× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Peter Šišovský: "Prišiel som do Detvy s tým, že chcem prekvapiť." (ROZHOVOR)


26.10.2019

Prvá štvrtina základnej časti je už oficiálne za nami a úspešne sme sa stihli prehupnúť do tej druhej. Od niektorých tímov sme čakali výrazne viac, od niektorých zase menej, no veľkú radosť nám zatiaľ robia hokejisti Detvy, ktorí sa úspešne zakusli najmä do favoritov a právoplatne okupujú pokojné stredové vody extraligovej tabuľky. Ak už hovoríme o prekvapeniach tejto sezóny, azda najväčším hráčskym prekvapením je zároveň hosť nášho dnešného rozhovoru, Peter Šišovský.

'Šišo' ide už od začiatku sezóny ako píla. Ročník mal síce započať v drese Dukly Trenčín, no osud a okolnosti to chceli tak, že sa postupne z prvoligových Topoľčian dostal do prvého útoku HC 07 WPC Koliba Detva. Svoju šancu chytil pevne za pačesy, spoločne s Jánom Sýkorom a Petrom Zuzinom vytvorili jeden z najnebezpečnejších útokov ligy a právom ho môžeme pasovať za hráča s aktuálne nalepšou formou v rámci našej najvyššej hokejovej súťaže. "Ponuka z Detvy prišla veľmi rýchlo a ja som si musel vybrať, či ju vezmem, alebo nie. V hlave som mal iba to, že chcem čo najskôr hrávať, keďže mi zo začiatku sezóny ušlo až päť úvodných kôl kvôli už toľko omielanému ukončeniu zmluvy s Trenčínom a všetko ma to trocha znervózňovalo," započal interview sympatický útočník, ktorý však priznal, že ponuka Podpoľancov nebola jediná, ktorá mu pristála na stole. "Prišla mi konkrétna ponuka aj z Michaloviec, čo si samozrejme veľmi vážim. Cítil som však, že známe prostredie v okolí Zvolena, mnoho bývalých spoluhráčov a jasne určená pozícia v mužstve bude pre mňa to najlepšie. Dodalo mi to istotu a vedel som, že je to správne rozhodnutie," objasnil svoj príchod do Detvy zatiaľ 13-bodový krídelník Medveďov.

A práve istota a dôvera je to, čo hráč v takej situácii potrebuje najviac. Po nečakanom konci v Trenčíne dali Petrovi šancu Topoľčany, kde si v dvoch zápasoch pripísal rovné dva body za jeden gól a jednu asistenciu. Už vtedy bolo jasné, že musí takýto hráč musí dostať poriadnu šancu v tíme, kde bude môcť naplno rozvinúť svoj potenciál. Táto šanca prišla v podobe detvianskeho celku, ktorý po skúsenom forvardovi siahol prakticky ihneď. "Myslím, že práve tá dôvera mi dodala energiu a chuť už od prvého zápasu. Chcel som totiž čím skôr naskočiť do rozbehnutého vlaku a som rád, že mi to vyšlo tak rýchlo. Ak by som sa mal na to spätne pozrieť, nemenil by som asi nič. Minulý rok som odohral zhruba polovicu sezóny vo štvrtom útoku a tam sa mi len ťažko darilo presadiť nejak výraznejšie. Myslím, že kým som hral som strieľal góly a darilo sa mi aj slušne bodovať, no jednoducho som nedostal výraznejší priestor. Tréneri však vsadili na iných hráčov a ja to rešpektujem," vrátil sa Šišovský spätne k minulej sezóne v drese HKM Zvolen, pričom samotný hráč priznáva, že už je to preňho minulosť.

