnej sezóne dvojička Róbert Lantoši a Samuel Buček. Hoci cesta nešla vždy tak priamočiaro, ako tomu bolo u Krištofa, faktom je, že títo hráči sa z Nitry posunuli do reprezentácie pričom boli a, nemožno pochybovať, že aj budú, prínosom pre slovenský hokej. Akosi automaticky sa preto do popredia tlačí otázka, či ďalší novici v drese s Corgoňom na hrudi, nenapodobnia osud už spomínaných hráčov.

Prvým z nich je Ľubomír Fetkovič. Pre väčšinu priaznivcov hokeja pomerne neznáme meno, 23 - ročný center totiž na slovensku dosiaľ veľa zápasov neodohral. Rodák z Galanty sa ešte v sezóne 2012/2013 predstavil v juniorke bratislavského Slovana, odvtedy brázdil iba zahraničné ľady. Necelé dve sezóny v USA, odkiaľ sa presunul do Švédska, kde sa postupne stal pevnou súčasťou treťoligového Väsby IK. V predchádzajúcej sezóne v tomto tíme nazbieral 28 bodov za 18 gólov a 10 asistencii (v 35 zápasoch). Podobné štatistiky mal pred príchodom na Slovensko aj Róbert Lantoši, ktorý proti Fetkovičovi nastupoval v zápasoch švédskej súťaže. Vedenie klubu ale určite zaujal aj svojou defenzívnou hrou.

Eduard Šimun prichádza do Nitry z Nových Zámkov, pre fanúšikov Tipsportligy však nejde o neznámeho hráča. 24 - ročný odchovanec Topoľčian sa predstavil už vo viacerých tímoch, medzi ktoré patrí napríklad Banská Bystrica, Trenčín a spomínané Nové Zámky. U krajského rivala strávil Šimun ostatné dve sezóny, pričom si počas nich odskočil do Slovana Bratislava, či slovenskej reprezentácie. Talentovaný útočník má preto predpoklady stať sa lídrom tímu spod Zobora. V predchádzajúcej sezóne zaznamenal v 25 zápasoch 16 kanadských bodov, za sebou má aj gólový debut v národnom tíme. Spomenúť musíme aj Kollára, ktorý sa po krátkej anabáze v zámorí opäť vracia pod Zobor, a tu môžeme vidieť určitú paralelu práve so Samom Bučekom.

Hoci bodový súčet týchto hráčov je neporovnateľný so štatistikami Lantošiho alebo Krištofa, aj táto dvojička výraznejšie vyskočila až v bielomodrom drese. Ruku na srdce, zrejme len zopár z nitrianských fanúšikov poznalo pred sezónou 2016/2017 meno Michal Krištof? Veľmi ľahko sa preto môže stať, že po tejto či nasledujúcej sezóne budeme podobne sledovať hráča, ktorý bol pomerne neznámy a stal sa bodovým lídrom ligy. či už to bude jeden zo spomínanej trojice, alebo niekto iný, to uvidíme možno už v priebehu nasledujúcej sezóny.

Dylan Olsen síce prichádza pod Zobor z anglickej ligy, no netreba sa nechať zmiasť. Ide totiž o hráča, ktorý odohral slušnú porciu zápasov aj v NHL. Dovedna 125 duelov v Chicagu a Floride robia z neho pre našu ligu zaujímavú posilu a môžeme predpokladať, že pôjde o kvalitného obrancu. Navyše, má iba 28 rokov, takže nejde o žiadneho "vyslúžilca". Popri Mezeiovi a Versteegovi sa tak môže stať lídrom obranných radov, doterajšie štatistiky okrem toho ukazujú, že rád podporuje aj útočné rady, čo by mohlo byť prospešné najmä v presilových hrách.

HK Nitra sa od sezóny 2012/2013 umiestňuje pravidelne na medailových priečkach, fanúšikovia ale aj vedenie klubu preto nemôžu mať ani pred nadchádzajúcou sezónou iné ambície, než zisk medaily. Mužstvo však už do novej sezóny nepovedie skúsený kormidelník Antonín Stavjaňa, kormidlo po ňom prebral doterajší asistent Andrej Kmeč. Nitra taktiež odchodom hráčov ako Buček či Lantoši, ale aj trojice Majdan, Rapáč a Bortňák stratila ofenzívnu kvalitu a veľké množstvo bodov, no podobná situácia nenastala prvý krát a vedeniu klubu sa dosiaľ vždy podarilo nájsť náhradu. Pred touto sezónou Nitra siahla aj do svojej liahne a dáva priestor na slovenské pomery veľkému počtu mladých odchovancov. Mladícka dravosť a pozitívny vzťah ku svojmu rodnému klubu vhodne doplnená skúsenými hráčmi ako Blackwater či Mezei, spolu so zámorskými posilami v podobe Olsena a Gabrielleho môžu znovu vytvoriť vhodne namiešaný "koktail" hráčov, ktorí to opäť môžu dotiahnuť vysoko. Predpokladom je však aj nárast kvality a vyrovnanosti ligy, či už príchodom Slovana Bratislava, alebo tradične silnými mužstvami ako Košice, Banská Bystrica, Zvolen, no zahanbiť sa určite nenechajú ani v Poprade, Trenčíne či Miškovci. Boj o popredné priečky preto môže byť ešte náročnejší než doposiaľ a uhádnuť celkového víťaza, či víťaza základnej časti, je náročné. Nitre však pri väčšom počte mladých hráčov môžu chýbať skúsenosti, otázna je aj súhra mužstva a prejav nových zámorských posíl, či dostatočná schopnosť trénera vyťažiť z hráčov maximum.

Nakoniec sa núka ešte jedna otázka, na ktorú dnes nevie odpoveď zrejme nikto, no veľa ľudí by ju vedieť chcelo. Oblečie si dres Nitry v nasledujúcej sezóne aj dvojnásobný víťaz Stanley Cupu, Kris Versteeg? Dohoda medzi klubom a samotným hráčom je jasná, ako už špecifikoval Tomáš Chrenko, "v prípade, ak sa Kris nedostane z tímu Rockford Icehogs (AHL) do NHL, niekedy v období Vianoc by sa presunul do Nitry, kde by si zahral po boku so svojim bratom" Pre fanúšikov Nitry, ale nie len pre nich, by to bol akiste veľmi pekný vianočný darček, a hoci prajeme Krisovi len to najlepšie, zostáva nám len dúfať, že dvere do NHL sú pre neho túto sezónu zatvorené, a túžba zahrať si s bratom v jednom tíme bude väčšia ako čokoľvek iné. Vedenie Corgoňov už podobnú túžbu splnilo Milamovcom, prečo by ju nemohlo splniť aj Versteegovcom?

Opory mužstva podľa redakcie: Judd Blackwater - Andrej Kollár ml. - Kale Kerbashian

Predpokladané umiestnenie po základnej časti podľa TIMEOUT: 4. - 6. miesto

PODOBNÉ ČLÁNKY