× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Oliver Giertl: „Je tu väčšie nasadenie v súbojoch, všetky činnosti musíte vedieť zvládať v omnoho väčšej rýchlosti.“ (ROZHOVOR)


28.11.2019

Po zavedení obmedzeného počtu legionárov od novej sezóny by teoreticky mohli dostávať viac priestoru aj mladí hráči. Práve toho sa v posledných rokoch zmocňovala veľká kritika. Odchovanci klubov a celkovo mladíci dostávali príliš málo príležitosti na to, aby sa mohli v seniorskom hokeji zdokonaľovať. Veľa z nich tak končilo v nižších súťažiach a mnoho z nich žiaľ úplne skoncovalo s hokejovou kariérou. Viac príležitosti pre talentovaných hráčov pomôže nie len im, ale aj slovenskej reprezentácii. Jedným z kvalitných, mladých a talentovaných hokejistov je aj útočník Nových Zámkov, Oliver Giertl.

 

Rodák z Brezna pôsobí už od mládežníckych kategórii v štruktúrach Banskej Bystrice, v ktorej drese prešiel od U18 až po seniorov. V drese majstra z posledných troch sezón dostal priestor v dvoch ligových dueloch. Po nich sa sťahoval na juh Slovenska. „Zavolal mi športový manažér Banskej Bystrice a povedal mi, že je tu možnosť ísť do konca sezóny na hosťovanie do Nových Zámkov,“ prezradil hneď v úvode rozhovoru. Nadšenie z tejto ponuky vôbec netajil, veď pre mladého hráča je najdôležitejšie, aby pravidelne hrával. „Ja som vôbec neváhal, povedal som, že to určite chcem skúsiť. O niečo neskôr mi volal už aj manažér Nových Zámkov či mám záujem. Dohodli sme sa vlastne hneď,“ opísal Giertl svoj dočasný prestup do tímu z juhu Slovenska.

 

Konkurencia v Banskej Bystrici je obrovská, o tom niet žiadnych pochýb. Aj po zisku zlatého hetriku majú pod Urpínom tie najvyššie ciele. Žiadnym tajomstvom nie je ani fakt, že Barani už dlhší čas stavajú káder na kvalitných zámorských hráčoch, doplnených o popredných slovenských hokejistov. Prebojovať sa tak do základnej zostavy trojnásobného majstra nie je pre „nováčika“ v seniorskom hokeji vôbec jednoduché„Mojim cieľom bolo pravidelne hrávať najvyššiu súťaž už túto sezónu. V Banskej Bystrici som už od začiatku nedostával toľko priestoru, nenastupoval som pravidelne za A-tím, a tak sa pre mňa manažér snažil nájsť klub, v ktorom by som ten priestor dostal. A tak som tu,“ potvrdil chcenie pravidelne hrávať Oliver Giertl. Z jeho slov je jasne dané, že v Banskej Bystrici mladých hráčov len tak neodkopnú, práve naopak – hľadajú čo najlepšie možné alternatívy, z ktorých budú ťažiť všetky zúčastnené strany.

 

Ešte v minulej sezóne pôsobil 20-ročný útočník v projekte U20. V tom aktuálnom ročníku dostal priestor medzi seniormi, kde sa dokonca predstavil v jednom zápase aj v CHL – hokejovej lige majstrov. „Veľmi som sa potešil šanci okúsiť CHL. Je to pre mňa cenná skúsenosť,“ okomentoval šancu v zápase na ľade švajčiarskeho tímu Ambri-Piotta. V tomto zápase už banskobystričanom prakticky o nič nešlo, a tak prišlo vedenie so sympatickým krokom, dať šancu mladým hráčom. V tomto duely to nebol žiadny prepadák a Banská Bystrica dokázala svojho súpera potrápiť (prehra 4:3). Túto sezónu možno z pohľadu Olivera Giertla nazvať akýmsi prechodom z juniorského hokeja, do toho seniorského. Ako sme už vyššie spomínali, ten zvykne byť často príliš náročným aj na psychiku. Kde vidí aj vzhľadom k účasti v CHL najväčšie rozdiely samotný Giertl? „Najvýraznejší rozdiel vidím v rýchlosti. Na všetko je menej času. Taktiež je tu väčšie nasadenie v súbojoch, všetky činnosti musíte vedieť zvládať v omnoho väčšej rýchlosti.“

 

S výnimkou Brezna, Banskej Bystrice, respektíve výberu do 18 a 20 rokov sa Oliver Giertl nepredstavil v drese žiadneho iného mužstva. V istom ohľade by sa mu tak dočasný odchod z domova mohol zdať špecifickým. Na druhej strane by mu mohol prospieť. „Ako som už spomínal, mojim cieľom bolo presadiť sa v najvyššej súťaži a pravidelne hrávať. Že som tu a nie v Bystrici?! Asi to tak má byť. Som ešte mladý a potrebujem byť tam, kde dostanem priestor. Je dôležité, aby som v mojom veku hrával čo najviac.“ Z tímu bojujúceho o popredné priečky a titul sa tak mladý center presťahoval do tímu na opačnom póle tabuľky. Novým Zámkom sa v aktuálnej sezóne zatiaľ príliš nedarí a klub bol už viackrát spájaný s nepríjemnou finančnou situáciou. To je však v tomto momente zbytočné riešiť. Tím potrebuje dostať herný impulz a prekonať nepríjemnú krízu. „Tímu chcem pomôcť opäť sa naladiť na víťaznú vlnu. Začať sa pomalinky dvíhať hore, pracovať tvrdšie, priniesť nový impulz,“ prezradil o svojich osobných a tímových cieľoch, s ktorými do Zámkov prichádza.

 

Aby hosťovanie v Nových Zámkoch naplnilo účel, potrebuje výškovo dobre stavaný útočník dostávať dostatok príležitosti a náležite ich využiť„Moja pozícia sa asi začne v štvrtom útoku, kde chcem byť v prvom rade spoľahlivým centrom – vyhrávať veľa vhadzovaní, dobre brániť a presadiť sa v ofenzíve, robiť vietor v obrane súpera.“ Väčšina hokejistov má už cez detstvo svoj vzor, v ktorého šľapajách by chcelo počas profesionálnej kariéry kráčať. Výnimkou samozrejme nie je ani Oliver Giertl. „Veľa sledujem hokej v zahraničí, často si púšťam videá práve z NHL. Mojim obľúbeným hráčom bol vždy Marián Hossa. Pre svoj tím bol platný rovnako v ofenzíve aj defenzíve,“ vyslovil sa na margo svojho idola. S býkom na hrudi už stihol odohrať päť ligových duelov, a tak už svojim spôsobom pozná atmosféru, ktorá počas domácich zápasov vládne. Aj preto si na záver prichystal pre fanúšikov krátky odkaz. Verím, že nás budú fanúšikovia podporovať tak, ako tomu bolo v tom mojom prvom domácom zápase. Bola tam skvelá atmosféra a teším sa na každý domáci zápas!,“ zakončil.

 

Autor: Silvester Bobko / Grafika: Kristína Prievalská

 

 

 

 

PODOBNÉ ČLÁNKY