× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #14


02.12.2019

Týždeň ubehol ako voda a opäť tu máme našu pravidelnú rubriku TRIEDA A BIEDA. Aj uplynulý týždeň bol bohatý na zápasy a zaujímavosti, ktoré sa v lige udiali, či už išlo o vysoké víťazstvá, víťazné šnúry alebo individuálne úspechy jednotlivcov, ako aj neúspechy, a negatívne šnúry. Posúďte sami.

 

TRIEDA

Jindřich Abdul

Tento český útočník si zaslúži samostatné zaradenie v rubrike trieda, hoci jeho výkony presahujú aktuálne analyzovaný týždeň. Hráč mesiaca november ťahá 15 - zápasovú bodovú šnúru, čo potvrdil v oboch zápasoch Slovana v priebehu týždňa - najprv sa dvoma gólmi podieľal na debakli Slovana Detve, následne skóroval dvakrát proti Zvolenu, pričom tento zápas v predĺžení aj rozhodol. Na šikovného krídelníka je radosť pozerať, maximalizovať výkony mu pomáhajú aj jeho spoluhráči v útoku - Zigo a Puliš. Budeme pozorne sledovať ako dlho vydrží bodová séria Abdula a aké ďalšie úspechy mu jeho aktuálna forma ešte prinesie.

 

Znovuzrodenie Popradu

Popradčania majú za sebou deväť bodový týždeň, hoci nie sú jediný, podobne sa darilo napríklad aj Banskej Bystrici, tá však odohrala dva zápasy v domácom prostredí. Podtatranci sa doma predstavili iba raz, pričom tým zavŕšili úspešný týždeň vysokým víťazstvom 8:0 v "bitke o sever" s neďalekým Liptovským Mikulášom. Ešte predtým si poradili najprv na ľade Nových Zámkov výsledkom 3:1, v piatok potom v porazili Duklu Trenčín na jej ľade 4:1 a úspešné ťaženie po Slovensku zavŕšili už spomínaným vysokým víťazstvom nad Liptákmi pomerom 8:0. Leví podiel na týchto víťazstvách má najmä brankár Patrik Nechvátal, ktorý odchytal všetky tri zápasy s úspešnosťou 98,01 %, Marek Zagrapan, ktorý zaznamenal päť gólov a jednu asistenciu, ale aj Michael Vandas či Miroslav Preisinger, ktorí si taktiež pripísali na kontá niekoľko kanadských bodov. Celkovo môžeme zhodnotiť, že v Poprade sa zrejme odzrkadluje práca trénera Petra Mikulu, a tá sa už odráža v postavení Kamzíkov v ligovej tabuľke - aktuálne im patrí siedma priečka.

 

Galapredstavenie na Slovane

Aj takto by sa dal nazvať posledný zápas uplynulého týždňa, ktorý sa odohral na štadióne Ondreja Nepelu. Stretli sa v ňom aktuálne štvrtý tím tabuľky - HKM Zvolen, s ligovým lídrom, ktorým je HC Slovan Bratislava. Tabuľkové postavenie ako aj súpisky a forma oboch mužstiev sľubovali výborný hokej, čo sa aj naplnilo. Hoci nešlo o ofenzívne preteky, ako možno napovedá nadpis, zaujímavý bol vyrovnaný priebeh, a to nie len v samotnom výsledku, ale napríklad aj v počte striel - 32 ku 33 a naopak pomerne vysoká úspešnosť brankárov. Drámu nakoniec rozhodol v predĺžení v prospech Slovana jeho aktuálne vo výbornej forme hrajúci hráč, Jindřich Abdul. Zaujímavé bolo aj to, že góly padali až po 50. minúte tretej tretiny. Skóre najprv otvoril Zvolen gólom Betkera v 52. minúte, na čo v 56. odpovedal Viedenský. V 58. minúte naklonil misky váh na stranu Slovana Abdul, no minútu na to odpovedal presným zásahom Corrin a zápas tak išiel do predĺženia. Všetky štyri góly tak padli v poslednej 8 - minútovke zápasu.

