× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Andreas Štrauch po príchode do Zvolena: "Všetko je vždy tak, ako má byť." (ROZHOVOR)


24.10.2019

Pred pár týždňami sa v Tipsport lige udiala zaujímavá výmena, ktorá tak trochu pripomenula tú minolosezónnu. Vtedy si útočníkov Jána Sýkoru a Dávida Šoltésa vymenila Banská Bystrica s Košicami. Teraz, v úvode nového ročníka sa o podobný kúsok postarali popradskí Kamzíci a Rytieri zo Zvolena. Zatiaľ čo pod Tatry kvôli neuspokojivým výsledkom putoval Lukáš Handlovský, opačným smerom sa z rovnakého dôvodu uberal navrátilec, Andreas Štrauch. Táto výmena by mala docieliť to, aby sa obaja útočníci naštartovali do ďalšieho priebehu sezóny a pre svoj tím boli dôležitou súčasťou. My sme si pred pár dňami k pomyselnému mikrofónu pozvali práve Andreasa Štraucha, aby nám priblížil, čo presne sa udialo, a samozrejme, porozprávali sme sa aj na mnoho iných tém.

Pred začiatkom aktuálneho tipsportligového ročníka sa popradskí fanúšikovia potešili správe o návrate Andreasa Štraucha. Myšlienka vytvoriť klub, v ktorom dostanú priestor odchovanci tak aj vďaka tomuto kroku nabrala ďalší spád. „S Popradom som bol v kontakte dlhšie, bol tam vážny záujem. Rozprával som s trénermi a páčila sa mi ponúknutá rola v mužstve aj to, ako sa mužstvo postupne skladá. Očakával som, že budeme hrať o horné priečky a z osobného hľadiska samozrejme dobré výkony,“ poznamenal Štrauch, ktorý po vydarenej sezóne 2017/2018 opustil rodný klub a svoje kroky nasmeroval na juh Slovenska, do Nových Zámkov, kde taktiež podľa očakávaní patril k lídrom mužstva. „V Nových Zámkoch som sa cítil dobre. Ponuku na predĺženie zmluvy som aj dostal, no chcel som hrať o vyššie priečky. Ťažko povedať, čo ma nakoniec presvedčilo podpísať Poprad. Dlho som nevedel, kam povedú moje kroky, keďže ponúk bolo viac. Nakoniec som sa však rozhodol pre Poprad, no ťažko povedať prečo. Asi nejaký vnútorný hlas,“ pousmial sa 25-ročný útočník. 

Skvele vyzerajúca skladba mužstva na čele s novým, mladým trénerom, Františkom Štolcom však neabsolvovala prípravu, ani začiatok ligového ročníka podľa predsezónnych predstáv. Z toho pramenilo aj to, že viacerým hokejistom sa nedarilo ani z individuálneho hľadiska a za krátky čas, tak tím musel rozviazať zmluvu s viacerými korčuliarmi. To zatiaľ nebol prípad Štraucha, ktorému príprava vyšla. „Taký je hokej... V príprave som dával gól takmer v každom zápase, no a v lige zas opačne. Určite neľutujem návrat do Popradu. Všetko je vždy tak, ako má byť.“ Keďže s príchodom ostrých zápasov a súťažného ročníka sa veci až tak neuberali k lepšiemu, problém sa začal týkať aj ďalších hráčov. Ambície klubu spod Tatier sú po vydarenom minulom ročníku predsa len vyššie, a tak aj očakávania od fanúšikov sa zdvihli. „Výsledky neboli ideálne, no zápasy sa prehrávali vždy o jeden gól. Vedenie nebolo spokojné s mojou hrou a prvé pohovory prišli začiatkom ligy. Potom prišiel ďalší a už som tušil, čo sa asi bude diať. V pondelok ráno si ma zavolali do kancelárie, kde sme si sadli s prezidentom klubu a trénermi. Predložili mi túto ponuku a ja som ju akceptoval,“ opísal po novom už zvolenský útočník situáciu z nedávneho obdobia. Neprišiel tak Andreasovi tento prestup trochu zbytočný a nemá na Poprad ťažké srdce? „Na Poprad som určite nezanevrel... Som Popradčan a vždy budem mať rád tento klub a držať im palce na diaľku.“

Teraz je však krátka „štvrťsezónna“ anabáza pod Tatrami opäť minulosťou a prišiel čas sústrediť sa na nové angažmán. Zvolen je rovnako klub s veľkými ambíciami a v posledných rokoch pravidelný účastník semifinálových bojov. Preto sa očakávania zrejme veľmi podobajú tým, s ktorými prichádzal pred sezónou do Popradu. „Očakávam hlavne dlhú a úspešnú sezónu. Je tu veľa šikovných chalanov a moderné tréningy. Po podpise zmluvy s Popradom som takýto priebeh určite neočakával. Predsa len, do ligy som nastupoval sebavedomo a takýto začiatok z bodového hľadiska som si ani nevedel predstaviť. Osobne chcem mať vždy lepšiu sezónu, ako tú predtým. Čo sa tímového hľadiska týka, tam sú ambície samozrejme najvyššie.“ V aktuálnom ročníku stavil zvolenský manažment na zámorskú kartu, ktorá v nedávnom období mala veľký podiel na troch majstrovských tituloch Banskej Bystrice. Po prvej štvrtine súťaže možno sebavedomo prehlásiť, že aj Rytieri spravili dobre. Veď formácia v zložení Bonis – McPherson – Trotter patrí k najnebezpečnejším v celej lige. Navyše obranca Ben Betker sa v tabuľke pravdy taktiež nachádza na najvyšších priečkach. To všetko svedčí o tom, že pre Štraucha to rozhodne nie je krok späť, práve naopak. O svojich kvalitách bude musieť Zvolen presvedčiť. A zatiaľ sa mu to darí. Hra, pod ktorou sa prezentoval pri najlepšej forme, a pod ktorou ho poznáme sa vracia. Za Bryndziarov stihol odohrať zatiaľ pár stretnutí, no už si otvoril gólový účet! A nie hocijak. Jeho presné zásahy mali v oboch prípadoch prívlastok – víťazný.

Sú tu fakt šikovní hokejisti. Je to tu pekne namixované - mladíci a starši hráči. Každý jeden má svoju kvalitu, myslím, že je to veľmi dobre vyskladané mužstvo. Poznal som sa osobne jedine s Tibenským, ktorý pôsobil v Poprade,“ prezradil svoj prvý dojem z nového pôsobiska novopečený Rytier. Čo konkrétne sa však Štrauchovi nepáči na jeho hre? Na ktorých aspektoch ešte musí popracovať? „Popracovať musím na všetkom, (smiech)” pousmial sa a následne dodal: „Ale tak hlavne asi defenzívne som na tom slabšie. S prípravným obdobím som spokojný. V lige mi podľa mňa vyšli tak dva-tri zápasy.“ A ako už v našich rozhovoroch býva zvykom, aj Andreas dostal priestor na to, aby niečo odkázal svojim novým fanúšikom. „Fanúšikov čáká dlhá sezóna, tak nech im hokej chutí,“ sebavedomo prezradil na záver.

My Andreasovi veľmi pekne ďakujeme za jeho ochotu a čas poskytnúť nám tento rozhovor. Po zvyšok sezóny prajeme minimálne toľko zdaru, ako tomu bolo v týchto prvých zápasoch vo zvolenskom drese. Nech sa hlavne drží zdravie a sezóna vyjde ako po individuálnej, tak aj po tímovej stránke!

Autor: Silvester Bobko Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY