× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TIMEOUT PREDSEZÓNNA PROGNÓZA – HC Košice


07.09.2019

Nový ročník Tipsportligy je tu čo nevidieť, a preto Vám na našom portáli prinášame prognózy umiestnenia jednotlivých tímov po základnej časti, ako aj najdôležitejšie otázky týkajúce sa mužstiev pred začiatkom sezóny. Po tom, čo sme si včera priblížili tím HK Nitra, dnes sme sa presunuli viac na východ a bližšie sa povenovali Oceliarom z Košíc. Tí chcú nevydarené obdobie z posledných sezón hodiť za hlavu a začať realizovať akýsi reštart. Na to, ako by mohol vyzerať nový ročník z pohľadu Košičanov sme sa pozreli v nasledujúcich riadkoch.

1. Podarí sa Košičanom po troch sezónach prejsť cez štvrťfinále?

Začneme hneď zhurta, azda najzásadnejšou otázkou, ktorá sa pri tomto tíme naskytá. Košice sa tri roky po sebe nepozreli do semifinále a aj preto priaznivci Oceliarov túžia po väčšom úspechu. Už v ročníku 2016/17, kedy Košice po dlhých 16 rokoch nepostúpili do semifinálovej fázy play-off, kedy stroskotali na Martine, sa z vedenia začali ozývať hlasy, že pre klub ako HC Košice sa nepostup považuje ako obrovský neúspech. Avšak zmeny nepomohli a v následujúcich dvoch sezónach sa opakoval nepríjemný scenár - koniec vo štvrťfinále. Aj keď sa pred jednotlivými sezónami zdalo, že nezdar je zažehnaný a tím z metropoly východu sa opäť prebojuje minimálne medzi štvoricu najlepších, opak bol pravdou. Predvádzanému hokeju proste niečo chýbalo, výkony v sezóne boli často nevyvážené, z čoho pramenili dlhé série prehier, počas ktorých strácali Oceliari dôležité body. Tie tímu v konečnom súčte chýbali, a tak muselo mužstvo okolo Ladislava Nagya hneď na úvod play-off bojovať proti silnejším súperom ako Banská Bystrica, respektíve Poprad.

Pred aktuálnou sezónou nastalo v mužstve HC Košice znovu niekoľko podstatných zmien. Tou hlavnou je post športového manažéra, ktorý obsadil pán Ján Šťastný. Jeho prácu si pochvaľuje nielen viacero hokejistov Košíc, ale spokojná je aj väčšina fanúšikov. Až na "aféru" ohľadom odchodu Šimona Petráša a Romana Žitného sa na adresu tohto Čecha dostávajú len slová chvály. "Pán Šťastný kontaktoval agenta, potom mi sám zavolal a myslím, že to je tak, ako by to malo fungovať. Do toho klubu sa ide inak, keď vám zavolá buď tréner alebo manager a povie vám, že vás chce," vyjadril sa v našom exkluzívnom rozhovore Pavel Klhůfek, ktorý je jednou z predsezónnych posíl Oceliarov. Na tých si dalo novozložené trénerské duo - Peter Draisatil a Jiří Šolc poriadne záležať. Práve spoločne s športovým manažérom, pánom Jánom Šťastným vytvorili na východe Slovenska extrémne kvalitný a konkurencieschopný káder, ktorý by mal bojovať o najvyššie priečky. Papierové predpoklady však bude potrebné pretaviť v realitu, inak z toho môže byť ďalšia neúspešná sezóna...

2. Kto nahradí Ladislava Nagya?

Tri sezóny v Košiciach, trikrát najproduktívnejší hráč Oceliarov, dve účasti na Majstrovstvách sveta a jedna na Olympiáde. Toto je vizitka Laca Nagya počas pôsobenia v Košiciach. Po konci minulej sezóny ukončil v najcennejšom drese, doma, v Steel Aréne svoju bohatú hokejovú kariéru. Ako sám prízvukoval, mrzí ho len fakt, že s tímom, ktorého je odchovancom nedvihol nad hlavu majstrovský titul. Počas svojej profesionálnej kariéry sa však zaradil medzi to najlepšie, čo slovenský hokej kedy svetu ponúkol. Odohral vyše 430 zápasov v NHL, kde získal viac, než 300 bodov. Bol členom kádra majstrov sveta z roku 2002. Na svojom konte má aj bronzovú medailu s reprezentáciou do 20 rokov a taktiež aj seniorskou reprezentáciou. Toto všetko len potvrdzuje, že jeho odchod do hokejového dôchodku bude citeľnou stratou nie len pre Košice, ale aj pre celú Tipsport ligu. Aj preto sa naskytá otázka, kto ho dokáže nahradiť?

Košice to začali pred novým ročníkom skladať ozaj zaujímavo a do metropoly východu prichádzali samé známe mená. Celkovo sa káder výrazne obmenil a oproti minulému ročníku ostalo v Košiciach len niečo okolo desať hráčov. Strach z toho, že by nefungovala chémia a tím nebude zohratý je však dávno preč. Už prvé prípravné duely ukázali silu Košíc. Tie zaznamenali ozaj poriadne vydarené prípravné obdobie, v ktorom sa stretli s pomerne kvalitnými súpermi. Prvý útok v zložení Marcel Haščák - Michal Chovan - Juraj Majdan si poriadne sadol na ľade, aj mimo neho, a tak treba už len dúfať, že formu z prípravy si táto trojica pretiahne aj do sezóny. Strelecky aj produktívne sa vyznamenal práve Marcel Hačšák, a tak by práve on mohol byť novým ofenzívnym lídrom. Pobiť v dobrom slova zmysle by sa s ním o túto pozíciu mohol Michal Chovan. Najproduktívnejší Slovák minulej sezóny prichádza do Košíc z konkurenčného Zvolena, kde okrem iného zastával aj funkciu kapitána mužstva. Akýmsi pozitívnym prekvapením by sa mohol stať Čech, Pavel Klhůfek. Netreba zabúdať na jeho výkony ešte v drese Rytierov, kedy takisto patril medzi najlepších hráčov súťaže. "Céčko" na hrudi nosil v príprave Dávid Skokan. Skúsený, 30-ročný útočník bude pravdepodobne zastávať túto funkciu aj v prebiehajúcej sezóne, no a aj on patrí medzi hráčov, ktorí by mohli bodovo vyniknúť. Stane sa teda lídrom produktivity východniarov jeden z nich alebo to bude niekto úplne iný?

3. Zvládne mladá obrana náročné zápasy?

Ján Šťastný má po svojom príchode do Košíc pod palcom aj mládež tohto klubu. To sa odzrkadlilo celkovo v A-mužstve, kde by malo dostať priestor mnoho mladých, nádejných hráčov. Vekový priemer Oceliarov sa aktuálne pohybuje na úrovni 25.21 roka, čo ho radí medzi tie tipsportligovo mladšie. Okrem toho sa v tomto ročníku rozhodli dať v Košiciach priestor čisto česko-slovenským hokejistom. V tomto momente sa na súpiske klubu nachádzajú traja Česi a jeden Slovinec, Jurij Repe. Aj ten je však česky hovoriacim, a tak je jasné, aký jazyk vládne v kabíne. Športový manažér Košíc dlhšie avizoval a jasne sa vyslovil, že v organizácií chcú dávať priestor mladým hokejistom a vychovať si nových talentovaných hráčov, ktorí by v budúcnosti mohli pomôcť reprezentácií. Nie je však tento sympatický krok, dať šancu mladíkom zároveň aj menším riskom?

Ak by sme mali z kádra Košíc pri tejto téme vypichnúť jedno meno, jednoznačne by to bol Patrik Koch. Ten prišiel pred troma rokmi na východ Slovenska ako veľká neznáma a len málokto vtedy 18, respektíve 19-ročnému Bratislavčanovi veril. Za toto obdobie sa však Koch vypracoval na vynikajúceho obrancu. Zo začiatku nenastupoval Koch pravidelne, no postupom času si svojimi výkonmi pevne vydobil miesto v A-tíme a presunul sa do prvej obrannej dvojice! Aby toho nebolo málo, šance začal dostávať aj v reprezentácii, kde to vyvrcholilo jeho tohtoročnou účasťou na domácich Majstrovstvách sveta, kde sa rozhodne nestratil! Aj preto je menším prekvapením, že sa ho organizácii HC Košice podarilo udržať.

Aby sme prešli k pointe - len traja členovia obranných radov Košic majú viac, ako 25 rokov - Václav Čížek (30), Dávid Rúžička (31), Tomáš Slovák (36). Zvyšok tvoria všetko mladí obrancovia, z ktorých väčšina prišla do klubu pred touto sezónou z výberu HK Orange 20 alebo ich klub povolal z juniorského mužstva. Vo skvelom svetle sa v príprave ukázal predovšetkým Jurij Repe. Slovinec pôsobí na ľade dominantným dojmom, je skvelým a rýchlym korčuliarom a navyše svojimi výpadmi podporuje ofenzívu. V sezóne pravdepodobne podobne ako v príprave, obsadí miesto na modrej čiare pri presilových hrách. Je tak dosť možné, že by sa mohol stať najproduktívnejším obrancom svojho tímuDávid Rúžička prišiel do Košíc s vedomím, že pri sebe vychová a svoje skúsenosti odovzdá mladému obrancovi, preto je viac než pravdepodobné, že po jeho boku uvidíme v sezóne Cibáka, Boldižára, Bučka, Maňáka, či Michalčina.

Opory mužstva podľa redakcie: Marcel Haščák – Michal Chovan – Andrej Košarišťan

Predpokladané umiestnenie po základnej časti podľa TIMEOUT: 1. – 3. miesto

PODOBNÉ ČLÁNKY