 

BIEDA

Prvý zápas s (takmer) rekordným debaklom

Či sa Detvania tešili na svoj historicky prvý zápas v Bratislave, o tom niet pochýb, predstaviť sa na ľade Slovana bol akiste pre tento klub zo stredného Slovenska ďalší splnený sen. Ten sa však po záverečnom klaksóne musel premeniť na nočnú moru, hráči Detvy totiž inkasovali až jedenásť gólov, pričom sa im nepodarilo vsietiť ani jeden. Tento zápas sa teda do histórie klubu spod Poľany zrejme zlatým písmom nenapíše, a v Detve naň príliš radi spomínať nebudú. Ide totiž zároveň o najväčšiu prehru Podpoľancov od ich príchodu do najvyššej súťaže. Naopak Slovanisti si na výsledku určite "pochutnali" a od dorovnania rekordného víťazstva ich delil jeden jediný zásah. Dobehli by však samých seba. keďže rekordná výhra 12:0 ešte zo sezóny 1998/1999 patrí rovnako bratislavskému Slovanu, ktorý vtedy v prvom zápase štvrťfinále play - off porazil Spišskú Novú Ves. Ide teda o pomerne "bradatý" rekord a sme zvedavý, komu a kedy sa ho podarí prekonať.

 

25 zápasov

To je aktuálny počet duelov, v ktorých nedokázala Nitra zvíťaziť v riadnom hracom čase nad Banskou Bystricou. Veľmi vysoké číslo, ktoré svedčí o tom, že herný štýl Baranov Nitre absolútne nesedí. Samozrejme, svoje už zrejme hrá aj psychika, aj keď samotní hráči si to nepripúšťajú, navyše hráčsky káder Nitry sa za ten čas už niekoľkokrát obmenil, z tohto hľadiska by to preto nemal byť pre Nitru problém. Zdá sa však, že je. Napriek tomu, že Corgoni vyhrávali pod Urpínom 2:1, zápas nedokázali doviesť do víťazného konca. Receptom Bystričanov na Nitru sú presilové hry, v zápasoch proti Nitre ich zvyknú premieňať často a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Pre zaujímavosť spomenieme, že posledné víťazstvo Nitry nad Banskou Bystricou sa zrodilo 16.4.2017, teda pred viac ako dva a pol rokom. Z nitrianskeho kádra si naň pamätá len 7 hráčov - Blackwater, Rais, Korím, Pupák, Mezei, Šiška a Mitch Versteeg. Okrem nich aj Marek Slovák, ten sa však predstavil už v drese Baranov, premiérovo proti svojmu materskému klubu. Či sa táto séria skončí, alebo nie, budeme pozorne sledovať aj naďalej, najbližšie už 22.12., kedy sa Nitrania predstavia opäť na banskobystrickom zimnom štadióne.

 

Negatívna šnúra Miškovca

Najhoršiu bilanciu za predchádzajúci týždeň má mužstvo DVTK Miškovec. Nezískalo ani bod, v troch zápasoch sa predstavilo proti dvom súperom - Dukle Trenčín a Banskej Bystrici. Nastala tak trochu netradičná situácia vzhľadom na to, že sa hrá základná časť. Zmenami hracieho plánu však vznikla "anomália" a DVTK hralo proti Banskej Bystrici dva zápasy po sebe, raz doma a bezprostredne na to vonku. Späť však k výkonom Miškovca. Najprv podľahli vonku trenčianskej Dukle 2:0, následne doma prehrali s Baranmi 1:4 a spod Urpína si o dva dni na to odniesli prehru 2:4. Zdá sa teda, že na maďarský tím spadla akási deka, spod ktorej sa môžu dostať už v najbližšom zápase - doma proti Nitre, ktorej sa na klziskách súperov príliš nedarí.

 

Autor: Radovan Slávik / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY