× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TIMEOUT PREDSEZÓNNA PROGNÓZA – HC Slovan Bratislava


09.09.2019

Nový ročník Tipsport ligy je tu čo nevidieť, a preto Vám na našom portáli prinášame prognózy umiestnenia jednotlivých tímov po základnej časti, ako aj najdôležitejšie otázky týkajúce sa mužstiev pred začiatkom sezóny. Tretím v poradí bude bratislavský Slovan, ktorý sa do najvyššej slovenskej súťaže vracia po siedmich rokoch. Čo prinesie Tipsport liga Slovanu a naopak, čo prinesie Slovan Tipsport lige, na to sme sa skúsili pozrieť v našej predsezónnej prognóze.

1. Aký bude divácky záujem o tipsportligový hokej v Bratislave?

O tom, že úroveň a kvalita KHL a Tipsport ligy je rôzna, diskutovať netreba. Či sa to však ukáže aj na návštevnosti zápasov Slovana, už za diskusiu stojí. V Bratislave už dávno skončili časy, keď sa lístky na domáce zápasy KHL dražili a zimný štadión bol na každý zápas vypredaný. Atraktivita duelov KHL s neúspechmi Slovana v tejto súťaži klesala, a divácka návštevnosť sa pohybovala niekde na úrovni 6000 divákov na zápas. Najmä stretnutia s tímami "druhého sledu" KHL (Chabarovsk, Vladivostok, Kunlun, Novgorod a iné) a neúspechy Slovana v posledných rokoch pôsobenia v tejto súťaži neboli príliš atraktívne a lákali čoraz menej divákov. Áno, na druhej strane sa do popredia tlačí otázka, či budú mužstvá ako napríklad Detva, Liptovský Mikuláš alebo Michalovce pre bratislavské publikum dostatočne atraktívne v Tipsport lige, v Bratislave však pracuje, či študuje množstvo obyvateľov aj z týchto slovenských miest, a pre nich bude možnosť ísť sa pozrieť na "svoj" klub, určite atraktívna. Istotou však je, že návratom Slovana do Tipsport ligy priemerná návštevnosť zápasov najvyššej súťaže stúpne.

Ďalšou podotázkou v tomto smere je, či bude zloženie mužstva a herný prejav pre divákov, ktorí boli zvyknutí na "vyšší štandard" dostačujúca. O to by sa však mohli a mali postarať hráči ako Kukumberg, Meszároš, Puliš, ale aj Kytnár, Habal alebo Brust, ktorí by mali pre tím zabezpečovať dostatočnú kvalitu a atraktívny herný prejav. Na záver tu však stále zostáva niekoľko priaznivcov Slovana, ktorí sa na adresu Tipsportligy, najmä po odchode Slovana v roku 2012, nevyjadrovali príliš pozitívne. Im bude zrejme adaptácia na Tipsport ligu a návrat na štadión Ondreja Nepelu trvať trochu dlhšie. Všetko však závisí aj od úspechov a herného prejavu mužstva z hlavného mesta, pretože Tipsport liga bezpochyby prináša množstvo atraktívnych a kvalitných hokejových stretnutí, a zdá sa, že tento ročník bude v porovnaní s predchádzajúcimi zase o niečo kvalitnejší.

2. Bude Radovan Puliš streleckým lídrom aj v Slovane?

Radovan Puliš dosiahol v predchádzajúcej sezóne v drese Detvy v 51 zápasoch 48 bodov (11 gólov a 37 asistencii), v play - off pridal v ôsmych zápasoch sedem bodov (4 góly a 3 asistencie). Bol tak jednoznačným bodovým lídrom tímu spod Poľany, predstavil sa aj v reprezentačných zápasoch, no na záverečný turnaj Majstrovstiev sveta sa neprebojoval. Po vydarenej sezóne sa tak dalo očakávať, že Puliš v Detve nezostane. Siahol po ňom nováčik ligy, Slovan, ktorý si od neho sľubuje minimálne rovnakú produktivitu, ako tomu bolo v Detve. Miesto v Slovane si Puliš "vypýtal" už v sezóne 2015/2016, kedy nastúpil za Slovan v piatich zápasoch KHL. Podľa slov trénera Romana Stantiena, "má hráč v sebe gólový inštinkt, čo dokázal aj v ostatných ročníkoch. Rovnaké úlohy na neho čakajú aj v tíme Slovana, kde od neho očakávame bodový i herný prínos." Stane sa teda streleckým lídrom práve Radovan Puliš, alebo bude niektorý iný útočník produktívnejší? Potenciál na to majú napríklad Milan Kytnár, ktorý bol minulú sezónu jedným z bodových lídrov vo Zvolene, alebo Michael Vandas, ktorý taktiež obliekal zvolenský dres. Prekvapiť však môže aj Radovan Bondra alebo Jindřich Abdul.

3. Podarí sa Slovanu prebojovať do play - off?

Hoci sa účasť Slovana v najvyššej súťaži potvrdila až pomerne neskoro, slovanisti napriek tomu dokázali poskladať káder s pomerne zvučnými menami, svoje určite zohralo angažovanie bývalého košického generálneho manažéra, Juraja Bakoša. Káder je navyše doplnený mladými hráčmi, ktorí môžu v nasledujúcej sezóne prekvapiť, závisieť to bude aj od priestoru, ktorý na ľade dostanú. Na druhej strane, práve veľké množstvo lídrov môže narúšať "chémiu" v kabíne. Problémom môže byť aj neskorší začiatok prípravy, čo sa môže Slovanu vypomstiť neskôr, v priebehu sezóny, či v prípadnom play - off. Otázna je aj divácka podpora, ako sme už spomínali v prvej otázke. Slovan má však na pomery Tipsport ligy konkurencieschopný tím, ťažiť môže so silnej brankárskej dvojice - Habal - Brust, hoci práve výkony Habala v minuloročnom play - off neboli zo strany košických priaznivcov hodnotené pozitívne. Okrem toho je bodový potenciál hráčov Slovana vysoký, rovnako tak sila defenzívnych radov. Navyše prítomnosť hráčov ako Zigo, Matoušek, alebo Kytnár, ktorí sú silnými najmä v play - off, Slovanu jednoznačne hrá do karát. Všetko sa však ukáže až na ľade, hráči Slovana musia navyše počítať s tým, že každý jeden tím sa na nich bude chcieť vytiahnuť a práve v zápasoch proti Slovanu podá výkon na úrovni "110%". Podobne ako napríklad v príprave na ľade Detvy, slovanisti to preto jednoduché určite mať nebudú. Sme však presvedčení, že do play- off sa dostanú bez vážnejších problémov.

Opory mužstva podľa redakcie: Radovan Puliš - Andrej Meszároš - Barry Brust

Predpokladané umiestnenie po základnej časti podľa TIMEOUT: 3. - 4. miesto

PODOBNÉ ČLÁNKY