Detva od začiatku sezóny šokuje snáď celú Tipsport ligu. Berie body z ľadu favoritov, pričom dokázali bodovať s tímami ako Poprad, Košice, Trenčín či v poslednom zápase na pôde Zvolena. Útok Sýkora-Zuzin-Šišovský navyše boduje takmer v každom zápase a je sympatické, ako si všetci traja predtým trápiaci sa hokejisti sadli a konečne si užívajú náležitú hernú pohodu. Svojimi výkonmi nám navyše ukazujú, že vzkriesenie Radovana Puliša z minulej sezóny nebolo žiadnou náhodou a že je nutné s Podpoľancami počítať čím ďalej tým viac. "Je samozrejme ešte len začiatok ligy a všetko ukáže len čas. Čo je na Detve také špeciálne? Ja vlastne ani neviem. Dané okolnosti tak rozhodli a každý z nás je tu z nejakého dôvodu. Dostali sme náležitý priestor a snažíme sa hrať len to, čo vieme. Či nás to niekam posunie, to zatiaľ nevieme. Môže nám to výjsť, ale taktiež nemusí."

Chémia v prvom útoku Detvy funguje zatiaľ na jednotku. Všetci traja spomínaní hráči dokázali spoločne nakumulovať už úctyhodných 47 bodov a držia sa na popredných priečkach produktivity v rámci celej našej najvyššej hokejovej súťaže. "Myslím, že presne toto bol zámer trénerov. Vytvoriť produktívny útok a hoci je Zuzin krídlo, zvláda pozíciu alternatívneho centra viac než slušne. Myslím, že nám to zatiaľ ide dobre. Zrejme je to spôsobené tým, že sa poznáme dlhšie a nejakým spôsobom vieme prispôsobiť svoju hru jeden druhému. Každý z toho útoku vie dať gól a presadiť sa, čo je veľmi dôležité. Nemusíme sa tak spoliehať na jedného hráča vo formácii, ale každý, kto sa dostane do šance vie dať gól a to je naša najväčšia výhoda," popísal fungovanie elitného útoku Podpoľancov Peter Šišovský.

Ciele mužstva a hráčov, ktorý v ňom hrajú sa dokážu meniť niekedy zo dňa na deň. Celkové ambície a náladu v kabíne ovplyvňuje mnoho faktorov, hoci žiaden tím a ani hráč neplánuje danú sezónu iba odohrať. Z pohľadu Detvy však vidíme veľký progres, čo sa týka minulej sezóny. Tím, ktorý bol iba fackovacím panákom sa ešte viac posilnil a brať body z Poľany už nie je ľahkým sústom pre žiadny tipsportligový tím. "Nebol som tu v príprave ani na začiatku ročníka, takže neviem nič o tom, čo sa v kabíne pred sezónou povedalo. Myslím si však, že to vždy poznačí aj priebeh sezóny. Ide o to, ako sa mužstvo doplní, posilní a podobne. Samozrejme náš cieľ je veľmi skromný a to neskončiť poslední. Domnievam sa však, že spomínané výsledky hovoria, že máme v pohode šancu hrať o stred tabuľky. Budeme sa tam teda chcieť udržať, dostať sa do play off a v ňom opäť prekvapiť."

Výborné výkony rodáka z Dubnice niekoľkokráť vyústili v to, že aj my v redakcii sme mali problém nevybrať ho v rámci ocenenia pre najlepšieho hráča kola, či dokonca týždňa. Svojim včerajším výkonom nás nakoniec však presvedčil, keď svojmu tímu zariadil tri body v derby proti HKM Zvolen. "Z osobného hľadiska by som chcel nadviazať na obdobie z pred dvoch rokov, kde sa mi podarilo streliť 24 gólov, takže by som bol rád, ak by som sa tomu dokázal priblížiť. Nie je to však priorita číslo jeden a všetko záleží iba na tom, ako sa situácia vyvinie a či sa mi náhodou nezmenia úlohy. Prišiel som sem totiž s tým, že chcem prekvapiť čo najviac ľudí a na tom budem pracovať aj naďalej," zakončil rozhovor produktívny útočník.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY