× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TIMEOUT PREDSEZÓNNA PROGNÓZA – HK Poprad


10.09.2019

Nový ročník Tipsportligy je tu čo nevidieť, a preto Vám na našom portáli prinášame prognózy umiestnenia jednotlivých tímov po základnej časti, ako aj najdôležitejšie otázky týkajúce sa mužstiev pred začiatkom sezóny. Po tom, čo sme si naposledy priblížili tím HC Košice, sme sa dnes presunuli trocha viac na sever a bližšie sa povenovali Kamzíkom z Popradu. Tí budú po minuloročnej sezóne opäť hladní po úspechu, pričom mužstvo spod Tatier si do novej sezóny dáva iba tie najvyššie ciele. Na to, ako by mohol vyzerať nový ročník z pohľadu Popradčanov sme sa pozreli v nasledujúcich riadkoch.

1. Dokážu Podtatranci nadviazať na minuloročný úspech, alebo bude pre nich táto sezóna opäť sklamaním?

Kamzíci prežili minulý ročník ako z ríše snov. Počas celej sezóny neprehrali viac ako dva zápasy po sebe, pričom v určitých momentoch siahali dokonca na špicu tabuľky. V tíme vládla herná pohoda, opäť sa pod Tatrami zvýšila priemerná návštevnosť a ak by neprišiel výpadok formy počas vianočných sviatkov, mala by sezóna pre tento podtatranský klub ešte sladšiu príchuť. Zverenci Romana Stantiena ťahali za jeden povraz, základnú časť ukončili na sympatickom piatom mieste, ktoré im zabezpečilo štvrťfinálové play off proti košickým Oceliarom. Tradičné východoslovenské derby začali lepšie práve Popradčania, ktorí po prvých dvoch zápasoch v Košiciach a jednom domácom vyhrávali senzačne v sérii už 3:0. Následne sa to síce podarilo Košičanom ešte zdramatizovať, no Poprad si to už ustrážil a ako jediný tím mimo top 4 postúpil do semifinále, kde vyzval majstrovských Baranov. Tým boli taktiež viac ako vyrovnaným súperom a dva zápasy si dokázali ukradnúť vo svoj prospech. Ku koncu už však Kamzíkom dochádzali sily, Barani využili svoju šírku kádra, zaslúžene nakoniec postúpili do finále vyraďovačiek a nakoniec sa stali majstrom našej najvyššej hokejovek súťaže. Podtatranci však v play off predvádzali obetavé výkony, čím si vyslúžili priazeň nielen domáceho publika a náročný popradský fanúšik si po dlhom čase našiel cestu na štadión. Šesťkrát vypredaný zimný štadión hovorí za všetko.

Čo sa týka nasledujúcej sezóny, Kamzíci dokázali udržať tú povestnú kostru hráčov z úspešného kádra. Klub sa však aj napriek tomu rozhodol rozlúčiť s hlavným trénerom Stantienom, ktorý následne posilnil bratislavský Slovan a na lavičku nastúpil jeho doterajší asistent, František Štolc. Malou obmenou prešiel aj samotný káder, keď ho opustili viaceré mená, za ktoré však prišli adekvátne náhrady. To všetko ukazuje veľké ambície manažmentu okolo Ľudovíta Jurinyiho, ktorý sa už od svojho nástupu do kresla Kamzíkov vyjadruje, že chce priniesť pod Tatry majstrovský titul. Podarí sa mu to už túto sezónu a nadviažu Popradčania na úspešné ťaženie z minulého ročníka, alebo zažijú opäť sklamanie a mužstvo bez jediného slovenského primátu si počká ešte dlhšie?

2. Kto sa priblíži Svitanovi a komu sa podarí nahradiť Dávida Bondru?

Káder Kamzíkov prešiel výraznou obmenou. Tím opustili opory ako Buzzeo, Miner, Belluš, Abdul, či už spomínaný Dávid Bondra. Práve ten bude pre Poprad braný ako najväčšia strata. Rýchlonohý slovenský útočník, ktorý nakukol aj tento rok na Majstrovstvá sveta v drese našej reprezentácie si to namieril do čínskeho celku hrajúceho v KHL, Kunlun Red Star. Pre Kamzíkov bude táto strata o to väčšia, keďže minulú sezónu sa Dávid rozstrieľal, stal sa najlepším strelcom svojho tímu a tak sa jednalo zrejme o jeho najlepšiu sezónu v kariére. Ďalším hráčom, ktorý opustil farby organizácie HK Poprad, je miláčik domáceho publika, Jindřich Abdul. Ten si to v lete namieril do Slovana Bratislava, kde sa taktiež pokúsi bojovať len o tie najvyššie priečky. Výraznou postavou v tíme Romana Stantiena bol aj urastený powerforward Martin Belluš, ktorý bol pre svoj tím prospešný vo viacerých apektoch, čo sa týka gólov, nálady v kabíne, či pästných súbojov. Rodák zo Spišskej Novej Vsi sa cez leto pobral do Košíc, kde sa so svojimi novými spoluhráčmi pokúsi o akýsi reštart košického hokeja.

Už niekoľko rokov je tradíciou, že najlepším hráčom Podtatrancov je Patrik Svitana. Ten jednoznačne kraľuje štatistikám získaných bodov pre svoj tím, pričom v minulej sezóne sa mu podarilo dostať dokonca medzi najlepších desať hokejistov, čo sa týka kanadského bodovania. Vedenie sa už dlho snaží zohnať mu partnera do jedného z útokov, ktorý by dokázal prevziať aspoň určitú dávku zodpovednosti, no zatiaľ ťarcha tímu leží poväčšine práve na pleciach 'Pinčiho'. Tím sa však cez leto posilnil o hráčov ako Guillaume Leclerc, Jorgen Karterud, Aleksandar Magovac, či Lukáš Kozák. V bránke Kamzíkov prekvapivo zotrval zrejme najlepší brankár uplynulého ročníka, Tomáš Vošvrda a tak bude zaujímavé sledovať, ako to hlavný tréner Štolc nakoniec vyskladá. Podarí sa mladému Leclercovi priblížiť sa Svitanovi? Dokáže Jorgen Karterud predčiť Martina Belluša? Pomôže vystuženie obrany o skúsených zadákov Popradčanom na ceste za vytúženým titulom? Toto všetko sú extrémne náročné otázky, na ktoré nám prinesie odpovede jedine čas. Zatiaľ môžme iba pasívne sledovať to, ako to trénerský tím Popradu namieša a ako sa podarí Podtatrancom popasovať sa s nástrahami nového ročníka Tipsport ligy.

3. Bola výmena úspešného Romana Stantiena za Františka Štolca správnou voľbou, alebo nám chce príprava v podaní Kamzíkov niečo naznačiť?

Zatiaľ čo fanúšikovia HK Poprad s napätím očakávali, kto sa ich klubu pred sezónou upíše, v zákulisí prebiehali výmeny aj na iných postoch. Na prekvapenie viacerých sa vedenie rozhodlo ukončiť spoluprácu s hlavným trénerom Romanom Stantienom a príležitosť trénovať Kamzíkov dostal 'domáci' tréner František Štolc. Už od začiatku kritizovaný krok vedenia sa ešte vystupňoval po nepodarenej príprave, v ktorej Kamzíci prehrávali jeden zápas za druhým a zdalo sa, že tímu niečo zúfalo chýba. Táto situácia je však logická, keďže s nástupom nového trénera sa koncepcia mení a hráčom bude určite chvíľu trvať, kým si na nový herný systém zvyknú. Lámať palicu nad mladým a potenciálnym slovenským trénerom už v tejto fáze prípravy by však bolo určite veľkou chybou a len čas ukáže, či bol tento krok vedenia pozitívnym riešením smerom do budúcna, alebo nie.

Objektívne je však potrebné povedať, že František Štolc bude pracovať s lepším tímom, aký mal minulý rok k dispozícii jeho predchodca, Roman Stantien. Kamzíci sa posilnili o najproduktívnejšieho hráča francúzskej ligy, Guillaume Leclerca, zo švédskej najvyššej súťaže do Popradu zamieril Karterud, z Grenoble sa taktiež vrátil Dominik Kramár, ktorý k sebe pribalil aj Aleksandra Magovaca a výraznou postavou bude taktiež navrátilec Andreas Štrauch. Niektoré predsezónne posily sa však neosvedčili a káder Podtatrancov postupne opustili Matejka, Pelamo a Johansson. Vedeniu sa podarilo taktiež udržať opory v podobe Tomáša Vošvrdu, Patrika Svitanu či Samuela Takáča, čo dáva do novej sezóny Popradu ako jednému z mála klubov výhodu v tom, že kostra tímu vytrvala, hráči to prostredie poznajú a budú vedieť dostať zo seba len to najlepšie. Jedna z kľúčových otázok teda znie: Dokáže František Štolc namiešať popradskú zostavu tak, aby bola v konečnom zúčtovaní minimálne taká úspešná, ako minulý rok? Alebo sa tento pokus vedenia skončí fiaskom a uvidíme predčasný koniec lodivoda na popradskej striedačke? Čiastočnú odpoveď na túto otázku nám dá už piatkový duel, ktorý Kamzíci odohrajú proti Baranom z Banskej Bystrice, kde sa očakáva pri príležitosti rozlúčky s Arne Krotákom opäť búrlivá atmosféra a repríza minuloročného vypätého rohatého súboja medzi týmito dvoma celkami.

Opory mužstva podľa redakcie: Patrik Svitana – Lukáš Kozák – Tomáš Vošvrda

Predpokladané umiestnenie po základnej časti podľa TIMEOUT: 4. – 6. miesto

PODOBNÉ ČLÁNKY